… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Őszibarack, a nyár kedvenc gyümölcse

Őszibarack, a nyár kedvenc gyümölcse

Az őszibarack lédús, rendkívül édes és nagyon egészséges. Nincs is jobb csemege nála a forró nyári estéken.

A barack eredetileg a rózsák családjába tartozik és Kínából származik. Tudományos neve a Purnus Persica, a Selyemúton való szállítására utal. Érdekesség, hogy Európában Nagy Sándor óta fogyasztják, aki kínai látogatása során annyira megkedvelte ezt az akkor különlegesnek számító egzotikus gyümölcsöt, hogy 10 szekérrel hozatott belőle Görögországba.

Az ízén kívül számtalan más jó tulajdonsággal is rendelkezik. A friss őszibarack gazdag forrása a C-vitaminnak valamint magas antioxidáns tartalma van, amely segít szintetizálni a kötőszövetet, ezáltal véd a fertőzések és a különböző megbetegedések ellen. Egy közepes barack körülbelül 10 milligramm C-vitamint tartalmaz, amely egy hatoda az ajánlott napi bevitelnek. A barackban találhatóak flavonoid polifenol-vegyületek is, mint például a lutein, zeaxantin vagy a B-kriptoxantin. Ezek az antioxidánsok védenek a káros szabad gyökök és a reaktív oxigén gyökök okozta idő előtti öregedés és bizonyos időskori megbetegedések ellen.  Az egészségre való jótékony hatása mellett diétázóknak, diabéteszeseknek és szívproblémákkal küzdőknek is erősen ajánlott a fogyasztása, hiszen  egy szem mindösszesen 68 kalóriát tartalmaz, segít a jó koleszterin szint megtartásában, nem tartalmaz zsírt és anélkül telít el, hogy hizlalna.

Sajnos az idénye elég rövid, július és augusztus, ezért ha tehetjük együnk belőle minél többet, amíg lehetőségünk van rá.

Balázs Zsuzsanna

Hozzászólások

Pin It on Pinterest