… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Strandolhat-e a gyermeket váró nő?

Strandolhat-e a gyermeket váró nő?

A legújabb vizsgálatok alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot, ha megmártózunk egy forró nyári napon. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, mint például a várandósság időszaka, vagy egy meddőségi programban való részvétel, amikor tanácstalanok lehetünk abban, hogy nem jelent-e egészségügyi kockázatot a strandolás? A kérdés megválaszolásához Dr. Sávay Sándor, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülés-nőgyógyásza segítségét kértük.

Az adatok is bizonyítják, hogy a magyarországi vizek tisztasága kiváló, a terhesség pedig egyébként protektív hatású, hiszen ilyenkor a hüvelyflóra is átalakul, amely védő hatással bír a méhüregre is. Ilyenkor ugyanis a hormonális hatások következtében megváltozik a hüvely állapota, mely során olyan baktériumflóra kerül túlsúlyba, amely természetes módon védi a méhüreget a fertőzéstől, továbbá a méhszáj is nehezebben átjárható a fertőzések szempontjából. Amennyiben ezek a vizek kiváló tisztaságúak, akkor ez azt jelenti, hogy a terhességre vonatkozóan sem jelentenek kockázati tényezőt, nyugodtan hűsíthetik magukat a leendő édesanyák, nem veszélyeztetik a magzatukat. A természetes protektív faktorok szerencsére védelmet nyújtanak, hiszen a terhesség immunológiai változásokkal is jár, ami szintén a terhesség védelmét szolgálja.

A nyaralás mindenkinek jót tesz!
A meddőség kezelése a gyermekvállalás egy speciális fajtája, amely pszichésen is megterheli a párokat, ezért talán az ezzel a problémával küzdő nők jobban odafigyelnek minden apró részletre, és több bennük a szorongás is. A meddőségi program megkezdése előtt fontos kivizsgálni a pár mindkét tagját, amely során fény derülhet olyan fertőzésekre is, amelyek esetleg nem okoznak semmiféle tünetet sem, mégis károsan hathatnak a gyermekvállalási esélyekre. Ha szükséges, akkor ezeket a fertőzéseket kezeljük, és ha már helyreállt az optimális állapot, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a program során a pár megőrizze az egészségét. Inkább emiatt érdemes fokozottan odafigyelni a program során és a terhesség első trimeszterében, de az előbbieket figyelembe véve nagy aggodalomra nincs ok, a meddőségi programban résztvevőknek sem kell elzárkózniuk a nyaralás örömeitől – tudhattuk meg Dr. Sávay Sándortól.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest