… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Tartósítószer nélküli befőzés! Próbáld ki!

Tartósítószer nélküli befőzés! Próbáld ki!

Nincs is annál finomabb, mint a saját kezűleg, otthon elkészített, ínycsiklandozó finomság. A szörpöt és a lekvárt magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer és – a közhiedelemmel ellentétben – cukor hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Néhány alapvető szabály lekvárhoz, szörphöz

  • Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkánkat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre.Igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni.
  • Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk.
  • Ha mindenképpen valamiféle „édesítőszerrel” szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet, nádcukrot vagy juharszirupot.

Tartósság tartósítószer nélkül

Jól tudjuk, hogy a bolti lekvárok nagy része tartósítószert tartalmaz, pedig elkészíthetők volnának anélkül is. A tartósításának több módja is lehetséges. Sokan még mindig a legegyszerűbb utat választják ésnátrium benzoátot vagy szalicilt használnak. Sajnos csak kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy e káros szerek alkalmazása helyett inkább a tárolóedények alapos tisztítására ügyelve kerüljék el a lekvár idő előtti romlását.

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal) történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket (bio)mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek!

Tartósítószer nélküli lekvárok

Eper-málnalekvár

Hozzávalók: 1,2 kg eper, 0,6 kg málna, 0,5 kg nádcukor

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a nádcukrot, majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után még három percig főzzük. Utána töltsük csírátlanított befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le. Fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár

Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 40-50 dkg nádcukor

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a nádcukorral és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,6 kg nádcukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 80 dkg nádcukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 50-60 dkg nádcukor

Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze, keverjük  bele a nádcukrot, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük befőttesüvegekbe tölteni, amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest