… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Így marad a bazsalikom friss! – Hogyan tárold!

Így marad a bazsalikom friss! – Hogyan tárold!

A gasztro forradalom világában egyre népszerűbbek a friss fűszernövények.

De csakis a frissek!

A szárított fűszerek ideje ha nem is járt le, de nem trendi.

Ráadásul a friss fűszernövények teljesen más ízt adnak az ételeknek, mint a szárítottak.

Az egyik ilyen kedvenc fűszernövény nem más, mint a bazsalikom.

Ugye milyen csábító a boltok polcain a cserépben kapható bazsalikom?

Hazavisszük, és pár nap múlva azt látjuk, már nem érzi jól magát a növény, levelei lekonyulnak, földje kiszárad. Vagy éppenséggel a túlöntözéstől kezdenek el levelei megbarnulni, majd elhullani.

Így semmi élvezetet nem nyújt a növény.

Mit teszünk ekkor?

Letépdeljük a leveleit, hátha hűtőszekrénybe téve még friss marad majd.

A bazsalikom növényről, ha letépjük a leveleket, a növény nagy valószínűséggel el fog pusztulni, de az biztos, hogy bolti állapotában már nem fogjuk látni, ha csak meg nem fogadunk pár hasznos tippet.

basil growing in a pot against stone background

1. Hűtőben tárolva

Csakis úgy maradnak frissek a bazsalikom levelei, ha nedves papírtörlőbe vagy nedves rongyba tesszük. De nem ám akárhogyan!

A bazsalikom leveleit szárastul vágjuk le, és ezt tesszük nedves papírtörlőbe, majd a hűtőszekrénybe. És persze valamilyen dobozba. A dobozt azonban nem zárjuk le fedéllel.

A nedves papírtörlőt két naponta érdemes kicserélni, ha nem használjuk fel a bazsalikomot főzéshez.

Mit tapasztalunk majd?

5-ik napra a levelek még mindig frissek maradnak. Még a bazsalikom friss illatát is érezhetjük.

7-ik napra, ha rendszeresen cseréltük a nedves papírtörlőt, akkor a nedves környezetben a bazsalikom levei még mindig nem lesznek penészesek, és ha összevágjuk a leveleket, akkor még mindig érezni fogjuk az aromás illatot, bár nem annyira intenzíven, mint például az 5-ik napon.

10-ik napra a levelek azonban el fognak fonnyadni, és önmagért fog a látvány beszélni.

De így sikerült hosszan frissen tartanunk a bazsalikom leveleket hűtőszekrényben tárolva.

2. Szobahőmérsékleten tárolva

Nincsen hely a hűtőben?

Nem probléma, a következő módszerrel is frissen tarthatóak a bazsalikom levelei.

Most csak a bazsalikom leveleit fogjuk tárolni, a szárat nem. Tépdeljük le a leveleket egészen a tőnél.

Helyezzük légmentesen zárható dobozba, majd öntsünk alá kevés vizet.

A vizet kétnaponta cseréljük ki, majd zárjuk vissza a dobozt.

5-ik napra a levelek még mindig frissek maradnak, és, ha összeaprítjuk a leveleket, akkor érezhetjük az aromás illatot.

6-ik napra már biztosan olyan ételt kell készítenünk, amihez bazsalikom levelekre is szükségünk lesz, mert ez az utolsó nap, amikor a levelek még teljes ízt képesek adni.

bazsalikom_levelei

3. Fólia

Aki nem szeretné a bazsalikom leveleit és szárait levágni, megpróbálkozhat a cserépben tartással fóliás módszerrel.

A bazsalikomot csakis alulról szabad locsolni, akár az ibolyát.

Kis tálkában adagoljuk a cserép a alá a vizet.

A bazsalikom legtöbbször azért pusztul el a lakásban, mert túl alacsony a levegő páratartalma, esetleg keveset locsoljuk, és azt is felülről, vagy éppenséggel túlöntözzük.

Ez a sok baki lekerülhető, ha a növény köré frissen tartó fóliát tekerünk lazán, a tetején pedig kicsit nyitva hagyjuk, hogy kapjon a növény friss levegőt.

Állítsuk napos, világos helyre a bazsalikomot.

Amikor a tálkájából elfogyott a víz, töltsük meg újra.

Ezzel a módszerrel a növény szép marad, mindig lesz friss levele, amit letéphetünk.

De ügyeljünk, ha a száron már csak kevés levél maradt, akkor azokat használjuk fel mielőbb, a szárat pedig vágjuk vissza fele hosszúságra. Így fog a bazsalikom szép új leveleket hozni.

Kellemes kísérletezést, és kikapcsolódás, no és persze sok friss bazsalikom levelet kívánunk.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest