… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mire figyelj, ha böjtölsz!

Mire figyelj, ha böjtölsz!

A legtöbben a tél végén, illetve tavasszal fokozottan ügyelnek az alakjukra, egészségükre. Ennek hátterében nem csupán a bikiniszezon közeledte áll, hanem az is, hogy mindennél aktuálisabb kérdés a megújulás. De mire kell figyelni, ha te is nekiállsz böjtölni, méregteleníteni?

Legyél egészséges – Az első és legfontosabb, hogy sem az idősek, sem a gyermekek nem méregteleníthetnek, csak és kizárólag az egészséges felnőttek állhatnak neki a procedúrának. Nem is érdemes betegség idejére időzíteni a méregtelenítést, nem csak azért, mert hihetetlen módon legyengíti a szervezetet, hanem mert jó eséllyel nem bírod végigcsinálni a kitűzött kúrát. A böjtölésbe nem lehet „csak úgy” belevágni, legalábbis nem akkor, ha valóban komolyan gondolod.

Ne ess túlzásba – Ha először böjtölsz, fogalmad sincs, mi vár rád, mennyire lesz nehéz az a néhány nap. Éppen ezért nem biztos, hogy egyből 12 napos kúrával kell kezdened, főleg nem akkor, ha még a diétákat sem bírtad sosem. Gyengébb akarat esetén bőven elég az egynapos kúra, vagy éppen a néhánynapos zöldség-gyümölcsdiéta, a komolyabb böjtöléssel ráérsz akkor foglalkozni, ha ezeket sikerre viszed.

Időzítsd szabadságra – Ezt többek között a korábban is említett természetes gyengeség miatt ildomos megfogadni. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kúra végén az ember sokkal fittebb, kitartóbb és terhelhetőbb, ez nem igaz azokban a napokban, amikor még arra is gyengék vagyunk, hogy felkeljünk. Mivel sokan nem tudnak csak azért kivenni egy napot, hogy böjtöljenek, számukra ideális választás az egynapos kúra, amit be lehet iktatni akár egy szombati napra is.

Figyelj a fokozatosságra – Az egynapos böjtölés során is fontos erre ügyelni, nemhogy akkor, ha hosszabb kúrát választasz. A böjtöt megelőző napokban már vissza kell szorítani az étkezés mértékét, és ki kell zárni a fehér lisztet, a fehér cukrot, a félkész ételeket. A böjtöt megelőző időszak lényegében egy szigorúbb diéta, aminek a csúcspontja a néhány napos folyadékfogyasztásra koncentráló időszak. Ezt követően ugyancsak nem szabad egyből visszaállni a régi menetrendre (sőt, ha az egészségtelen volt, akkor ajánlatos teljesen elfelejtened). A böjtöt követően is javasolt a kíméletes étrend, célszerű élni a fokozatosság elvével.

Segítsd a méregtelenítést – Mindenképpen hatékonyabbá teszi a kúrát, ha a méregtelenítést elősegíted akár masszázs, akár szaunázás által, de ebben az esetben sem árt az óvatosság. Néhány masszázstípus, pl. a köpölyözés vagy a nyirokmasszázs kifejezetten hatékony, de nem éppen leányálom. Ha eleve nincs energiád, akkor nem célszerű még komolyabb tortúrának kitenned magadat, mert könnyen lehet, hogy inkább feladod az egészet. Ami jól esik, és szerinted hasznodra válik, arra persze ne mondj nemet, de ne akarj egy hét alatt csodát tenni. Elvégre az orvosolni kívánt problémák sem egy hét alatt jelentek meg.

Ne add fel – A rosszullét a böjt természetes velejárója, hiszen eleve nem könnyű megállni evés nélkül, ezzel teljesen felrúgjuk az addig megszokott rutint. A felszabaduló méreganyagok sem tesznek éppenséggel jót a közérzetnek, sokszor rosszullétet, hányást, hasmenést idéznek elő, ezáltal fokozzák a gyengeség érzetét. További gyakori gond a vércukor leesése is, ezért lényeges, hogy a korábban említetteknek megfelelően szabadságra időzítsük a böjti időszakot. Ha nagyon nem bírod, egyél egy kis natúr joghurtot, vagy némi friss zöldséget, gyümölcsöt, de a gyengeség első jelei után ne nyúlj egyből rántott hús után. A kis siker is siker, nem csak akkor vagy eredményes, ha már az első alkalommal minden a tervezettek szerint alakul.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest