Retro Fanta zero szelet újragondolva: mennyei édesség húsvétra, cukor nélkül, Iklódi Dórától és a Coca-Cola Magyarországtól.
Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik. Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására kérte fel a Coca-Cola Magyarország Iklódi Dórát, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjét, hogy álmodjon meg három finom húsvéti desszertet, amihez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges.
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g fehér búzaliszt
- 200 g vaj vagy margarin felkockázva
- 100 g xilit
- 1 ek kakaópor
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek hideg víz
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 300 g túró
- 100 g xilit porrá törve
- 100 g vaj
- 1 kezeletlen citrom héja
Hozzávalók a Fanta réteghez:
- 400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
- 40 g cukormentes vaníliás pudingpor
- 3 ek xilit porrá törve
Elkészítés: A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is. A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk. A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is. A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet. Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.