… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife A sokoldalú levendula

A sokoldalú levendula

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit hogyan készíthetünk el belőle házilag!

Hosszú szárral érdemesleszedni a levendulát
Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhozhogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.

  • A gasztronómia világában ​a növény virágát és​ a ​levelét​ ​​is ​használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. ​(Az illóolaj készítéséhez viszont a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.)
  • A növényt még teljes elnyílás​​ ​előtti állapotában érdemes ​leszedni​, ​mert így a​ virága könnyen ​”le​morzsolható​”.​
  • Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is​, és a szárról ​leszedhető a levele és a virága​, mely hasznosítható a konyhában.
  • Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt​ érdemes leöblíteni.

A ​konyhában felhasznált ​levendula lehet friss és szárított is​:​ a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

Nyalóka, házi cukor, salátaöntet, a sor végtelen
Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával.

  • lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is
  • szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van
  • szirupként a levendulából nyáronlimonádé készíthető, de akár ízesíthetővele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is
  • nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó
  • tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve
  • édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt
  • virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk
  • süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula
  • főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve
  • salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet
  • levendulás mézeskalács süthető,cukorszirupos dekorációval
  • húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akáregy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez
  • szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál
  • házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni.  A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.

És akkor jöjjön néhány kipróbált és beváltlevendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.

Egy különleges hűsítő aperitif
A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe. Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg. Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát!

A nyár kincsei egy zamatos frissítőben
Elkészítés: 10 perc
Adag: 4 személy
600 g görögdinnye
6 cl levendula szirup
4 cl muskotályos bor
200 gr eper
1 leveseskanál friss levendula virág

Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral. Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá. Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le. Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!

Levendulaszirup készítése
1 rész víz
2 rész cukor
1/4 csésze friss levendulavirág
Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk.
Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula
10-20 szál levendula
1 db tojás fehérjéje
1 ek víz
2 ek finom kristálycukor vagy porcukor

A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest