… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Méregtelenítés túlzások nélkül

Méregtelenítés túlzások nélkül

Tavasszal, a nyár közeledtével sokan gyakorlatilag gondolkodás nélkül vágnak neki a diétának és a manapság oly divatos méregtelenítésnek. Sajnos kevesen vannak tisztában ezek egészségügyi kockázataival és végig sem gondolják, hogy a drasztikus változtatással olykor többet ártanak szervezetüknek, mint használnak.

Kinek higgyünk?
Egyes szakértők szerint egyáltalán nincs szükség méregtelenítésre, sokan úgy vélik, ez csupán egy jó ürügy arra, hogy még több pénzt kiadjunk a zsebünkből. Mások úgy vélik, hogy mértéktartó méregtelenítésre szükség van, megint mások azt állítják, hogy valódi tisztítókúrát csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett szabadna tartani. Ennyi opció láttán nem csoda, ha az ember nem tudja, kinek higgyen.
Ekkor lép életbe a személyes tapasztalat, hiszen mindenki tudja magáról, hogyan hat rá egy kis diéta, vagy némi odafigyelés, önmegtartóztatás. Ha úgy érzed, számodra nagyon sokat segít a mértékletes tisztítókúra, akkor ne hagyj fel vele, viszont ha azt tapasztalod, hogy teljesen elgyengít, akkor próbálj ki mást, vagy esetleg maradj a tényleges életmódváltásnál.

Mivel nem árthatsz?
A léböjt kúrák és a drasztikus méregtelenítések meglehetősen veszélyesek tudnak lenni, pláne akkor, ha nem orvosi javallatra történnek. Bár egy-egy nap csak akkor okozhat problémát, ha rosszul időzítesz (pl. erős megterelhelés, stresszhelyzet idejére), az akár hetekig tartó méregtelenítéssel már egészen más a helyzet. Szépen hangzik a „vitaminkészletek feltöltése” és a „méreganyagok távozása”, de a legtöbb interneten fellelhető tisztítókúra esetben szó sincs erről. Sőt, nem ritka, hogy a méregtelenítés egy igen drasztikus diétának felel meg, ami hiánybetegségek fellépéséhez és jojó effektushoz vezethet.
Egy szó, mint száz, orvosi felügyelet nélkül alapfeltétel a mértékletesség. Meglehetősen sok módot találhatsz arra, hogy felfrissítsd a szervezetedet a tényleges tavasz beköszöntével:

Gyümölcsnap: hetente, kéthetente nyugodtan tarthatsz gyümölcsnapot. Ez – ahogy a nevéből is kitűnik – arról szól, hogy csak gyümölcsöt fogyasztasz az adott napon, mértéktől függetlenül. Igyekezz minél színesebb finomságokat összeválogatni és fogyaszd őket változatosan (kompót, saláta, turmix stb.)

Zöldségnap: az előbbi mintának megfelelően nem csupán gyümölcsnapot tarthatsz, hiszen a zöldségek is kiválóak erre a célra – ha nem jobbak. Kedved szerint akár vegyítheted is a zöldségek és gyümölcsök csoportjait, a lényeg a magas fokú rostbevitel.

Cukor- és lisztmentesség: az egyik legjobb mód a méregtelenítésre, ha a finomított szénhidrátokat, így a fehér cukrot és a finomlisztet elhagyod. Ez gyakorlatilag bármeddig tartható kúra, hiszen az említettek nem létfontosságúak az életben maradáshoz.

Állati adalékoktól mentesen: a kúra alatt kipróbálhatod, milyen vegánnak lenni. Ezen életmód követői semmilyen állati eredetű ételt (húst, tejterméket, tojást) sem fogyasztanak.

Glutén- és laktózmentesen: sokak szerint modern életkorunk megkeserítői közé sorolhatjuk e két építőelemet és gyakorlatilag senkinek sem lenne szabad fogyasztania őket. Egy kúrát mindenesetre megér a dolog, hosszú hetekre is elhagyhatod az étrendedből a glutént és a laktózt egyaránt.

Kúra teával: ahogy korábban írtuk, a léböjt kúrával nem árt vigyázni, de kiegészítés gyanánt, az előírások betartása mellett a gyógynövényfőzetek gyakorlatilag egy méregtelenítési folyamatból sem hiányozhatnak.

Szabó Erzsébet írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest