… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Milyen tejekből készülhet igazán jó tej alapú kávérecept?

Milyen tejekből készülhet igazán jó tej alapú kávérecept?

A kávét világszerte számos módon ízesítik, Magyarországon viszont egyértelműen a tej a legnépszerűbb, ugyanis az emberek 60 százaléka mindig tesz tejet a kávéjához. Nálunk egy finom tejeskávé alapja minden esetben a jó minőségű eszpresszó, illetve gőzölt tej vagy tejhab. Mivel a tej fontos szerepet játszik, nem mindegy, hogy milyen fajtájút választunk. Ma már széles a kínálat: elérhetőpéldául laktózmentes tej, zsíros tej, sovány tej, rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej és szójatej is. Ezek nemcsak ízükben különböznek egymástól, de tejhabkészítésre sem egyformán alkalmasak. Lássuk, hogy milyen tejekből készíthető el a tökéletes tejhab egy finom cappuccinóhoz!

A GFK 2013-as adatai szerintMagyarországon 10-ből 9 háztartás vásárolt kávét 2012-ben, ami magas arány, vagyis kétségtelenül kávékedvelő nemzet vagyunk. A magyarok kávéfogyasztására köztudottan jellemző a tej és a cukor hozzáadása: az itthoni kávéfogyasztók 60 százaléka minden alkalommal használ tejet vagy tejszínt, 20 százalék pedig alkalmanként, míg csupán 20 százalék azoknak az aránya, akik mindig üresen isszák a kávéjukat – derült ki a Nespresso megbízására a Nielsen által 2012-ben készült kutatásából.

Akár hideg, akár meleg tejet, vagy tejhabot adunk a kávéhoz, az igazán finom tejeskávék alapja a jó minőségű eszpresszó. A jó eszpresszó markáns illat-, illetve ízvilággal rendelkezik, aminek az eléréséhez a finomra őrölt kávét forráspont alatti hőmérsékletű, vagyis 90 Celsius-fokos vízzel préselik át 9 bar nyomással a gépen. Az eszpresszó név az olasz „espresso” szóból származik, amely gyorsat jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy ez a leggyorsabban elkészülő kávétípus: az eszpresszót 20-30 másodperc alatt főzik le. Ha rövidebb az idő, akkor a víznek nincs ideje kinyerni a kávészemekből az íz- és aromaanyagokat. Fordított esetben pedig, a túlfőzés hatására olyan kémiai anyagokat is kivon a forró víz a kávéból, amelyek savanykás-kesernyés mellékízt eredményezhet a kávéban.

Az eszpresszó minőségén kívül a gőzölt tejnek és a tejhabnak a kávéhoz adagolt aránya határozza meg, hogy milyen fajtájú tej alapú kávékról, vagy tejes receptekrőlbeszélünk. A tejes receptek – például cappuccino, a latte és a macchiato – fogyasztása összetett élmény. Az esztétikai szépség szempontjából nagyon fontos, hogy hogyan képződik a kávé, milyen lesz az állaga, és hogyan keveredik, rétegződik a tejjel. Ízharmónia szempontjából az a leglényegesebb, hogy hogyan tud társulni az adott kávéfajtához a tej édessége, krémessége.A tejhabkészítés a klasszikus kávéházi megközelítés alapján gőzzel történik, de többféle eljárás létezik. A gőzöléssel lényegében felforrósítjuk és édesítjük és krémesítjük a tejet, mivel a tejcukor melegben jobban oldódik. A mechanikus habosító viszont – mint amilyen a Nespresso Aeroccino nevű gépe is – levegőbuborékok segítségével készít habot a tejből. Az így készült hab a gőzöltnél keményebb, viszont szárazabb, mivel nem tartalmaz vízgőzt, így szépen elválik a kávétól, és könnyedén formázható, ami előnyösebb, ha díszíteni is szeretnénk az italt.

A különféle diétákés új étkezési trendek miatt egyre többen választanak növényi tejeket, illetve csökkentett zsírtartalmú, vagy laktózmentes tehéntejet. Természetesen nem minden típusú tejből készíthető ugyanolyan minőségű tejhab. Az alacsonyzsírtartalmú és a zsíros tejből készített tejhab között állag szempontjából nincs különbség, tehát mindkettő egyformán alkalmas különböző tejes kreációk készítésére, viszont az ízük teljesen más lesz. A tej habosíthatósága a gyakori tévhittel ellentétben nem függ a zsírtartalmától, hanem kizárólag a fehérjemennyiség határozza meg. A növényi alapú tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek. Bár ezek mind nagyon ízletesek, ezért kiváló kiegészítői a kávénak, egyedül a szójatejből készíthető hab, míg a többi növényi alapú tejnem habosodik.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest