… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Tavaszi pollenharc – Kerülj ki belőle győztesen!

Tavaszi pollenharc – Kerülj ki belőle győztesen!

rothaarige FrauHivatalosan is itt a tavasz, madárcsicsergéssel, napsütéssel, virágzó növényekkel. Ez utóbbi azonban az allergiásoknak nem okoz feltétlen örömet, hisz a levegő megtelik pollenekkel, magukkal hozva a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit. Egy kis odafigyeléssel azonban a tavasz nem csak orrfújásból fog állni.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, szemviszketés, könnyezés – atavaszi allergia leggyakoribb tünetei, amelyek hazánk lakosságának közel 15-25 százalékának keserítik meg a mindennapjait. „A tünetek hasonlítanak a megfázásra, ám ha váratlanul jelentkeznek,és pár napon belül sem enyhülnek, forduljunk orvoshoz” – tanácsolja Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa, aki kiemelte: a kezeletlen allergia évről-évre hevesebb tünetekkel jelentkezhet, ezért fontos, hogy mihamarabbelkezdjük a kezelést.

A tavaszi allergiaszezon leginkább április közepén „tombol”, az idei enyhe tél miatt azonban a növények korábban virágoznak, így az allergiások tünetei is hamarabb jelentkezhetnek.

 Aleggyakoribb tavaszi allergének:

 • nyírfafélék – mogyoró, nyír
 • bükkfafélék – szelídgesztenye, tölgy
 • szilfafélék
 • hárs

Ezek mellett azonban sok embernek okoz komoly allergiás panaszokat a tiszafa és a fűzfa virágzása is.

8 tipp az allergiás tünetek gyógyszerek nélküli csökkentésére:

 • Takarítsunk minél gyakrabban! – Porszívózzunk, mossuk fel a padlót hetente többször, és portalanítsunk minden felületet! Így a levegőből bejutott polleneket is eltüntethetjük otthonunkból.
 • Szellőztessünk röviden! – Szellőztessünk reggel és este, rövid ideig. Ne tartsuk hosszú ideig nyitva az ablakot napközben és éjjel sem! Utazás közben tartsuk zárva a kocsi ablakát is.
 • Hasznos a légkondi, ha tiszta a szűrő. – A légkondicionáló megszűri a levegőt, így a pollenek sem jutnak be a lakásba, irodába.A szűrőt azonban megfelelő időközönként cseréljük!
 • Gyakrabban mossunk hajat! – A pollenek a hajunkra tapadnak, és este egyenesen az ágyunkba visszük őket. Ha többször mosunk hajat, párnánkon is kevesebb pollen tud megtapadni.
 • Ruháinkat gyakrabban tisztítsuk. – A ruhákra tapadt pollenek is folyamatosan irritálják az allergiásokat, ezért fontos, hogy kevésbé piszkolódó ruhadarabjainkat is rendszeresebben mossuk.
 • Tusoljunk gyakrabban! – Ha a szabadban jártunk, a lakásba lépés után tusoljunk le, és cseréljünk ruhát. Napközben is többször mossunk kezet, arcot szappannal.
 • Tartózkodjunk a szabadtéri aktivitásoktól!– Kerüljük a biciklizést és fűnyírást, különösen akkor, ha az érzékenységünknek megfelelő pollen koncentrációja magas. Ezt a pollenjelentésekből tudhatjuk meg.
 • Étkezzünk egészségesen, vitaminban gazdagon! – Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, napi C-vitamin adagunkat pedig növeljük. Az erős immunrendszer az allergiával szemben is ellenállóbb.Gondoljunk azonban a keresztallergiára: vannak olyan élelmiszerek, amelyek fokozhatják az allergiás tüneteket, ezeket kerülnünk kell. Nyírfapollen érzékenységnél például a zeller, az alma, a cseresznye, a körte, a sárgarépa és paradicsom okozhat keresztallergiát.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest