… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife A Cachaca az nem egy tánc

A Cachaca az nem egy tánc

De akkor mit is kell tudni Brazília nemzeti italáról?

A különleges nevű Cachaca ital – kiejtve többé-kevésbé így hangzik: kásászá  – a brazil kultúrához köthető, és sokan elintézik annyival, hogy ez egy fűszeres rum. Pedig a brazilok nemzeti itala – aminek a neve elsőre inkább tűnik nyelvtörőnek, mint a pultban a leggyakrabban leadott rendelésnek – valójában egy olyan végeredményében édes, gyümölcsös és fűszeres ital, ami friss cukornádléből készül, és csak rokona a rumnak.

Hogyan isszák?

Pohárból, természetesen. De a viccet félretéve, általában egy koktél formájában, amit újfent nevezhetünk nemzeti italnak, illetve persze a brazilok nevezhetik annak. Ez a koktél nem más, mint a Caipirinha – azaz kájpirinyá, aminek a jelentése vidéki (lány) –, ami eredetileg az influenza ellen kevert orvosságként funkcionált. A recept roppant egyszerű: jég, cukor, lime és Cachaca. A trükk az elkészítésben rejlik, na és abban, hogy az eredeti – a betegség elleni – recepthez képest a modern változatból már kispórolják a fokhagymát – a fogyasztók szerencséjére.  

Milyen változatai léteznek?

Két típusa biztosan elérhető a piacon – természetesen kizárólag a nagykorúak számára. Ezek a fehér és arany változatok. Előbbi a lepárlás után azonnal palackozásra kerülő típus, melyről azt kell tudni, hogy lágyabb ízvilágú, mint a másik változat. Ez az, amit általában a koktélokhoz is használnak. A másik, az arany Cachaca, amit 3-15 éven keresztül érlelnek fahordóban, és amelynek nem meglepő módon jóval karakteresebb lesz az íze, mint a fhérebb kistestvérének. A születő aromák 60 százalékát a hordó alakítja ki, ezért sem elhanyagolható az a részlet, hogy a világon az egyetlen olyan italról van szó, amit a helyi, azaz brazil őshonos fafajtákból készült hordókban érlelnek. Mindemellett azt is érdemes tudni erről a különleges italról, hogy a rum helyettesítésére – nem véletlenül – is előszeretettel használják.

Írásunk a Férfi magazin és a Minden férfinak portál szerkesztőségének közreműködésével készült.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest