Néhány hatékony diétás módszer, és a természetes antihisztamin segíthet az allergiás tünetek tartós, és gyors enyhítésében. A most következőkben megmutatjuk a legfontosabb diéta szabályokat, és ételeket, melyek gátolják allergének kellemetlen hatását a szervezetben.
Ilyenkor tavasszal érdemes bizonyos diétás szabályokat betartani, és néhány ételt mellőzni étrendünkből. A környezeti allergének többnyire ártalmatlanok, a gyenge immunrendszer azonban veszélyesnek azonosítja őket és túlreagálja. Az immunrendszer elkezd harcolni, a betolakodó ellen, melyek beindítják a kóros nyák-termelést, ez könnyező szemekhez, és viszkető torokhoz vezet. Bár az antihisztaminok segítséget jelentenek, csak ideiglenes megoldást nyújtanak, míg a dietetikus szerint létezik a tünetek enyhítésére számos természetes módszer, mely kivédi az allergiás tünetek kiépülését az immunrendszerben.
1.Szabadulj meg a gluténtől!
A gluténmentes étrend megoldást jelenthet a szezonális allergia kivédésére. A búzában és rozsban található glutén, olyan fehérje, melyet nehezen tudunk csak megemészteni, ez pedig gyulladást eredményez a szervezetben. „Amikor a szervezet gyulladt állapotban van, az immunválasz is sokkal intenzívebb.” – mondja Kate Brown, táplálkozási szakértő. A test folyamatos gyulladástól szenved, és egyfolytában harcolni a glutén ellen, amit így allergénként azonosít a szervezet, és hatására megnő az allergiás reakció mértéke is. Az allergia ellen néhány hétig próbáld meg a gluténmentes étrendet, ha a tünetek enyhülnek, fenn áll az esélye annak, hogy enyhe gluténérzékenységed van.
2.Vörösbor, mint antihisztamin
Egy kevés vörösbor olykor-olykor jótékony hatással lehet a szervezetre, a szakértő szerint nagy adagban tartalmaz egy kvercetin nevű anyagot, mely hatékony antioxidáns, és csökkenti a gyulladást eredményező hisztamint a szervezetben. A hisztamin felelős a gyulladásos reakcióért, ami az olyan allergiás tüneteket eredményez, mint a bőrpír, a duzzanat, a viszketés és a kóros nyálkatermelés a nyálkahártyán. A kvercetin csökkenti a hisztamin szintet, így nagymértékben enyhülnek az olyan tünetek is, mint az orrdugulás. A vörösbor mellett nagyszerű antioxidánsnak számít a hagyma, alma, és a különböző bogyós gyümölcsök is. Egy tipp: a bor előtt közvetlenül, igyál meg egy kis ananászlevet, az ananászlé bromelaint tartalmaz, mely segít , hogy a test felszívja a kvercetint.
3.Hanyagold a tejtermékeket!
James Matthew Andry szakértő szerint a kereskedelmi forgalomban kapható tejtermékek növelik az allergiáért felelős fehérje, a béta-kazetin mértékét a szervezetben. Ez az anyag a pasztőrözés során jön létre, ami ellen az immunrendszer megpróbál harcolni. Ez alól csak a nyers, pasztőrözetlen tej képez kivételt, mely hatékony lehet a szezonális allergia kezelésére. „Több tucat ekcémás beteg lett jobban, és enyhültek az asztmás, allergiás tünetek is a pasztőrözetlen tej hatására. Olyan, mintha egy nagy adag antitestet adnánk valakinek. Ez segít megküzdeni a fertőzésekkel, és az allergénekkel, valamint erősíti az immunrendszert.
4. Nassolj dióféléket!
Kutatások szerint a dió, mogyoró, és a gesztenye nagy adagban tartalmaz gyulladáscsökkentő omega 3-zsírsavakat. Emellett gátolja a prosztaglandin nevű zsír kialakulását a szervezetben, mely hisztamint termel. „Ha a prosztaglandin termelődését gátoljuk a szervezetben, megelőzhetjük a kóros nyálkatermelést, és a duzzanatok kialakulását. A diófélék mellett a lennmag, a chia mag, és a lazac is is gazdag omega-3 zsírsavakban.
5. Csökkentsd a cukor mennyiséget!
Kiderült, hogy a cukor nem csak a kilók számát növeli, de az allergiás tüneteket is súlyosbíthatja. A megnövekedett vércukorszint intenzív inzulin választ generál, ami miatt a szövetek megduzzadnak, a nyálkahártya pedig telítődik.