… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek 5 ok, amiért a felhő környezetbarát

5 ok, amiért a felhő környezetbarát

A mai világban a „zöldítés” igénye erősebb, mint valaha. „Az internet a felhőalapú számítástechnikával a piszkos energiafelhasználás miatt nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz” – mondta Eirikur Hrafnsson, a Green Qloud alapítója még 2012-ben. Most, 9 évvel később a nagy IT-cégek felfigyeltek erre, és adatközpontjaik többségét megújuló energiaforrásokra állítják át. Az Amazon, a Google és a Facebook csak néhány olyan vállalat, amely nagy erőfeszítéseket tett a környezetbarát működés érdekében, és ökológiai vállalati célokat tűzött ki.

A felhőalapú számítástechnikáról a közelmúltban kialakult nagy felhajtással a vállalatok megtanulták, hogy a nyilvános felhőre való áttéréssel rugalmasságot és skálázhatóságot nyerhetnek, miközben egyidejűleg csökkenthetik költségeiket. Azt azonban talán nem tudják, hogy a felhő nemcsak a munkahelyüknek, hanem a környezetnek is előnyös. Az adatok helyi szerveren történő kezelése és feldolgozása nagymértékben növeli a szén-dioxid-kibocsátást.

A felhővel nemcsak kevesebb szervert használnak, hanem azok hatékony áramellátása is biztosított, „csökkentve ezzel a vállalat adatközpontjának szén-dioxid-kibocsátását”. Lisa Rhodes, a Verne Global marketing- és értékesítési alelnöke szerint „a Környezetvédelmi Ügynökség szerint az adatközpontok jelenleg az Egyesült Államok teljes villamosenergia-fogyasztásának 1,5%-át teszik ki, és 2020-ra a szén-dioxid-kibocsátás megnégyszereződik, évi 680 millió tonnára, ami több lesz, mint a légiközlekedési ágazaté”. Az adatközpontok leépítése azáltal, hogy az informatikai műveleteket nyilvános felhőszolgáltatóra váltják, jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és a villamosenergia-fogyasztást.

1. Jobb infrastruktúra

A nyilvános felhőalapú adatközpontok jellemzően közelebb helyezkednek el az őket ellátó létesítményekhez, hogy elkerüljék a nagy veszteségeket az elektromos energia nagy távolságokra történő továbbítása során. A hagyományos adatközpontok általában nem választhatnak helyszínt, kivéve, ha az azt építő vállalatnak rengeteg pénze van, mint például a Facebooknak vagy a Yahoo-nak. A felhőalapú számítástechnikai adatközpontok a kiváló hardverbeállításnak köszönhetően kevesebb wattot használnak az adatközpontok tartalék áramellátásának és hűtésének biztosítására is. Ezeket az adatközpontokat méretarányosan tervezik, és az optimális kihasználtság és hőmérséklet elérése érdekében hatékony energiafelhasználásra építik.

2. Magasabb kihasználtsági arány

Hagyományosan a vállalatok saját, privát adatközpontjaikat használják, ami azt jelenti, hogy ezeknek a vállalatoknak alacsony a kihasználtsági rátájuk, mivel a berendezéseket a szerverhasználati csúcsok előrejelzésére vásárolták és állították be. A felhő konszolidálja a géphasználatot, a szervereket magas kihasználtsági rátával üzemelteti, növelve a hatékonyságot. Ha a hardverek tétlenül állnak (ez a magánadatközpontokban a szokásos eset), az rossz hatékonyságot eredményez, és negatív hatással van a környezetre. A nyilvános felhőszerverek azonban általában 2-4-szer hatékonyabbak, mint a hagyományos adatközpontok a magas kihasználtságú infrastruktúra miatt.

3. Hardverfrissítési sebesség

A hagyományos adatközpontok hardverét általában hosszú ideig használják a frissítés vagy csere előtt, mivel a szerverek frissítésére fordított magas költségek és idő miatt. Mivel a nyilvános felhőben lévő hardverek kihasználtsága általában sokkal magasabb, mint a hagyományos szervereké, valószínűleg rövidebb lesz az életciklusuk, ami gyorsabb frissítési időt tesz szükségessé. A nyilvános felhő szerverek rendszeres frissítése is költséghatékonyabb, mivel az új technológia jobb energiahatékonyságot eredményez. Minél energiatakarékosabb a hardver, annál több pénzt takarít meg a nyilvános felhőszolgáltató, ami hosszú távon drasztikusan kevesebb energiafelhasználást okoz.

4. Csökkentett villamosenergia-felhasználás

A hagyományos adathardver-rendszerek nagy karbantartási igényűek, szünetmentes tápegységeket, hűtést és rengeteg áramot igényelnek. Az alapvető szoftverprogramok felhőbe költöztetésével óriási villamosenergia-megtakarítás érhető el. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium által készített esettanulmány előrejelzése szerint az olyan üzleti szoftverek, mint az e-mail, a CRM és más szoftverek (országos szinten) felhőbe költöztetése évente annyi villamos energiát takaríthat meg, ami 12 hónapig elegendő Los Angeles áramellátásához. Ez azt jelenti, hogy a felhő 87%-kal csökkentené ezeknek a szoftveralkalmazásoknak a teljes energiafogyasztását.

5. Az éghajlati hatások csökkentése

Az éghajlatra gyakorolt hatást nagymértékben csökkenti a felhő energiahatékonyságának javulása a kevesebb szén-dioxid-kibocsátás következtében. Az AWS szerint „az átlagos vállalati adatközpontok energiamixe piszkosabb, mint a tipikus nagy felhőszolgáltatóké”. Az AWS más felhőszolgáltatókkal együtt 28%-kal kevésbé szén-dioxid-kibocsátó energiamixet használ. Ez a klímaköltségekre is hatással van, hiszen sokkal drágább a gépeket tökéletes hőmérsékleten, csúcsteljesítményen üzemeltetni. A felhő kiküszöböli ezt a pazarló kiadást az energiatakarékos berendezések használata és a kevesebb szén-dioxid-kibocsátás miatt.

A misszió partnere, az Amazon Web Services egy felhőszolgáltató, amely azon dolgozik, hogy több megújuló energiaforrást teremtsen. Az Amerikai Megújuló Energia Tanács (ACORE) és az Amerikai Megújuló Energia Finanszírozási Partnerség (US PREF) tagjaként az AWS együttműködik az állami és szövetségi döntéshozókkal a fenntarthatósági célok elérése érdekében. Emellett az Amazon szélerőműveket telepít az Egyesült Államokban, amelyek megújuló energiát hasznosító technológiákat biztosítanak „a jelenlegi és a jövőbeli AWS adatközpontok gerinceként és energiaforrásaként”. Legutóbb az AWS az EDP Renewables vállalattal kötött szerződést az Amazon Wind Farm US Central létrehozására, Ohioban.

Az Amazon arra számított annak idején, hogy 2016 végére eléri a 40%-ot, és hosszú távon elkötelezte magát a 100%-os megújuló energiafelhasználás elérése mellett. Bár az AWS globális infrastruktúrája ma még csak 50%-ban megújuló energiával működik, az Amazon  hosszú távon elkötelezte magát a 100%-os megújuló energiafelhasználás elérése mellett.

A felhő több szempontból is forradalmasítja az IT-ipart. Az ügyfelek 77%-kal kevesebb szervert és 84%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és 88%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a felhő használatával, és tagadhatatlan, hogy a környezetre gyakorolt pozitív hatása csak egy a sok pozitív tulajdonsága közül.

Az Amazon Web Services, az AWS egyébként számos kaszinó online oldalának is biztosítja a tárhelyet, így aki ilyen oldalakon játszik, az egy kicsit megnyugodhat, hiszen valamilyen szinte környezetbarát módon teszi azt. Nagyon fontos, és pozitív lépés ezen nagy cégek részéről, hogy tesznek a klímaváltozás ellen, hiszen ha belegondolunk, a technológia (szél- és napenergia) adott, csak rá kell szánni az időt és a pénzt a megújulásra.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest