… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Szuper reggeli és uzsonna ötletek

Szuper reggeli és uzsonna ötletek

Előfordul, hogy fejtörést okoz, hogy mit együnk és/vagy adjunk a családnak reggelire, tízóraira vagy uzsonnára – hogy az finom, laktató, egészséges és változatos is legyen.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár kedvencet segítségképpen, de a finom receptek előtt azonban vegyünk át néhány általános tanácsot, amelyeket érdemes szem előtt tartani, saját és családunk egészségének megőrzése érdekében:

  • Törekedjünk rá, hogyha kenyeret, pékárut fogyasztunk, akkor az lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből (pl.: rozs, durum, tönköly) készüljön a fehér finomliszt helyett.
  • Idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasszunk minél többet napi szinten, ha nem is biót, de lehetőleg ellenőrzött forrásból származót. Segítségükkel nélkülözhetetlen vitaminokkal láthatjuk el szervezetünket.
  • A finomított fehér cukrot, a margarint és az olajban sült fogásokat lehetőség szerint kerüljük, vagy csak nagyon ritkán fogyasszuk.
  • Igyunk meg napi több liter szénsavmentes, lehetőleg lúgos vizet, vagy gyógyteát, esetleg 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet.
  • Napi 4-5 dkg magvat is érdemes elrágcsálni.

Kedvenc reggeli ötleteink

1.     Mazsolás és almás zabkása
A zabkásának rengeteg jótékony hatása ismert. Lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, ami magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, nyugtatja a gyomrot, a beleket.

 Hozzávalók:

  • 1 pohár/2 dl zabpehely
  • 2 pohár víz
  • mazsola és alma ízlés szerint
  • mokkáskanálnyi fahéj
  • mokkáskanálnyi kókusztejpor
  • méz

Elkészítés: A zabpelyhet sűrűn kevergetve szárazon átforrósítjuk. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a vizet, a fahéjat, a kókusztejport, illetve annyi mazsolát és meghámozott, feldarabolt almát, amennyit szeretnénk. Mindezt kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ezután kevéske mézzel tálaljuk.

2.     Házi müzli
A változatosság gyönyörködtet! Éppen ezért inkább vásároljunk külön magokat, pelyheket, és mi magunk készítsünk el a saját, egyedi müzlinket reggelire. Gyümölcsökkel és natúr joghurttal dúsítva igazán mennyei! Ráadásul nem tartalmaz annyi szénhidrátot, mint az előrecsomagolt bolti társai.

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehely
  • 10 dkg puffasztott rizs
  • 10 dkg durvára tört mogyoró
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 10 dkg durvára tört dió
  • 10 dkg mazsola
  • tálaláshoz gyümölcs, natúr joghurt ízlés szerint

Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és egy csavaros üvegben tároljuk. Tálaláskor különféle gyümölcsöket és natúr joghurtot adunk hozzá ízlés szerint.

Kedvenc tízórai ötleteink

1.     Fahéjas körte/barackturmix 

Hozzávalók:

  • 2 pohár natúr joghurt
  • 1 db körte és 1 db őszibarack
  • fahéj, méz ízlés szerint

Elkészítés: Turmixgépben összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd poharakban, hűtve tálaljuk.

2.     Céklás-almás smoothie

Hozzávalók:

  • 5-6 édeskés alma
  • kis fej cékla
  • gyömbér, fahéj, citromlé ízlés szerint

Elkészítés: Az almákat mossuk meg és vágjuk ki a magházát. A céklát hámozzuk meg vékonyan és vágjuk nagyobb darabokra. Ezeket turmixgépben összeturmixoljuk, kevéske vízzel hígítjuk, majd gyömbérrel, fahéjjal, citromlével ízesíthetjük.

Kedvenc uzsonna ötleteinkavocado frullato sfondo grigio

1.     Avokádókrém

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • só, bors, citromlé ízlés szerint

Elkészítés: Vágjuk félbe az avokádót, evőkanállal kaparjuk ki a belsejét, majd villával törjük össze. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, és frissen fogyasszuk el. Amúgy kb. 2 napig eláll a hűtőben, de előfordulhat, hogy kissé bebarnul a teteje, de citromkarikával lefedve kivédhetjük ezt.

2.     Majonézes padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 2 db közepes padlizsán
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 3 dl házi majonézhez: 2 db tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, só, bors ízlés szerint

Elkészítés:A padlizsánt puhulásig sütjük (kb. 40 perc), a héját lehúzzuk, majd műanyag szeletelővel apróra vágjuk. A padlizsánpéphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután elkészítjük a házi majonézt: egy keverőtálba tesszük a tojássárgákat, majd hozzákeverjük fakanállal a sót, a borsot és a mustárt. Ezután óvatosan, vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük hozzáadagolni a szobahőmérsékletű olajat. Ha felvette az olajat és kellően krémes, akkor kész a majonéz. Ezután alaposan elkeverjük a majonézt a padlizsánpéppel, és hűtve tálaljuk.

3.     Cukkini krém

Hozzávalók:

  • 1 kg zsenge cukkini (lehetőleg kisebb darabokból)
  • olívaolaj
  • só, bors, fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés:A meghámozott cukkinit uborkareszelőn lereszeljük, majd teszünk rá sót, borsot ízlés szerint. Olívaolajon, sűrű kevergetés mellett megfonnyasztjuk. A végén adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát,párszor még megkeverjük, aztán lehúzzuk a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

4.     Körözött 

Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 dl tejföl
  • fél kávéskanál piros arany

Elkészítés: A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. Pár órára hűtőbe rakjuk, csak utána tálaljuk.
www.vitaminsziget.com

Hozzászólások

Pin It on Pinterest