… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mellplasztika kinek ajánlott és kinek nem?

Mellplasztika kinek ajánlott és kinek nem?

Manapság az egyik leggyakrabban elvégeztetett szépészeti beavatkozás a mellplasztika, azon belül is a mellnagyítás. Bár több formában érinti a plasztika ezt a testrészt, az, aki kés alá fekszik valamilyen okból, többnyire nem csak feszesebb és kerekebb, hanem nagyobb melleket is szeretne.

 Miért?
A mellplasztika, mint lehetőség, eredetileg azért született meg, hogy a mellamputációt követően (pl. mellrák végett), a nőknek ismét helyreállíthassák önbizalmukat, egészséges testképüket. Bár ez a folyamat még manapság is elérhető és működőképes opció, napjainkban rég nem erre a jótékony hatású beavatkozásra gondolunk, ha meghalljuk a mellplasztika szót.

Az előítéletek ellenére azzal a legtöbben egyet értenek, hogy a műtét elfogadható akkor, ha betegség miatt pótolja a hiányt, illetve, ha a mellek méretükben látványosan eltérnek, esetleg nagyon megereszkedtek.

Persze ez csupán általánosítás, akadnak olyan nők, akik semmi pénzért nem feküdnének kés alá, és olyanok is, akik minden kétség nélkül elítélik a komolyabb, vagy kevésbé komoly beavatkozásokat.

A mellnagyobbítás
Mint írtuk, ez az egyik leggyakoribb plasztikai beavatkozás, aminek nagy eséllyel a mai hamis, nők elé állított testkép ideál az oka. Sokszor a felnőtt nők sem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ily módon tökéletesítsék testüket, nemhogy azok a fiatal kamaszlányok, akiknek még ki sem alakult az egészséges énképük. Mindezt jól mutatja, hogy bár hazánkban szerencsére annyira nem divat, de több külföldi országban a jómódú, 16-18 éves lányok születésnapjukra mellnagyobbítást kérnek – és kapnak.

Nyilván nem csupán ez a véglet létezik, nem csak a kiforratlan személyiséggel bírók, és nem kizárólag az egyébként teljesen esztétikus alkattal megáldottak döntenek helytelenül, időnként valóban gyógyító ereje van a beavatkozásnak. Mivel a média egy elérhetetlen ideált tár elénk, azok, akik nagyon eltérnek az átlagtól, igen erős önbizalomhiánytól szenvedhetnek, ami azonban nem csupán a szexuális- és magánéletükben mutatkozhat meg, hanem a hétköznapokban is. Sokan úgy érzik, azért nem felelnek meg egy munkakör betöltésére, mert a külsejük nem elég vonzó ahhoz, hogy felérjen elméletbeli tudásukhoz. Ez az állítás bizonyára cáfolható, és meglehetősen összetett, de több kutatás is azt mutatja, hogy a nőies, magabiztos hölgyek előbb elvarázsolják az előléptetésért felelős főnököt.

A mellszépítés
Nem csupán a mellnagyobbítás lehetősége kínálkozik a piacon, akad bizony mellkisebbítő műtét is, amire a nők általában komoly hátfájdalmak, gerincproblémák során igényelnek. Emellett több, mellszépítő beavatkozás is elérhető a változtatni kívánók számára. Ezek közül legalapvetőbb a mellfelvarrás, ami főleg idősebb hölgyeknél, anyukáknál kerül a porondra, de gyakori gond a mellek asszimetriája, amit általában felvarrással és nagyobbítással is korrigálnak a szakemberek.

Mindezek mellett természetesen a mell egyik legfontosabb területére, a mellbimbóra is koncentrálódnak speciális beavatkozások, példának okáért lehet csökkenteni a méretét, át lehet helyezni magasabb pontra, sőt, pótolni is lehet, ha baleset, rendellenesség, vagy műtét miatt hiányzik.

A műtétek előtt
Bár a mellműtét lelki oldalát nagy vonalakban átbeszéltük, korántsem értünk a végére az összes kérdésnek. Jól mutatja ezt már az is, hogy az interneten hosszú oldalakon keresztül fórumoznak a mellükkel elégedetlen nők, ám sajnos úgy tűnik, a műtétekkel a felhasználók száma nem csökken arányosan. Nem feltétlenül azért, mert a beavatkozás nem mindig jár olyan eredménnyel, ahogy azt a páciens elképzelte, hanem mert sokan a figyelmeztetések ellenére sem készülnek fel a komplikációkra, a fájdalomra.

A műtét előtt mindenképpen több konzultáción, egészségügyi vizsgálaton is át kell esnie a páciensnek, ahol nem csupán a testi adottságait veszik figyelembe, hanem azt is átbeszélik, milyen módon zajlik a beavatkozás, illetve melyik metszési vonal a legszimpatikusabb, legpraktikusabb az adott esetben.

Az biztos, hogy a döntést – szerencsére – nem sokan kapkodják el, a konzultációk előtt a legtöbben alaposan utánajárnak az előnyöknek, hátrányoknak, kockázatoknak, s mondhatjuk, ez a minimum a beavatkozás előtt. Ugyanakkor mindmáig akadnak olyanok is, akik azt hiszik, vicc az, hogy a mellműtétbe bele lehet halni, hogy semmilyen kockázatot nem jelent, ha egy idegen tárgy van a testünkben, és hogy a műtét után életünk végégig elfeledkezhetünk melleink megereszkedéséről…

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest