… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Kismama iskola

Kismama iskola

Dorogsághy Orsolya főnővér már számtalan meddőségi problémával küzdő reménybeli kismamát támogatott a gyermekáldás felé vezető úton. Emellett ahogy ő fogalmaz, a „terhesség másik oldaláról” is van már tapasztalata, hiszen két kislány édesanyja, és korábbi munkája során 10 éven keresztül szülésznőként segítette a többnyire természetes úton megfogant kismamákat. Mostani munkája során ismét egy kihívásokkal teli munkakört választott, ahol olyan párokkal foglalkozik, akiknél természetes úton nem jöhetett létre a várt terhesség, azaz mesterséges megtermékenyítésre van szükség a kívánt gyermekáldáshoz.  Az IVF (in vitro fertilizációs) programok során gyakran fordultak hozzá tanácsért a programban sikerrel részt vett párok, ennek hatására döntött úgy, hogy speciális, terhességre és szülésre felkészítő tanfolyamot indít. A főnővért a speciális szülésfelkészítés mellett arról is kérdeztük, hogy ő hogyan élte meg várandóssága időszakát, és mire kell felkészülnie a szülőknek a gyermekük születését követő időszakban.

Ez az első alkalom, hogy jövendőbeli édesanyák számára tart terhességre és szülésre való felkészítést?
Nem teljesen, mivel korábban szülésznőként sokszor tapasztaltam, hogy a jövendőbeli édesanyáknak óriási igényük volt arra, hogy felkészülten induljanak neki a terhességnek és a szülésnek, sőt az azt követő időszaknak is. A tanfolyamon részt vevő nők nagyon hálásan fogadták, hogy a kezelőorvosuk mellett elérhető volt számukra egy olyan tapasztalt szakember, akiben megbíztak, és akinek bátran feltehették az összes kérdésüket.

Mi történik egy szülésfelkészítő foglalkozáson?
Egy teljeskörű szülésfelkészítés nemcsak a szülés folyamatára készít fel, hanem a várandósságra és a gyermekágyas időszakra is. Fontos, hogy átbeszéljük, hogy mi az, ami várható, mi az, ami természetes, továbbá minek érdemes figyelmet szentelni. Vannak ugyanis olyan kellemetlenségek, amik a terhesség természetes velejárói, míg mások olyan veszélyre figyelmezetnek, amelyek sürgős orvosi segítséget igényelhetnek. Szerintem fontos, hogy a várandós önmaga is felismerje azokat jeleket, amelyeknek jelentőséget kell tulajdonítania.

Melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyeket érdemes tudniuk a várandós kismamáknak?
A szülésfelkészítés során fontos tudniuk, hogy melyek azok az intő jelek, amelyekre oda kell figyelni. Abban az esetben, ha vérzést tapasztalunk a terhesség során, akkor mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, de arra is oda kell figyelni, ha egy várandós kismamának fáj a feje, illetve a gyomra, hiszen ez akár egy súlyos terhességi kórkép jele is lehet, amivel sürgősen foglalkozni kell. Volt olyan kismama, aki teljesen mellékesen említette meg, hogy pár napja gyomorpanaszai vannak, és nem múlik a fejfájása. Kértem, hogy csináltasson egy laborvizsgálatot, ekkor kiderült, hogy praeeclampsia és HELLP-szindróma határán mozog, ezért sürgős császármetszésre szorul, mivel rohamosan romlik az állapota. Nem is emiatt beszélgettünk, ráadásul az egészségügyben dolgozott, saját magán valamilyen okból mégsem érzékelte a panaszai jelentőségét. Szerencsére többnyire nem következik be semmilyen komoly probléma, ezekről a dolgokról azonban igenis beszélni kell, hiszen igen ritkán, de akár életet is menthetnek.

Mit tapasztalt, hogyan várták a szülés folyamatát azok a nők, akik részt vettek szülésfelkészítésen?
Érdekes tapasztalat volt számomra, hogy ezek a nők már szemmel láthatóan nem egy ismeretlen dologgal néztek szembe, amikor megindult a vajúdási szakasz. Annak ellenére, hogy sokan első gyermeküknek adtak életet mégis pontosan tudták, hogy mire kell számítaniuk, ami nagy megnyugvást jelentett a számukra. Felkészültek például a szülés szakaszaira, amelyek egyaránt tartogatnak felemelő és embert próbáló pillanatokat, ezért nem érték őket váratlanul az események. Így jobban tudták kontrollálni a fájdalmukat, ezáltal az élményük is sokkal teljesebbé válhatott.

Hogyan zajlott maga a szülés folyamata ezeknél a nőknél?
A kollégáimmal azt tapasztaltuk, hogy a szülésfelkészítésen részt vett nőknek szinte kivétel nélkül harmonikus szüléseik voltak, vagyis ritkán találkoztunk olyan vajúdással, amelyet a filmekben láthatunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy sosem fordultak elő komplikációk, vagy nehézségek, de nagy százalékban sokkal nyugodtabb, tudatosabb és felkészültebb szülései voltak ezeknek a kismamáknak. Ezzel szemben, ha egy először szülő nő nem tudta, hogy mire kell számítania, akkor sokszor a félelem és az ijedtség uralta az egész folyamatot, ilyenkor pedig az energia elvész, és nem a kitolásra fordítódik.

Jelenleg egy meddőségi klinikán segíti a gyermekre vágyó pácienseket. Igényel bármilyen speciális felkészítést egy IVF program segítségével megfogant nő terhessége és szülése?
Ma már a legújabb technológiáknak, a csapatmunkának, valamint a komplex szemléletnek köszönhetően egyre többen várnak nálunk kisbabát az IVF programot követően. A meddőségi program segítségével gyermeket váró nők szülésfelkészítése természetesen több szempontból speciális területnek tekinthető, hiszen életkoruk és anamnézisük következtében nagy eséllyel császármetszés segítségével adnak életet gyermeküknek. Ettől függetlenül az ő esetükben is legalább ugyanolyan fontos, hogy tudják, hogy mi vár rájuk, mi fog velük történni, még akkor is, ha napjainkban a császármetszés már rutin beavatkozásnak számít.

Miben különböznek ezek a kismamák a „természetes úton” megfogant társaiktól?
Azt tapasztalom, hogy ezekben a kismamákban talán még több félelem, még több kérdőjel van, mint azoknál a nőknél, akik hagyományos úton estek teherbe. Gondoljunk csak bele, hogy sok nő számára akkor tudatosul, hogy gyermeket vár, amikor késik a menstruációja, sőt a mai rohanó életvitel mellett nem ritka, hogy a terhesség ténye akkor kerül napvilágra, amikor a magzat már elérte azt a kort, hogy ultrahang segítségével akár már a szívhangja is hallható. Egy IVF programban részt vevő nő azonban sokszor hosszú évek sikertelen próbálkozását követően kerül a mi klinikánkra, és amikor végre gyermeket vár, még jobban figyeli teste legapróbb rezdülését is, mint az a nő, akinek a gyermeke gond nélkül fogant meg. Többnyire azt tapasztaljuk, hogy a megelőző hónapok, évek nem múlnak el nyomtalanul, és ezek a nők sokkal jobban aggódnak, hogy megmarad-e a magzatuk és komplikációktól mentes lesz-e a várandósságuk. Ez természetesen teljesen érthető, hiszen egy fogamzási problémával küzdő nő sokszor rengeteget küzd azért, ami másoknak erőfeszítés nélkül létrejön.

Milyen veszélyei lehetnek ennek az érthető, de talán túlzott aggodalomnak?
Fontos odafigyelni arra, hogy az édesanyák annak ellenére, hogy IVF program segítségével válnak szülővé, túlzott aggodalmuk ne befolyásolja a terhességüket és a gyermekük születését követő időszakot, valamint meg tudják élni annak örömeit is. Sajnos a fokozott stressz és a gyermek elvesztésétől való félelem akár komoly pszichiátriai problémákhoz is vezethet a későbbiekben, ilyen például a gyermekágyi depresszió, ami az egész családot megrendítheti. A családnak, és az édesanyának is fel kell ismernie az erre utaló jeleket, és ha szükséges igenis szakemberhez kell fordulni, hiszen szerencsére lehet segíteni ezen a lelkileg borzasztóan megterhelő állapoton.

Két kislány édesanyjaként hogyan tudja munkája során kamatoztatni saját tapasztalatait?
Megértem azokat az édesanyákat, akik sokáig küzdenek azért, hogy végre gyermekük szülessen. Saját magam is tapasztaltam, hogy nem egyszerű kezelni az aggodalmakat, hiszen sok évet töltöttem a saját szülésem előtt egy olyan klinikán, ahol munkám során gyakran találkoztam patológiás terhességekkel, komplikációkkal, koraszülésekkel. Ezért persze én is aggódtam amiatt, hogy minden rendben legyen, amikor megfogantak a gyermekeim. Az is izgalomra adott okot, hogy kiderült, ikreket várok. Szerencsére két egészséges kislányom született.

Fontos kérdés, hogy édesapák is részt vehetnek-e egy ilyen felkészítő programban?
Azt hiszem magától értetődő, hogy nekik is ott a helyük, hiszen szerintem ők is szeretnék tudni, hogy mi az, ami történni fog a párjukkal és születendő gyermekükkel. Ez talán azért is olyan lényeges, hiszen ők máshogy élik meg az egész folyamatot. Nem érzik a testükben a változást, ugyanakkor rá tudják tenni a kezüket az édesanya pocakjára, és ha tudják, hogy mi történik a terhesség során, akkor nem éri majd őket váratlanul az ebben az időszakban természetes változás, illetve a vajúdás és a szülés alatt várható folyamatokra is fel tudnak készülni. A szülésfelkészítés során számukra is felejthetetlen élményt jelent, amikor először meghallják a magzat szívhangját, és ma már szerencsére sokszor ott lehetnek a gyermekük születésénél is. Ilyenkor sokat jelent, ha ismerik a különböző lépéseket, és pontosan tudják, hogy mi is történik a párjukkal. Az IVF programban részt vevő jövendőbeli édesapák számára talán még fontosabb, hogy kézzel foghatóvá váljon gyermekük születése, hiszen ők sokszor nehezen élik meg, hogy gyermekük lombikbébi program segítségével fogant.

Mi az, amit egy felelősségteljes édesanyának tudnia kell a gyermekágyas időszakban?
Szerencsére ritkán, de a szülést követően, a gyermekágyas időszakban is felmerülhetnek problémák. Talán ezért is helyeznek egyre többen légzésfigyelőt a kisbabájuk mellé, de arra többnyire nincsenek felkészülve, hogy mit kell tenni a csecsemővel akkor, ha esetleg kiderül, hogy valós a riasztás, és sürgős beavatkozás szükséges. Ezért is lenne érdemes a biztonság kedvéért minden jövendőbeli szülőnek részt vennie egy olyan alkalmon, ahol megtanulhatja a csecsemő újraélesztés fortélyait, hiszen remélhetőleg sose lesz erre szükségük a gyakorlatban, de a szülőknek is biztonságot jelent, ha egy ilyen hasznos tudás birtokában vannak.

Mire kell felkészülniük a hagyományos úton, illetve IVF program segítségével szülővé vált pároknak a baba érkezését követően?
A szülés utáni időszakra is ugyanúgy fel kell készíteni a jövendőbeli szülőket, mint a terhességre és a szülésre, ebben a saját tapasztalatom is megerősített. Sokan azt hiszik, hogy egy gyermek érkezése után minden szempontból gyönyörű időszak következik, és nincsenek felkészülve a realitásra. A jövendőbeli szülők gyakran úgy képzelik, hogy idilli időszak vár rájuk, amikor a kisbaba csendben ringatózik az ölükben, mindenki boldog és elégedett. Ehhez képest az első időszak egy különösen embert próbáló feladat elé állítja az újdonsült édesanyát és édesapát, hiszen időre van szükség ahhoz, hogy az új család összecsiszolódjon.  A meddőségi program segítségével gyermeket váró párok különösen nagy elvárásokkal tele várják ezt az időszakot, ami teljesen természetes, ugyanakkor nekik is tudniuk kell, hogy a hormonális változások és az új helyzet időt és türelmet igényel. Az IVF programban részt vevőknek ezért is érezniük kell, hogy sikeres program esetén sem engedjük el a kezüket, hanem bármikor elérhetnek minket, amikor úgy érzik, hogy szükségük van ránk.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest