… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Eszközök, amelyekre mindenképp szükséged van egy konyhában!

Eszközök, amelyekre mindenképp szükséged van egy konyhában!

Ahogy a mondás tartja: „A jó munkához jó szerszám kell”. Ez különösen igaz a konyhára. A megfelelő eszközök nemcsak megkönnyítik a főzés folyamatát, hanem az ízeket és a textúrákat is javítják, ami kielégítőbb és ízletesebb ételekhez vezet.

Bár a modern konyhai eszközök palettája szinte végtelen, az alábbi összeállításban összegyűjtöttünk pár olyan eszközt, melyek nélkülözhetetlenek minden konyhában, legyen az egy egyszerű otthoni konyha vagy egy profi étterem. Mindegyik kategória kínál alapvető és elengedhetetlen eszközöket, amelyekkel minden receptet sikerre vihetsz. Fedezd fel a konyhád új lehetőségeit ezen eszközök segítségével!

Kések és vágóeszközök

A konyhában elengedhetetlen egy jó kés. Az alapvető kések, mint a séfkés, kenőkés és zöldségkés, különféle feladatokra alkalmasak. A jó kés jelentősen megkönnyíti a precíz és biztonságos munkavégzést.

 • Kenyérvágó kés: A pengéje általában 20-25 cm hosszú, jellegzetesen hullámos élen kialakított, ami lehetővé teszi a kenyér könnyű vágását anélkül, hogy összenyomná azt.
 • Konyhai kés (séfkés): Általában 20-30 cm hosszú pengéjű, széles és kúpos alakú, ami univerzális használatra teszi alkalmassá, mint például zöldségek aprítása vagy hús szeletelése.
 • Szeletelő kés: Hosszú, kb. 25-30 cm hosszú, keskeny pengéjű kés, melyet húsok, különösen sült húsok szeletelésére terveztek, minimalizálva ezzel a levágott szeletek szétszakadását.

A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhában, nemcsak a késünk élességét védi, hanem a konyhapultot is óvja a karcolásoktól. A vágódeszkák különböző anyagokból készülhetnek:

 • Fa: Természetes és higiénikus, gyakran használt zöldségek, gyümölcsök és száraz élelmiszerek vágására. Azonban nem ajánlott húsok és halak vágásához, mert a résekbe könnyen beszívódhatnak a baktériumok.
 • Műanyag: Könnyen tisztítható, és gyakran használják húsok és halak vágásához. Viszont a mély karcolások baktériumok melegágyává válhatnak, ezért ajánlott a rendszeres cseréjük.
 • Üveg: Könnyen tisztítható és nem szívja magába az ízeket vagy szagokat. Viszont nem kíméli a kés élességét és könnyen karcolódhat.

Fontos megjegyezni, hogy egy vágódeszkát nem ajánlott különböző típusú élelmiszerekhez használni anélkül, hogy alaposan megmosnánk és fertőtlenítenénk közöttük, különösen a nyers húsok és más élelmiszerek közötti keresztszennyezés elkerülése érdekében.

TIPP: Ha vágódeszkára van szükséged, javasoljuk a Profiszakacs.hu webáruházat, ahol minőségi Wüsthof vágódeszkát is beszerezhetsz.

A kések tárolásához és élezéséhez használt eszközök, mint a késtartó és késélező, ugyancsak elengedhetetlenek.

Serpenyő és lábas

A serpenyők és lábasok alapvető eszközei a konyhának. Különféle anyagú serpenyők, például öntöttvas vagy rozsdamentes acél, különböző előnyökkel rendelkeznek, attól függően, milyen ételt készítünk. A megfelelő lábas kiválasztása, legyen az pároláshoz vagy főzéshez, kritikus a tökéletes végeredmény eléréséhez.

 • Öntöttvas serpenyő: Ideális olyan ételekhez, amelyeknek hosszabb ideig meg kell tartaniuk a hőt. Például, steak sütésére vagy lassú főzésű pörköltekhez tökéletes. A hosszú hőmegőrzési képessége garantálja a sütés egyenletességét.
 • Rozsdamentes acél serpenyő: Kiváló sütéshez és pirításhoz. Például halakhoz vagy zöldségek gyors pirításához. Azonban a megfelelő hőmérsékleten való sütés létfontosságú, mivel könnyen ragad.

A lábasok és fazekak méretük szerint különböző felhasználásra alkalmasak:

 • 2 literes lábas: Ideális kisebb mennyiségű ételek, például szószok, levesek vagy rizs készítéséhez 2-3 fő részére.
 • 5 literes lábas: Nagyszerű közepes mennyiségű ételekhez, mint egy családi ebéd vagy vacsora. Levesek, főzelékek, vagy nagyobb mennyiségű tésztafélék főzéséhez tökéletes.
 • 10 literes fazék: Nagy mennyiségű ételek készítésére alkalmas, mint például nagyobb családi vagy baráti összejövetelekre. Nagyobb mennyiségű levesek, pörköltek vagy raguk elkészítéséhez ideális.

Az adott lábas vagy fazék mérete a konyhai teendők során fontos szempont, és segít optimalizálni a főzési folyamatot, valamint biztosítja a kívánt végeredmény elérését.

Mérleg és mérőeszközök

Minden konyhában elengedhetetlenek a mérőeszközök. A mérőedények és kanalak segítségével biztosak lehetünk abban, hogy a receptekben megadott mennyiségeknek megfelelően mérjük az összetevőket. Ezenkívül a digitális mérleg lehetővé teszi a pontos mennyiségű hozzávalók mérését, ami különösen fontos a sütés során.

Szűrők és keverő tálak

A különféle típusú szűrők, mint a rostálók és szűrőkanalak, segítenek a folyadékok és szilárd anyagok elkülönítésében. Például, amikor főtt tésztát kell leszűrnünk, a rostáló lehetővé teszi, hogy a tésztát gyorsan és hatékonyan elválasszuk a víztől. Egy szűrőkanál segítségével könnyedén leszedhetjük a habot a forró levesről vagy főzött ételről, így az elkészült étel tiszta és vonzó marad.

A keverő tálak elengedhetetlenek szinte minden recept elkészítéséhez. Különféle méretű és anyagú tálcák állnak rendelkezésre, és fontos, hogy olyanokat válasszunk, amelyek a legmegfelelőbbek az adott feladatra.

 • Rozsdamentes acél tálak: Ezek a tálcák hűvösek maradnak, ami kiváló tejszín vagy tojásfehérje felveréséhez, mivel segítik a textúra megőrzését. Az acél tálcák strapabíróak és könnyen tisztíthatók.
 • Kerámia vagy cserép tálak: Sűrűbb masszák, mint a tészták vagy muffin keverékek keveréséhez ideálisak, mivel a súlyuknak köszönhetően stabilak. Emellett az ételek ízei nem szívódnak be, így a receptek eredeti ízvilágát is megőrzik.
 • Műanyag tálak: Ezek könnyűek és törésállóak, ami kiválóvá teszi őket gyors keverési munkálatokhoz vagy utazáshoz. Ugyanakkor nem minden műanyag tál hőálló, ezért óvatosan kell használni őket forró anyagokkal.

A megfelelő szűrők és keverő tálak kiválasztása jelentősen megkönnyíti a konyhai munkálatokat és javítja az elkészült ételek minőségét.

Kis konyhai eszközök

A kis eszközök, mint a fakanalak, konzervnyitók, merőkanalak és spatulák, hatalmas különbséget tehetnek a konyhai teendők során.

 • Fakanalak: Ezen eszközök különféle formájúak lehetnek az adott feladathoz. Egyenes végű fakanál kiváló a főzés során a keveréshez, míg egy lyukas fakanál segít a folyadék leválasztásában, amikor valamit kiemelünk a lábasból. Egy lapos oldalú fakanál pedig tökéletes a serpenyő alapos kikaparásához.
 • Merőkanalak és spatulák: Különböző anyagokból készülnek, mint a műanyag, szilikon, fa vagy fém. A műanyag könnyű és olcsó, de nem mindig hőálló. A szilikon flexibilis és hőálló, ami kiválóvá teszi forró ételekhez. A fa nem vezeti a hőt, így nem égeti meg a kezet, de idővel kopik és elszíneződhet. A fémspatulák pedig kiválóan alkalmasak grillezéshez vagy sütéshez, de karcolhatják a nem tapadós serpenyőket.
 • Reszelő: Egy többoldalú reszelőn különböző méretű és formájú lyukak találhatók. A nagy lyukak ideálisak sárgarépához vagy sajthoz, a közepes lyukak kiválóak a citrusok héjának reszelésére, míg a finom lyukak tökéletesek fokhagymához vagy parmezánhoz.

Ezen kívül habverő a tejszín vagy tojásfehérje felveréséhez, húsklopfoló a hús puhításához, sodrófa a tészta kinyújtásához, és fokhagymanyomó a fokhagyma könnyű és hatékony aprításához szükséges, míg egy strapabíró konzervnyitóval könnyedén hozzáférhetünk a konzervált hozzávalókhoz.

Ezen kis eszközök nélkülözhetetlenek a konyhában, és megfelelő választással és gondozással hosszú ideig szolgálni fognak.

FOTO: depositphotos.com (paid)

Hozzászólások

Pin It on Pinterest