… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mit tehetünk hát- és derékfájás ellen?

Mit tehetünk hát- és derékfájás ellen?

Sajnos napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi problémái közé sorolható a derékfájás, ugyanis a felnőtt lakosság közel 80%-a legalább életében egyszer találkozik ezzel a problémával. Téves feltételezés, hogy ez csak az idősebb korosztályt érinti, mivel a fájdalom számos ok miatt kialakulhat. Érdemes tehát egy kicsit jobban odafigyelve, elsősorban megelőzni azt, illetve panaszok esetén mérlegelni a szakorvosi kivizsgálást, mielőtt komolyabbra fordulna a helyzet.

A derék fájdalom kialakulásának legfőbb okai
A fájdalom kialakulásának oka sok esetben összefügg a helytelen testtartással és a mozgásszegény életmóddal. Okozhatja azonban a panaszt gerincsérv, lumbágó, csontritkulás, porckopás, sérülések, de rosszabb esetben akár daganat is. Vannak olyan esetek is, amikor a fájdalom okozója nem mozgásszervi betegség, hanem más szervből sugárzik ki. Ez lehet emésztőszervi, nőgyógyászati vagy urológiai jellegű probléma is.

Hogyan előzhetjük meg a derékfájást?
Ahogy láttuk a probléma kialakulásának számos oka lehet, és az esetek nagy részében tudatosan meg is előzhetjük őket.

Rendszeres testmozgás bemelegítéssel és levezetéssel
A mozgásszegény életmódot mi magunk is felszámolhatjuk, és ezzel kiiktathatunk egy lehetőséget, ami miatt a derékfájás kialakulhat. Hetente érdemes 2-3 esetben valamilyen mozgásformát végezni. A lényeg az, hogy figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, az alapos bemelegítésre és az edzések utáni levezetésre is, nehogy ez okozza a végén a problémát. Kirándulhatunk, sétálhatunk vagy akár jógázhatunk is. Ha nehezen vesszük rá magunkat, akkor csatlakozhatunk egy csoporthoz (például jóga vagy pilates órák fellelhetők már szinte bárhol). Viszont, ha nem szívesen mozogunk másokkal vagy kevesebb az időnk, akkor vehetünk maguknak otthonra mondjuk egy futópadot vagy online órákat is követhetünk.

Alvási pozíció megválasztása
Az alvási pozíció helyes megválasztásával is sok jövőbeli kellemetlenséget elkerülhetünk. A szakemberek szerint például a hason alvás nem igazán tesz jót, mert nagyobb nyomás nehezedik általa a különböző szerveinkre, és nem mellesleg gyakran kelhetünk nyakfájással is. Ennek az alvási póznak szinte az egyetlen előnye, hogy a horkolást enyhíti. A gerincnek leginkább az kedvez, ha hanyatt fekszünk és egyáltalán nem vagy csak egy nagyon lapos párnát használunk. Így a fej, a nyak és a gerinc is semleges pozícióba kerül és kisebb nyomás nehezedik a testrészeinkre is. Meglepő módon, ennek ellenére a lakosság kevesebb mint 10%-a fekszik háton, hiába javasolják ezt a szakértők.

Figyeljünk a súlyunkra!
A többlet súly szintén lehet a fájdalom forrása. Törekedjünk tehát arra, hogy akadályozzuk meg az elhízást. Ezt rendszeres mozgással és az étkezésre való tudatos odafigyeléssel érhetjük el.

Emeljünk helyesen és figyeljünk a testtartásunkra!
Helyes emelési technikával elkerülhetjük a gerincre irányuló felesleges hatásokat. Mindig egyenes derékkal és félig guggolva emeljünk, és ne begörbített háttal. Üléshez használjunk olyan széket, amelynek megfelelő a deréktámasza. Hosszabb ülés esetén a deréktámasz és az ékpárna is javasolt.

Mikor forduljak orvoshoz?
A derék, illetve hátfájás esetenként komolyabb betegségnek lehet a tünete, ezért abban az esetben, ha hónapok óta tart és hullámzó intenzitással visssza-visszatér, akkor amint lehet mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Hasonló a helyzet, ha a végtagjainkba kisugárzik a fájdalom vagy széklet-, illetve vizelési panaszok is fellépnek a fájdalom mellé. A hátat ért sérülés, mint például esés vagy ütés hatására kialakult gondok esetén is keressük fel orvosunkat.

Módszerek, amelyek segíthetnek a fájdalom leküzdésében és biztosan nem ártalmasak!
Ahogy már említettük a hát- és derékfájásnak rengeteg oka lehet. A panaszokat nyilván az okok felkutatása, a diagnózis felállítása után kezelhetjük a leghatékonyabban. Azonban vannak olyan módszerek, illetve praktikák, amikkel érdemes megpróbálkozni, ha a probléma okát nem ismerjük, vagy legalábbis addig amíg a diagnózis el nem készül. Ezek persze nem minden esetben elegendőek, viszont nagyon sokszor a gondok közvetett okozói lehetnek.

Fogyás
Ahogy a megelőzésben, úgy a fájdalom csökkentésében is szerepet játszhat ha túlsúly esetén a testsúlyunkat csökkentjük. A fogyás segítségével redukálhatjuk a gerincre és a gerinc környéki izmokra nehezedő nyomást.

Megfelelő lábbeli
Egy nem megfelelő cipő viselése a csípőre, a derékra és a térdre is negatív hatással lehet. Segíthet a panaszok enyhítésén, ha a túlzottan magassarkú cipőket kerüljük, illetve egy ortopéd orvossal való konzultáció. Ugyanis talpbetétekkel és ortopédiai segédeszközökkel sokat javíthatunk a helytelen tartásunkon, ami a fájdalom okozója lehet.

Étrend
Bizonyos esetekben a fájdalmat a szervezetünkben lévő tartós gyulladással hozzák összefüggésbe. Érdemes tehát olyan tápanyagokat bevinni a szervezetünkbe, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ilyenek lehetnek a gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és a halak.

A gerincfájdalom okának feltárása érdekében forduljunk minden esetben szakorvoshoz. Mindemellett, a legjobb amit magunkkal tehetünk, ha lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésére, a fent említett tanácsokat megfogadva.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest