… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Miért nem lehet otthon megszabadulni a fogkőtől?

Miért nem lehet otthon megszabadulni a fogkőtől?

A fogkő bizony alattomos probléma: sokáig nem okoz semmilyen tünetet, és az esetek többségében jóformán láthatatlan. Ha viszont hosszú távon sem kezdesz vele semmit, annak a fogaid és az ínyed egészsége láthatja kárát. Sőt, a túlzott fogkőlerakódás még kellemetlen szájszagot is okoz. Bár számos otthoni praktikát találhatsz a neten, nem igazán érdemes ezekkel próbálkoznod. Cikkünkből megtudhatod, miért jársz jobban, ha szakemberhez fordulsz.

Mitől alakul ki a fogkő?

A fogkő egyáltalán nem az ápolatlanság jele! Még a legalaposabb, legkörültekintőbb fogmosás és fogselymezés mellett is kialakulhat, hiszen sokszor genetikai adottságok is közrejátszanak a megjelenésében. A fogkő lényegében nem más, mint a fogakon lerakódott lepedék megkövült formája. Ellentétben azonban a közönséges lepedékkel, a fogkő makacsul ragaszkodik a fogaidhoz.

Kialakulása úgy történik, hogy a lepedékben tanyázó baktériumok kioldják a nyáladban lévő ásványi anyagokat. A foszfát és a kalcium hatására a lepedék keménnyé válik, azaz megkövesedik. A szakemberek fogászati plakknak nevezik az ilyen típusú lepedéket, ami egyébként nemcsak az eredeti fogakon, de a fogpótlásokon is képes gyökeret verni. Általában a fogkefével, fogselyemmel nehezen elérhető helyeken jelenik meg először.

Bár a fogkő kialakulása természetes folyamatnak tekinthető (mindenki szájában van belőle több-kevesebb), bizonyos tényezők fokozzák a hatást. Első helyen természetesen a nem megfelelő szájápolás áll, hiszen a lepedék jelentős része eltávolítható, még mielőtt megkövesedne. Ugyanilyen káros lehet a dohányzás is, vagy éppen a túlzott cukorfogyasztás. Előfordulhat az is, hogy egy rosszul záródó tömés, korona vagy híd okozza a problémát, de a nyáltermelés csökkenése is rizikófaktornak számít.

Nem érdemes halogatni

Akármi is álljon a fogkő kialakulásának hátterében, az biztos, hogy célszerű minél előbb szakemberhez fordulnod. A legjobb, ha minden félévben, évben egyszer elmész a fogorvosodhoz, hogy nézze át a szádat. És hogy miért olyan fontos eltávolítani a fogkövet? Elsősorban azért, mert könnyen ínygyulladáshoz vezethet, hiszen a baktériumok idővel bejutnak a fogágyadba is.

Rosszabb esetben, hosszabb elhanyagolásnál a fogkő a fogak tartószerkezetét is kikezdheti. Talán nem kell részletezni: ha a fogaid nem állnak biztos talajon, idővel elveszítheted őket. A fogkő azonban nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai problémákat is okozhat. Bár a plakk lehet áttetsző is, nem ritka, hogy sárgás-barna színben jelenik meg a fogaidon. A lepedékből felszabaduló, a baktérium által termelt méreganyagok pedig garantáltan rossz szájszaghoz vezetnek.

Ezért nem ajánlott otthon próbálkoznod

Biztos hallottál már a szódabikarbóna, az almaecet vagy éppen a kókuszolaj jótékony hatásáról. Nos, ezek a hatások egyáltalán nem bizonyítottak, így aztán legjobb esetben is csak konzerválod a helyzetet. Rosszabb esetben viszont a házi praktikák kárt tehetnek a fogzománcban, ami csak súlyosbítja a dolgokat. Sokkal jobban jársz, ha fogorvoshoz fordulsz – ne aggódj, nem fog fájni!

A modern ultrahangos készülékek ugyanis rendkívül kíméletesek és persze hatékonyak. A fogkőkezelés két lépésben zajlik: először a depurálást végzi el a szakember ami a fogkő eltávolítását jelenti. Ezután következik a polírozás, ami simábbá teszi a fogakat, így a jövőben a lepedék nehezebben tapad majd meg azokon. A végeredmény: akár két árnyalattal világosabb fogak, kellemesebb lehelet, kisebb esély a fogproblémáknak.

Otthon viszont nagyon is sokat tehetsz a megelőzésért! A napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel alap, de akár speciális fogkrémet is vásárolhatsz, amit kifejezetten fogkő problémákra fejlesztettek ki. A fogselyem elengedhetetlen kiegészítő, hiszen használatával a nehezen hozzáférhető helyeket is tisztán tarthatod. Ha pedig odafigyelsz az étkezésre, leszoksz a dohányzásról, máris sokat tettél fogaid egészségéért.

Erre ügyelj a fogkő eltávolítása után

Bár a fogkőeltávolítás alapvetően fájdalommentes beavatkozás, a kezelés után átmenetileg érzékenyebbek lehetnek a fogaid. Pár napig próbálj puha, könnyen rágható ételeket fogyasztani és cseréld le a fogkefédet puha sörtéjűre (ha ez is irritál, használj szájvizet átmenetileg). Az ínyednek néhány napra lesz szüksége, hogy regenerálódjon, ennyi idő alatt az esetleges duzzanat is leapad. Fél év múlva pedig ne felejts el újra időpontot kérni a fogorvosodhoz, hogy újra megszabadulj a fogkőtől!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest