… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Jól bevált házi gyógymódok napszúrás ellen!

Jól bevált házi gyógymódok napszúrás ellen!

A napokban megdől a melegrekord, hőségriadó, és 40 fok. Ilyenkor gyakoriak az olyan kellemetlen tünetek, mint a fejfájás, a szédülés, vagy a hányinger. Néhány házi gyógymóddal hamar túl lehetsz a napszúrás okozta rosszulléten és könnyedén átvészelheted a szinte elviselhetetlen hőséget!

Nyáron gyakran elfeledkezünk a káros napsugarak okozta veszélyekről, miközben önfeledten lubickolunk a vízben, vagy süttetjük a tóparton a hasunkat! Szinte észre sem vesszük, és megtörténik a baj. Mikor hosszabb időn át erős napsugárzásnak vagyunk kitéve, fokozott hősugárzás éri fedetlen fejünket, leegyszerűsítve felmelegszik az agyunk. Ilyenkor következik be az, amit úgy hívnak, hőguta. A túl sok nap igénybe veszi szervezetünket, ami megváltoztatja a vérkeringést, a szervezet pedig túlmelegszik.

A napszúrás jelei:
sápadtság, kipirosodott arc, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás, vagy eszméletvesztés.

Sok pihenés hűvös környezetben
Mivel a napszúrást a szervezet túlhevülése okozza, fontos, hogy lehűtsd, a megfelelő folyadék, és vizes borogatás gyors segítséget jelenthet, emellett fontos, hogy rögtön menj hűvös, szellős helyre. Sötétítsd el a helységet, és ha van rá lehetőséged, kapcsold be a ventilátort, vagy a légkondicionálót. Kerüld pár napig a közvetlen napfényt!

Folyadékpótlás és hideg vizes borogatás
A napszúrás gyakran járhat fokozott folyadékvesztéssel, vagy kiszáradással, a túlhevülés, és az izzadás miatt, így fontos, hogy ilyenkor  kellő mennyiségű hideg vizet fogyassz. Lehetőleg ne hirtelen hörpintsd fel, kortyolgasd lassan, óvatosan. Emellett tegyél nedves ruhát a homlokodra.

Házi gyógymódok
Az aloe vera az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb módja a napszúrás kezelésének, fogyaszd juice formájában, szinte azonnal visszaállítja normál szintre a hőmérsékletet.

Próbáld ki a friss koriander levet egy kevés cukorral, igyál belőle heti 2-szer, 3-szor, amíg a tünetek enyhülni kezdenek. A szédülés ellen megoldást jelenthet az egres. Keverj össze egy kevés kókusztejet némi őrölt fekete borssal. Vidd fel a masszát a bőrödre ez hatékonyan hűti a testet, és megszünteti a tüneteket. Ahhoz, hogy lehűtsd a testedet, a borsmentaolaj is kiváló lehet, a borsmentaolaj ugyanis bizonyítottan befolyásolja a testhőmérsékletet. Vidd fel a bőrödre, vagy tegyél két-három cseppet vízbe, és kortyolgass belőle.

Így előzd meg a bajt!

-Korlátozd a szabadban töltött órák számát kora reggelre, és az esti órákra.

-Fogyassz minél több vizet, akkor is, ha éppen nem vagy szomjas.

-Kerüld a túlzottan cukros vagy hideg italokat, utóbbi ugyanis a nagy hőségben gyomorgörcsöt okozhat.

-Fokozatosan szoktasd magad a napsütéshez!

-Tűző napon viselj kalapot!

-Viselj laza, világos ruhákat, melyek kényelmesek, és szellőznek, a fekete ugyanis elnyeli a napsugarakat, és még inkább csak növelik a testhőmérsékletet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest