… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mit kell tudni a D-vitaminról?

Mit kell tudni a D-vitaminról?

Nap, mint nap hallhatunk a vitaminok jótékony hatásáról és most, mi is nagyító alá vettük a napfény vitamint.  A téli hónapok után az emberek 40%-a D-vitamin hiányban szenved…

Nagyon fontos, hogy tavasszal sokat tartózkodjunk a szabadban, hiszen a természetes napfény fontos vitaminforrás. Mivel nagyon kevés D – vitamin előállításához szükséges ételt tudunk magunkhoz venni, ezért az UV-B hatására termelődik ez az anyag a szervezetünkben. D-vitamin legfontosabb feladata a csontok ásványosítása. Nagyon jó forrást jelentenek az édesvízi tengeri halak, a vaj, tej, vargányagomba és a máj, illetve a belsőségek. Sokan nem tudják, hogy a D-vitaminnak nevezett anyag, valójában egy hormon elő anyaga, amely más hormonokra is befolyással van. Az álmatlanság és a stressz, csontritkulás és számos betegség természetes gyógymódja lehet.

A sötét téli hónapokban tablettákkal is elő tudjuk állítani a D-vitamint, de tavasztól jobb, ha a természetes napfényben „sütkérezünk”. Nagyon fontos, hogy nyáron ne a déli melegben menjünk pótolni a vitaminhiányt. A napfény vitaminnak is nevezett tápanyag az immunrendszerre is jó hatással van. Véd a fertőzésektől és a felső légúti betegségektől is.

Mitől alakul ki a hiány?
Hiányos táplálkozás
A vese túlműködése
Mellékpajzsmirigy-alulműködése
Pajzsmirigy-túlműködés
Bizonyos gyógyszerek szedése

Mi az a D-vitamin túladagolás?
A D-vitaminos táplálék kiegészítők túladagolást is okozhatnak. Tünetek a közé tartozik a fokozott szomjúság, székrekedés, émelygés, hányás, a depresszió és a fogyás is. Ennek következtében a magas kalcium szint számos egészségügyi problémával járhat. A megfelelő D-vitamin szint mellett kisebb eséllyel betegedhetünk meg, tehát próbáljuk meg valamilyen úton pótolni a hiányt.

Pauer Krisztina

Hozzászólások

Pin It on Pinterest