… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A legsikeresebb magyar női olimpikonok

A legsikeresebb magyar női olimpikonok

A magyar női olimpikonok közül van olyan, aki 6-szor is nyerni tudott és két 5-szörös bajnokunk is van. (x)

A legtöbb olimpiai címet Kozák Danuta nyerte meg a női sportolók közül, ezzel 1-el marad el attól a Gerevich Aladártól, aki a legsikeresebb magyar olimpikon jelenleg. Danuta 9 évesen kezdett el kajakozni a KSI-ben, ahol 12 évet húzott le, az utolsó évében éppen a pekingi olimpia zajlott, ahol négyesben ezüstérmet nyert 500 méteren. Ezt követően viszont már beindult az aranyeső, 2009-ben a Bp.Honvédhoz igazolt, ahol 9 aranyérmet nyert a 2012-es olimpiáig világ és- Európa-bajnokságokon a Bet365 adatai szerint. Londonban pedig ugyanitt folytatta a sort, négyesben és egyesben is olimpiai bajnok lett 500 méteren. Ezután az UTE-hoz szerződött, ahol 2021-ig kajakozott, de az olimpiai sikereket ez nem befolyásolta, Rióban egyesben, párosban és négyesben is a dobogó legtetejére állhatott, 2021-ben Tokióban, pedig négyesben nyerte meg a hatodik aranyát, amivel minden idők legsikeresebb magyar női olimpikonja lett.

Ezzel maga mögé utasította a két ötszörös bajnokunkat is, Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest. Egerszegi 1988-ban Szöülban nyert először aranyat, méghozzá 200 méteres hátúszásban, a 100 méteres távon pedig második lett, ráadásuk ekkor még csak 14 éves volt. A második olimpiáján neki is összejött a tripla, a 100 és 200 méteres hátúszás mellett a 400 méter vegyest is behúzta egy mobil sportfogadás oldal adatai szerint. Az ötödik aranya Atlantában újra 200 méter háton jött össze, a kedvenc számában zsinórban három olimpián sem talált legyőzőre. 

A szertornász Keleti Ágnes 1952-ben Helsinkiben talajon nyerte meg az első címét és természetesen neki is a második olimpiája volt a legsikeresebb, ahol 4 aranyat is nyert.  Melbourne-ben talajon, gerendán, felemás korláton és kéziszercsapatban is a dobogó legtetejére állhatott, mellette pedig még két ezüstöt is behúzott a nemrég a 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes, aki amellett, hogy A Nemzet Sportolója, a Prima Primissima díjat is megnyerte már.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest