… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Öt mindennapi étel, ami kínzó fejfájást okozhat

Öt mindennapi étel, ami kínzó fejfájást okozhat

A gyakori fejfájás, vagy migrén hátterében sokszor néhány igen közkedvelt táplálék lapulhat, melyek összetevői kellemetlen tüneteket eredményeznek. A szakértők szerint, az állandó fejfájás megszűnhet a megfelelő diéta betartásával, és néhány étel elkerülésével!

A fejfájás orvosok szerint, kapcsolatba hozható olyan élelmiszeralkotókkal, mint az aminok, ezek  nitrogén tartalmú anyagok, és általánosan előfordulnak állatokban, növényekben, és baktériumokban egyaránt. Többségében az ételek ízéért felelősek.

Sajtok
A tej, melyben köztudottan magas a fehérjetartalom, lényeges eleme a sajtnak. Mikor azonban a fehérje lebomlik a szervezetben, tiramint termel, ami az aminok egy fajtája, ezeket pedig a migrénben szenvedők szervezete nem tudja elég gyorsan feldolgozni, így sokáig a testben maradva fejfájáshoz vezetnek. Ezért lehetőség szerint, ha gyakori migrénnel küzdesz, mérsékeld a bevitt mennyiséget.

Mesterséges ételszínezékek
Azok a mesterséges színező anyagok, melyek többségében megtalálhatók mind a tartósított élelmiszerekben, mind a konzervekben gyakran okoznak különböző allergiás reakciókat, és egyúttal a fejfájásért is felelősek lehetnek. Ennek kivédésére amennyire csak lehet, fogyassz friss termékeket.

Csokoládé
Bár furcsán hangzik, de ha allergiás vagy a kakaóra, akkor már kis mennyiségű csokoládé is visszatérő fejfájáshoz vezethet. A feniletilamin és a teobromin két olyan anyag, mely kedvenc édességünkben nagy mennyiségben fordul elő, a vérerek tágulását okozza.

Kávé
A kávé kétféle hatást válthat ki, egyeseknél kiváló gyógymód a fájdalom kezelésére, másoknál viszont éppen ellenkezőleg, kínzó fejfájást eredményez, főként, ha magnéziummal keveredik a szervezetben. Emellett, ha erős kávéfüggők vagyunk, a megvonási tünetek is kiválthatják a tüneteket.

Gyors ételek
A különböző hamburgerek, sült krumplik, vagyis a zsíros, gyors ételek fő összetevője a mono-nátrium-glutamát, mely az egyik legfőbb okozója a fájdalomnak. Továbbá a gyors étel megemésztése jóval több időt igényel, ennek hatására pedig előfordulhat, hogy a vér hirtelen tódul az agyba, ami ismételten migrénhez vezethet.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest