… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Jó zsír és rossz zsír

Jó zsír és rossz zsír

Transz-zsírsavak
Mit tud? Semmit – csak rombolja a szervezetet.
Miben találod meg? A gyártók hamar felfedezték, hogy a transz-zsírokkal előállított termékek jóval tovább eltarthatók, mint vajjal készült társaik. Ennek eredményeképpen napjainkban az áruházak polcain található élelmiszerek 40 százaléka transz-zsír felhasználásával készült.
TIPP: Szoktasd le magad a készételekről. Az elején nehéz lesz, mert az ízfokozók becsapják az ízérzékelést, de előbb-utóbb elkezded majd felfedezni, sőt élvezni, hogy egy nyers zöldségnek is milyen édes íze lehet!

Figyelj oda, hogy mi kerül a tányérodra leggyakrabban?!

Telített zsírsavak
Mit tud? A telített zsírsavak feladata elsősorban az energiatermelés, az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy részét pedig ugyan felhasználjuk energiatermelésre, de ezek már inkább a sejtek építésében játszanak szerepet.
Miben találod meg? Minden állati fehérjét tartalmazó termékben: húsokban, vajban, sajtban. Növényi kivételek: pálma- és kókuszolaj.
TIPP: Ne vond meg teljesen, csak csökkentsd, amennyire tudod ezek fogyasztását! Például jelölj ki egy húsnapot a héten, máskor inkább kerüld, és helyettesítsd mással!

Telítetlen zsírsavak
Mit tud? Létfontosságú építőkövei a sejtmembránoknak, valamint belőlük képződnek a prosztaglandinok, melyek hormonhatású molekulák. Ezeket a zsírsavakat szervezetünk nem képes szintetizálni, tehát olyan esszenciális zsírsavak, amiket táplálékkal kell bevinni.
Miben találod meg? Avokádóban, kókuszban, halakban, lenmagolajban, olajos magvakban, kemény héjú gyümölcsökben.
TIPP: A felhasználási lehetőségek száma végtelen, csak a fantáziád szab határt!

Eddig tanácstalanul álltál a szupermarket olajrészlegénél? Mi segítünk!
Aranyszabály: ne főzzünk a hidegen sajtolt olajokkal, mert hő hatására elveszítik előnyös tulajdonságaikat!

Fedezd fel a természet gazdag olajait

Lenmagolaj: Gyorsítja az anyagcserét, így segíti a fokozott zsírégetést. 1-3 teáskanálnyit fogyasszunk naponta, az ételünkbe keverve!
Halolaj: Napi 2 kapszula segít a megfelelő mennyiségű és minőségű omega-3 és omega-6 zsírsav pótlásában.
Kendermagolaj: Nagyon ízletes, úgyhogy a legegyszerűbb, ha meglocsolod az ételt egy evőkanál olajjal! Még a vajat is helyettesítheti.
Ligetszépeolaj: Csökkenti a depressziót, a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, gátolja a premenstruációs szindróma jelentkezését.
Szőlőmagolaj: Belsőleg egy teás- vagy evőkanál naponta. Külsőleg: heti 2-szer masszírozd arcbőrödbe, 20 perc után mosd le! A hajtöveidnek is jót tesz!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest