… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Különleges őszi rendezvénytippek Ausztria borvidékeiről

Különleges őszi rendezvénytippek Ausztria borvidékeiről

Ausztriában a relatív kis termőterület ellenére meglepően sokfajta bor készül. A borvidékek hangulatos kis településein és a festői szépségű pincesorokon pedig már régóta tudják azt is, hogyan ünnepeljék meg a bort.

Különösen ősszel, amikor véget ér a szüret. Ilyenkor a bécsi borászok hordóiban például már ott érik az úgynevezett Gemischter Satzt (dűlőházasítással készülő fehérbor). Az alsó-ausztriai Traisentalban található ahrenbergi és az eichbergi pincesoron tett látogatás nagyszerűen összekapcsolható a Korkenzieher (Dugóhúzó) kilátótoronyhoz tett kirándulással. Az alsó-ausztriai Weinviertel régióban több festői pincesor is található. A Dél-stájer borút mentén ezzel szemben az úgynevezett Klapotetzektől, vagyis a madárriasztóként felállított kereplőktől hangos a táj. Burgenlandban pedig novemberben minden a Márton-napi ünnepségekről szól.

Bécs: kulináris élmények kilátással a városra

Bécs szőlőskertjeit az őszi bortúrák alkalmával fedezhetjük fel a legjobban, természetesen borkóstolással egybekötve.
Bécsi Bortúranap résztvevői minden év őszén kiadós sétát tehetnek a Bécsi bortúraútvonalon. Az év más időszakában ez a túraút nem bejárható, mivel magántulajdonban lévő szőlőskerteken át vezet.
A túrázók három útvonal közül válogathatnak: a Neustiftből Nussdorfig vezető túra alkalmával a résztvevők Sieveringben, a Wien Cobenzl borászatnál és Grinzingben tarthatnak pihenőt. A második útvonal Strebersdorfból Stammersdorfig vezet és a lenyűgöző táj mellett különleges kulináris finomságokat is kínál az útközben található bécsi borozóknak, úgynevezett heurigereknek köszönhetően. Az Ottakringből Neuwaldeggig vezető úton feltétlenül érdemes ellátogatni a festői Wilhelminenberg kastélyba, innen a Sprengersteig és Paulinensteig kirándulóösvényeken át tehetünk egy könnyed körtúrát, amelynek végén visszatérünk a kastélyhoz.

Burgenland: pincéről pincére
A burgenlandi Fertő tó régióban tartott Márton-napi ünnepségek középpontjában a regionális gasztronómia áll.
Egykoron a borászok november 11-én – vagyis Szent Márton, a tartomány védőszentjének napján – mentek le első alkalommal a pincéjükbe, hogy megkóstolják az újbort. A Fertő tó körül található bortermelő településeken ez a régi szokás egy vidám ünnepségsorozattá alakult át. Szeptembertől decemberig több mint húsz rendezvényhelyszín várja a borkedvelőket.

A „nyitott pinceajtók napján” egy kis összegű költségtérítés fejében juthatunk hozzá a belépőt jelentő parafa dugóhoz, amellyel megkóstolhatjuk a kezdeményezésben résztvevő vincellérek borait. A változatos keretprogramok borszenteléssel, bortúrákkal, kiállításokkal, koncertekkel és előadásokkal kínálnak bepillantást a régió borászati hagyományaiba. A „Márton-napi buszjáratoknak” köszönhetően a vendégek saját autó nélkül is könnyedén és kényelmesen eljuthatnak a rendezvényhelyszínekre.

Burgenland: ínyencnapok az uhudler régiójában
A családi vezetésű „beim Krutzler” ínyencfogadóban töltött üdülés alkalmával a vendégek megkóstolhatják Dél-Burgenland különleges borspecialitását.
Az Uhudler, amely különböző szőlőfajták házasításának az eredménye, szamócára és ribizlire emlékeztető ízének köszönheti népszerűségét. Ennek a specialitásnak Dél-Burgenland a hazája. Aki a Krutzlerben száll meg, valósággal elmerülhet az Uhudler világában. A szálloda mindössze hét percnyi sétára fekszik Heiligenbrunn pincesorától, ahol egymást érik a XVIII. századból származó, nádfedeles vincellérházak és borospincék. A fogadó körül található szőlőskertekben és erdőkben tett túrázások nagyszerű lehetőséget kínálnak az Uhudler hazájának felfedezésére.
A házigazdák a környék legjobb borászainak címével várják a vendégeket és igény esetén a transzfert is megszervezik.

fotó: Steiermark Tourismus

Stájerország: őszi ünnepségek
Dombra fel, dombról le, szőlőtőkék, ameddig csak a szem ellát. A Dél-stájer borúton kirándulókat lenyűgözően szép táj fogadja. Séta közben a túrázók újra és újra rácsodálkozhatnak, hogyan is lehet a néhol extrém meredek lejtőket is megművelni. A dél-stájer borászok tökéletesen ismerik az itteni talajt és tudják, hogyan kell vele bánni, emellett egyre több vincellér tér át biogazdálkodásra. Az itteni borok 2018 óta viselik a „DAC” (Districtus Austriae Controllatus) védett eredetmegjelölést. A régió tipikus szőlőfajtái a sauvignon blanc, az olaszrizling, a chardonnay, vagy ahogy itt hívják a Morillon, a muskotály és a tramini.

Az értékes szőlőfürtöket meg kell védeni. Ezért nyáron és ősszel, amikor a szőlőszemek érnek egy különleges hang hallható a régióban, ami sehol máshol nem jellemző Ausztriában. Ezt a hangot a klapotetz adja ki, ami nem más, mint egy nagy fából készült szélkerék. Ennek a kereplőnek a kattogása távol tartja a madarakat a szőlőszemektől.

Akárcsak a többi borvidéken, Dél-Stájerországban is ősszel tartják a szüreti mulatságokat, amikor különféle ünnepségek várják az érdeklődőket, valamint lehetőség nyílik borkóstolásra is a borászoknál és a borkimérésekben. A nagyobb események közé tartozik a szeptember 27-től 29-ig tartott leutschachi Komló- és Szüreti Fesztivál. Gamlitzban október 3-tól 6-ig tartják a minden évben megrendezésre kerülő szüreti mulatságot. Leibnitzben októbert 12-én és 13-án rendezik a Dél-stájer Őszi Fesztivált.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest