… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Adventi mézeskalács-varázslat a Camponában

Adventi mézeskalács-varázslat a Camponában

Ha azt kérdeznénk, hogy melyik a karácsony legjellegzetesebb illata, valószínűleg a legtöbben azonnal rávágnák: a mézeskalácsé. Fűszeres, finom, semmihez sem hasonlítható. Igazából már advent idején bekúszik a napjainkban, hiszen hagyományosan ezt jó előre elkészíti a legtöbb család, mintegy megalapozva a hangulatot az ünnepi készülődéshez. Nem véletlen, hogy az idei karácsonyvárást a Campona is mézeskalácsillatúra hangolta. A bevásárlóközpont arra buzdítja látogatóit, hogy építsenek fel együtt advent idején egy igazi varázslatos mézeskalácsfalut, amelynek házacskáit, épületeit karácsony előtt jótékony célra adják majd át.  A mézeskalácsfalu, mely hétvégéről hétvégére gazdagodik majd új épületekkel, november 25. és december 20. között egész héten megcsodálható. Az adventi vasárnapok délutánjain kerül sor azokra a vezetett foglalkozásokra, amelyek keretében elkészülnek a terepasztalra kihelyezett házikók. Ezekre az alkalmakra előzetes regisztráció szükséges, ezt itt lehet megtenni: regisztracio.campona.hu

A foglalkozásokat az Ékes-Édes Ajándékok csapatának tagjai vezetik, akik nem csupán karácsonyi csemegeként, hanem dísztárgyként, kreatív kézműves termékként is tekintenek a mézeskalácsra. Számukra a mézeskaláccsal való munka valódi alkotás, amellyel örömet szereznek az embereknek, ahogy fogalmaznak, „A mézeskalács kézzelfogható, illatos szeretet.”

A kis csapatot Vargáné Orbán Anikó fogja össze, aki nemrég az Egyesült Királyságban a Cake Masters Award Royal Icing kategóriájában egy csodás kastélytortával nyert díjat. A társaság tagjai évente legalább 100 000 kalácsot sütnek ki és díszítenek fel. A Camponába klasszikus házakkal, tereptárgyakkal készülnek, de elárulták, hogy legújabb nagy művük egy mézeskalács kelengyés ládika, amelyet egy kis csapat visz Indiába ajándékul. Egy másik emlékezetes munka volt egy olyan ajándék, amelyre egy csillagbölcseletet tanuló csoport kért a tanárának, a téma pedig a csodaszarvas regéje volt, csillagképek megjelenítésével együtt.

A művészi kivitelhez nem tartozik különleges recept, annyi a titok, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, hogy szép szabályos felületet kapjanak, és a megtervezett dekoráció tökéletesen érvényesüljön. A díszítés írókával történik, az íróka tojásfehérje és porcukor keveréke, kb. 1:5 arányban. A tapasztalat és az egyéni ízlés alakítja ki a pontos arányokat, ha pedig valaki színes dekorációt szeretne, ételfestékkel remekül színezhető az íróka.

Íme az Ékes-Édes receptje, a tökéletes mézeskalácshoz:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • fél kg finom porcukor
  • 6 tojás
  • 20 dkg virágméz
  • 18 g szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék

Bár a recept egy kiló lisztet mond, a profik azt tanácsolják, hogy inkább felezzük az adagot, a kiszaggatott darabok nagyságától függően 40-60 figurát így is készíthetünk. A nyers tésztát érdemes pihentetni, minimum 1 napot, de akár 1 hetet is. Pihentetés idejére a tésztát takarjuk le, hogy ne száradjon ki, sütés előtt pedig alaposan gyúrjuk át.

Sokan úgy vélik, hogy a mézeskalácsot azért kell előre megsütni, hogy megpuhuljon és omlós legyen karácsonyra, de igazából inkább azért, hogy erre már ne legyen gondunk az ünnepi előkészületek során. A méz egy csodálatos anyag és megóvja a tésztát attól, hogy megromoljon. A mézeskalácsot éppen ezért még karácsony után 5-6 hónapig nyugodtan elmajszolhatjuk.Ha kicsit megszikkadt a mézes, néhány napra tegyük a konyhába, ahol a párától megpuhul és visszanyeri eredeti finomságát. Ha díszeket készítünk, akkor 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával, vagy egy kevés főzőtejszínnel kenjük az előzőleg szívószállal átlyukasztott díszeket.

A mézeskalácsfalu épületei tehát az adventi vasárnapokon épülnek, szombatonként 14 és 17 óra között viszont szabad az alkotás, gyerekek és felnőttek is leülhetnek kalácsot díszíteni, és természetesen magukkal is vihetik az elkészült mézeseket. Minden adventi hétvégén 11 és 17 óra között szombaton és vasárnap is lesz kézműves műhely, ahol különböző technikákkal lehet ismerkedni: gyertyás díszek, Mikulásváró ajándékok, karácsonyfadíszek, téli tájképek készülnek majd. December 2-án és 3-án, illetve 5-én és 6-án természetesen a Mikulás és segédei is ellátogatnak a bevásárlóközpontba.

Advent idején a vásárlók nyereményjátékon vehetnek részt, ahol egy téli utazást nyerhetnek, és természetesen ezúttal is lehet hozni olyan becsomagolt ajándékokat, játékokat, könyveket, amelyeket olyan budafok-tétényi családok részére juttat el a Campona, akiknek másképp nem kerülne ajándék a karácsonyfa alá.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest