… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Hogyan győzheted le a nassolás utáni vágyat?

Hogyan győzheted le a nassolás utáni vágyat?

Nagyon sokan nem azért híznak el, mert mértéktelenül sokat fogyasztanak a főétkezések során, hanem azért, mert gyakorlatilag egész nap nassolnak. De vajon milyen praktikákkal lehet kiváltani a falatozással elöltött hosszú perceket?

Ideje pihenni!
Egy időben valódi hollywoodi őrületnek számított az alvással egybekötött diéta, ami lényegében arról szólt, hogy a hölgyek napokon keresztül lustálkodtak, szunyókáltak, így semmi kalóriát nem vettek magukhoz. Nyilván nem ezt tanácsoljuk neked, de az elv igenis lényeges: minél többet vagy fenn, annál többször leszel éhes, tehát annál többet fogsz enni. Az alapvető napirendeden persze nem tudsz változtatni, de ha nem tévézel minden nap éjfélig, akkor nagy eséllyel nem kívánod meg este tízkor a pattogatott kukoricát.

Jutalmazd magadat máshogy!
Sokakban nagyon mélyen gyökerezik a nassolás és a jutalmazás összekapcsolódása, ugyanis rengeteg kisgyermeket csokival, vagy cukorkával díjaztak a szülők. Ennek gyakran az a felnőttkori eredménye, hogy az emberek ily módon próbálnak vigaszhoz, elégedettséghez jutni.
Ezt fontos felismerni, és kiváltani, mondjuk egy kellemes fürdővel, egy új kozmetikum vásárlásával, egy film megnézésével, egy tea elfogyasztásával, vagy bármivel, ami a te szívedhez közel áll.

Ha nincs, akkor nem fogod megenni
Nem otthon, hanem első körben a boltban kell ellenállnod a finom falatoknak. A legjobb, ha eleve messzire elkerülöd a nassolnivalók részlegét, így még a kísértést is távol tarthatod magadtól.
Otthon, amikor nem lát senki és csak magadat kell legyőznöd, sokkal nehezebb lesz nemet mondani a féktelen nassolásra, mint ha nem is viszed haza a bűnbeejtő finomságokat.

Vedd a kisebb szerelést!
Anyagilag nem igazán éri meg (bár nem árt összehasonlítani, manapság már ebben sem lehetsz biztos), de az alkatodnak mindenképpen jót tesz, ha a kisebb szerelést választod a boltokban. Még ha engedélyezel is magadnak egy-egy nassolással eltöltött percet, nem mindegy, mennyi finomságot eszel meg egyszerre. A kisebb kiszerelés eleve kevesebb kalóriát takar, és mivel engedtél is a vágyaidnak egy kicsit, könnyebb lesz nemet mondani az újabb adag megbontásának.

Számold ki, mennyibe kerül!
Sok nő sajnos nem keres túl jól, de legalábbis nem igazán tud hónapról hónapra komolyabb összeget félretenni. Ha sokat nassolsz (főleg egészségtelen finomságokat), akkor az bizony rengeteg pénzt elvisz a háztól. Számszerűsíts! Egy hónapig gyűjtsd össze az összes blokkot (ne hagyd ki a cukrászdalátogatást és a jeges kávét sem), majd számold ki, mennyi pénz ment el csak a nassolásra. Meglátod, ez az összeg jó néhány napi főétkezést kitehetett volna, nem beszélve az alakodra mért hatásokról…

Váltsd ki egészségessel!
Ha már minden mindegy, akkor legalább ne a legegészségtelenebb és leghizlalóbb nassolnivalók után nyúlj. Nem arról van szó, hogy ezek sosem kerülhetnek terítékre, de ne akkor fogyassz belőlük, amikor egyébként gőzerővel próbálsz leszokni a nassolásról. Ne muszájból egyél csipszet, hanem azért, mert megteheted – ez nagyon fontos különbség.

Addig is hagyatkozz a kalóriákban szegényebb, egészségesebb falatokra, meglátod, egy idő után nem is fogod igényelni a károsabb változatokat.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest