… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Napozni szabad, de csak okosan

Napozni szabad, de csak okosan

Bőrünk védelméről sosem feledkezhetünk meg, ezért saját érdekünkben jól tesszük, ha betartunk néhány napozási szabályt.

A napozás pozitív hatásai
A napfény javítja immunrendszerünk működését, segíti a napi ritmusunk kialakulását, és sokszor jó kedvre derít minket. Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D vitamin termelését, ami elengedhetetlen a kalcium (csontokba, fogakba való) beépüléséhez.

A napozás negatív hatásai
Ám ha túl sokat vagyunk a napon, akkor csúnyán leéghetünk az UVB sugárzás miatt. Arról nem beszélve, hogy az UVA sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ami idővel ráncok és pigmentfoltok kialakulásához vezethet. A túlzott napsugárzás legsúlyosabb késői következménye pedig akár a bőrdaganat is lehet. A legtöbb esetben viszont a bőrrák megelőzhető a napozási szabályok betartásával.

Nézzük, mik ezek a napozási szabályok! 

Amit szabad:

Amit nem szabad:

Fél órát napozni naptejjel bekenve, és utána árnyékba vonulni. 11 és 16 óra között napra menni (az UVA és UVB sugárzás általában ilyenkor a legerősebb).
Az arcra magasabb faktorszámú naptejet használni, mint a test többi részére. Minőségi, magas faktorszámú fényvédő krém nélkül napozni.
Trikót és fejfedőt viselni, főleg vörös/szőke hajú, fehér bőrű, szeplős emberek és kisgyermekek esetében. Egy világos színű pamuting 10-es faktorú védelmet nyújt, ezért a gyerekeket érdemes a ruha alatt is bekenni. Jó minőségű, UV szűrős napszemüveg nélkül útra kelni.
Napozás után nedvességpótló testápolót használni. Kisminkelve, beparfümözve napozni (ezek napsugárzás hatására elváltozást okozhatnak a bőrön).

 

Hogyan válasszak naptejet?
Az 1. számú szabály, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd.
A 2. számú szabály, hogy kiemelt figyelmet kell fordítanunk a naptej összetételére. Érdemes kerülni a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket.
A 3. számú szabály, hogy bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet vásároljunk. Ezt a faktorszámot SPF rövidítéssel jelölik, ami az angol Sun Protection Factor kifejezésből ered. Ez egy olyan szám, ami megmutatja, hogy az adott naptej nagyjából mekkora védelmet tud nyújtani. Ha pl. 10 perc elég a leégéshez, de a naptej használatával ez az idő kb. 100 percre hosszabbítható meg, akkor az adott fényvédő SPF száma 10-es.A káros naptejek ugyanis sok bajt okozhatnak: egyes alkotóelemeik UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületté alakulhatnak át, sőt, a nanorészecskéket tartalmazó szórófejes naptej belélegzése szintén veszélyes lehet. Ezt elkerülendő érdemes olyan minőségi, bevizsgált, natúr naptejet választani, ami mentes a tartósítószerektől és egyéb káros anyagoktól. Szerencsére a hagyományos kémiai napvédők mellett (inkább helyett!) ma már elérhetőek olyan hatékony naptejek is, amik gyógynövény alapanyagúak (pl.: kamilla, cickafark, homoktövis).

Mekkora faktorszámú naptejet válasszak?
A kereskedelemben kapható naptejeket sajnos túl sokszor leegyszerűsítik aszerint, hogy felnőtteknek és gyerekeknek való fényvédőszerek. Bár azt jól tudjuk, hogy a gyerekeket a lehető legmagasabb faktorszámú naptejjel kell védeni, azzal viszont nincs mindenki tisztában, hogy vannak olyan felnőttek, akiknek a bőrtípusuk miatt szintén a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédőszer ajánlott. Általánosságban elmondható, hogy 20-asnál alacsonyabb faktorszámú naptejjel nem érdemes próbálkozni erős napsugárzás esetén.

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy kinek mekkora faktorszámú naptej való bőrtípus szerint.

 

I. bőrtípus

II. bőrtípus

III. bőrtípus

IV. bőrtípus

Bőrszín

nagyon világos

világos

világos/világosbarna

világosbarna

Hajszín

vörös/szőke

világos/közép szőke

barna

sötétbarna/fekete

Szemszín

világoskék/zöld

kék/szürke/zöld

barna

barna/fekete

Szeplős?

nagyon

ritkán

nincs

nincs

A bőr reakciója

mindig gyorsan leég, és nem barnul

könnyen leég, nehezen barnul

jól barnul, ritkán ég le

gyorsan barnul, szinte soha nem ég le

UV érzékenység

nagyon érzékeny

érzékeny

kevésbé érzékeny

kevésbé érzékeny

Javasolt faktorszám

SPF 50

SPF 50

SPF 40-30

SPF 30

Forrás: vitaminsziget.com

Hozzászólások

Pin It on Pinterest