A változatos táplálkozás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, mindez fokozottan igaz ételeink színére is. Az árnyalatok elképesztő erővel hatnak ránk, mind fizikailag, mind pedig érzelmileg. A színdiéta segítségével nem csak a felgyülemlett feszültségtől szabadulhatsz meg, de a megfelelően kiválasztott árnyalatok méregtelenítenek, és jó néhány fölös kilótól is megszabadítanak!
A színdiéta a tengerentúlon már nagy népszerűségnek örvend, többek között Mariah Carey és Christina Aguilera is nagy rajongója. A módszer segítségével nem csak a fölösleges zsírpárnáknak inthetünk búcsút, de energikusabbá válunk tőle, a bőrünk szinte újjá éled. A feng shui szerint, minden egyes élelmiszer színe hatással van az egészségünkre, a sárga az emésztéssel van kapcsolatban, a piros serkenti a vérkeringést, míg a zöld a májat erősíti. A diéta során nincs szükség a kalóriák számolgatására, mindössze a három fő színre kell figyelni, azaz a piros, sárga, és zöld alapján kell összeállítani a fogásokat. A lényeg, hogy mindennap más-más színeket kombináljunk, a reggeli menüben mindhárom fő színnek szerepelnie kell, a többi étkezésnél azonban szabadon kombinálhatod az árnyalatokat. Íme néhány tipp, hogyan alkalmazd a színdiétát, hogy az hatékony fogyást eredményezzen!
Kontrolláld az adagokat kontrasztos színekkel!
Tévedés, hogy ha az ételek és a teríték színét egymással harmóniába hozzuk, az eredményre vezet a fogyás terén, valójában éppen ellenkezőleg, ez a túlevés egyik tökéletes receptje. A Cornell Egyetemen végzett legújabb felmérés szerint, azok az emberek, akik mártással megegyező színű tányérról ettek, 20%-al több tésztát fogyasztottak el az ebéd során, mint azok akiknek kontrasztos színek voltak a tányérján. A kutatók szerint, a feltűnő színkülönbség segít, hogy az agy jobban feldolgozza és tudatában legyen a méreteknek, és az adagok nagyságának.
Természetellenes árnyalatok- Így fogd vissza a nassolást!
Kutatók szerint, az olyan feltűnő, kevésbé természetes színek, mint a kék segít, hogy a nap folyamán kevesebb nassolnivalót fogyasszunk. Erre a magyarázat egészen az ősember ideéig nyúlik vissza, mivel nagyon kevés kék élelmiszer található meg a természetben, ezért hajlamosak vagyunk elkerülni őket, ilyenkor ugyanis sokan arra gondolnak, hogy az mérgező. Manapság éppen ezért a kék tányér, vagy a kék fal az ebédlőben, és a konyhában hatékonyan tartja távol a nasifüggő túlevőket.
Rendezd az ételeket szín szerint!
Ha egy képzeletbeli címkét ragasztanánk az ételekre, a zöldön lenne a „Nagyon egészséges” felirat, a sárgán a kevésbé egészséges, míg a piroson a kis tápértékű címke díszelegne. Miután képzeletben kategóriákba rendeztük az ételeket, rendezzük el őket aszerint a hűtőben is. Vagyis a zöld ételeket tedd a hűtőben előre a leginkább hozzáférhető helyekre, a pirosakat pedig mind inkább hátra. A Massachusetts General Korház kutatói szerint, ez a módszer jelentősen lecsökkentheti az egészségtelenebb ételek fogyasztását. A kórházi büfét is eszerint szervezték át, és azt tapasztalták, hogy a zöld termékekből ezután jóval több fogyott.