… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek 5+1 skót „találmány”, ami megváltoztatta az életedet

5+1 skót „találmány”, ami megváltoztatta az életedet

 

Sir Sean Connery és a Bell-féle telefonkészülék miatt talán már mindannyian adtunk hálát a kivételes elmék szülőhelyének, Skóciának. Na de mit adtak még nekünk a skótok? A vízvezetéket ugyan nem, de jó néhány praktikus találmányt nekik köszönhetünk. Összegyűjtöttük, mivel tették még szebbé az életünket a Felföld lakói.

  1. Golf

A Skócia keleti partján található kisváros, St. Andrews a golf szülőföldje titulus büszke tulajdonosa. Itt található ugyanis a világ legrégebbi, kb. 600 éves golfpályája. Bár a népszerű labdajáték pontos eredete kétséges, a játék szabályait először a középkori Skóciában fektették le. Sőt, 15. századi írásos emlékek szerint a túlságosan elterjedt „gowf” nevű sport gyakorlását egy időben királyi rendelet tiltotta, mivel a lakosságot a hasztalan időtöltés helyett íjászatra szerették volna ösztönözni. Száz évvel később viszont enyhült a tiltás, VI. Jakabnak már saját, királyi ütőkészítő mestere is volt.

  1. Bicikli

Kedvenc kétkerekűnket egy kísérletező kedvű skót kovácsnak köszönhetjük. Kirkpatrick Macmillan ugyanis elsőként alkotta meg a pedállal hajtott kerékpárt, találmánya pedig egy komikus véletlennek köszönhetően indult el a világhírnév útján. A felfedezésről 1842-ben egy glasgow-i napilap adott hírt: az újság egy furcsa balesetről számolt be, miszerint egy ismeretlen úr egy eredeti tervezésű, furcsa kerékpárral elgázolt egy gyalogost. A szórakozott ismeretlen büntetése öt angol shilling volt.

  1. Tévé

John Logie Baird, otthonaink elengedhetetlen kellékének atyja kalandos utat járt be a világító doboz feltalálásáig. A skót villamosmérnök egyetemi tanulmányai az első világháború miatt félbeszakadtak, így eredeti terve helyett változatos ügyletekkel próbálta megalapozni a szerencséjét. Karib-szigeteki lekvárüzemének csődje után gyakorlatilag autodidakta mérnökként kísérletezett a mozgókép létrehozásával. Először egy londoni áruházban mutatta be készülékét a nagyközönségnek, a siker és a befektetők azonban várattak magukra. Végül 1930-ban egy rövid játékfilm adásával tört meg a jég, egy évvel később a BBC már ezen keresztül közvetítette az egyik legjelentősebb angliai társadalmi eseményt, az epsomi derbit.

  1. Angol WC

A sátorozós fesztiválok szezonjában értékeljük csak igazán a derék edinburgh-i óramester, Alexander Cumming találmányát. Bár I. Erzsébet már büszkélkedhetett hasonló, öblítésre alkalmas illemhellyel, sem a nemesség, sem a köznép nem cserélte le jól bevált toalettszékét vagy ágytálát a különös tákolmányra. A mai angol (vagy helyesebben inkább skót) WC elődjét, a vízöblítéses toalettet végül az egyébként orgonakészítőként is tevékenykedő polihisztor szabadalmaztatta 1775-ben.

  1. Sherlock Holmes

Mivel a páciensek messziről elkerülték rendelőjét, a fiatal edinburgh-i orvos történetek papírra vetésével ütötte el az idejét. 1887-ben egyetemi tanára mintájára formálta meg az irodalomtörténet egyik legnagyobb detektívjét. Sir Arthur Conan Doyle novelláival nemcsak időtálló karaktert, hanem a klasszikus detektívregény műfaját is megteremtette. A történetekbe belefáradt író ugyan 1893 decemberében megpróbálta elveszejteni hősét, a briliáns nyomozó rajongói azonban a Bobby Ewing-mentőakciót is megszégyenítő tiltakozásba kezdtek. Sherlock Holmes így egy csavaros fordulattal tovább dolgozhatott London legsötétebb bűnügyein – összesen négy regény és ötvenhat novella oldalain.

5+1. Skót Whisky

Skóciai nyaralásunk alatt óvakodjunk attól a végzetes hibától, hogy összetévesztjük a whiskey-t az ország nemzeti italával, a több mint száz hazai lepárlóban készülő „élet vizével”, a whisky-vel! Az eredeti scotch készítését szigorú törvények szabályozzák: nem csak a lepárlás, hanem az érlelés is csak skót földön történhet legalább három éven és egy napon át, de az előírások között szerepel például a legfeljebb hétszáz literes tölgyfahordó is. A világ legnépszerűbb röviditalát több mint kétszáz országba exportálják, kedvenc márkájukat, a The Famous Grouse-t pedig a királynő is ‘Royal Warrant’ címmel tüntette ki.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest