… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Hogyan aludjunk el könnyedén

Hogyan aludjunk el könnyedén

Számos oka lehet annak, ha nem tudsz könnyedén elaludni. A mindennapi stressz, szorongás, rohanás, depresszió fő oka, „mellékhatása” az álmatlanság. Az alvászavar, alváshiány azonban minden féle altató nélkül is leküzdhető, csupán néhány alapvető szabályt kell betartanunk. Ha a régi „bárányszámolgatás” már nem segít, próbáld ki ezt a néhány szuper trükköt a könnyebb, gyorsabb elalvásért.

Maradj aktív
Az edzés nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd a szorongást és javítsd az alvás minőségét. Az azonban nagyon fontos, hogy a mozgást lefekvés előtt legalább három órával befejezzük, hogy szervezetünk kellően „lenyugodhasson”, hiszen ellenkező esetben fordított hatást érhetünk el. Tipp: a jóga vagy a stretching különösen jó hatással lehet a stresszoldásra, a gyakorlatok elvégzése közben tökéletesen kikapcsolódhatunk, relaxálhatunk, de akár egy kiadós, kellemes sétával is elérhetjük a kívánt hatást.

Teremtsd meg a kedvező légkört
Lefekvés előtt mindig győződj meg róla, hogy a hálószobádban elég sötét van. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az igazán jó, mély alvást csak teljes sötétségben tudjuk elérni. E mellett érdemes kiszellőztetni a szobát, és egy kicsit lehűteni. Kicsit furcsán hangzik, de hűvösebb levegőben sokkal gyorsabban és sokkal mélyebben alhatunk. Az ideális alvási hőmérséklet 16- 20 C között van.

Alvás- segítő étrend
Mindenképpen ügyelj arra, hogy ne igyál semmilyen koffeintartalmú italt lefekvés előtt, mivel minden, ami koffeint tartalmaz, gátolja az elalvást. Lehetőleg lefekvés előtt nehéz, meleg ételeket se fogyasszunk. Ha jól és nyugodtan szeretnénk aludni, válogassunk inkább az alábbi ételek és italok közül.

Kamillatea: Ez a csodálatos gyógynövény amellett, hogy nyugtató hatással rendelkezik át is melegíti testünket, így kellően ellazít és előkészít az alvásra. Igyunk egy jó csésze kamillateát lefekvés előtt fél órával és megoldódik minden alvási problémánk!

Méz: A méz csökkenti az orexin szintet agyunkban, ezáltal ellazít, megnyugtat, mivel az orexin fő feladata az ébrenlét biztosítása. A vércukorszint általános emelkedése is csökkenti az orexin szintjét, ezáltal kellemes, álmos állapotba kerülhetünk.

Tejtermékek: A tejtermékek, mint a túró, tej vagy joghurt kitűnő választás egy egészséges, nyugodt alvás előtti étkezéshez. Szerotonint tartalmaz, ami elősegíti az álmosság, relaxáltság érzését. Igyunk egy pohár tejet vagy joghurtot elalvás előtt, és máris megnyílik az út egy kényeztető alvás felé.

Olajos magvak: A különböző olajos magvak, mint a mogyoró, szezámmag vagy napraforgómag triptofánt tartalmaznak, ami elengedhetetlenül szükséges a jó alváshoz. A magok így tökéletesen alkalmasak lefekvés előtti nassolásra.

Tojás: Legyen rántotta, lágy- vagy főtt tojás a vacsora, biztosan elegendő energiát ad reggelig. Tripofán tartalma segíti a jóllakottság érzését, és kellemesen ellazít.

Öltözködj kényelmesen
Válasszunk szexi hálóinget, vagy meleg pizsamát, egy fontos: alvóruhánknak mindenképpen kényelmesnek kell lennie. Azok a darabok a legjobbak, amelyek lazák, nem feszülnek, kényelmesen tudunk bennük mozogni. Ezen kívül fontos, hogy ne fázzunk és melegünk se legyen, hiszen mindkettő meghiúsíthatja nyugodt alvásunkat.

Alakítsd ki alvásritmusodat
A legoptimálisabb, ha lehetőleg minden nap ugyan akkor ébredünk és kelünk, így kialakulhat egyfajta alvásritmus, amihez, ha hozzászokik szervezetünk, sokkal könnyebb a ritmust tartani, a megszokott időben lefeküdni, felkelni és közben egy pihentetőt aludni.

A fenti tanácsok betartásával és egy kis odafigyeléssel biztosan nyugodtak és pihentetőek lehetnek éjszakáink, és végleg búcsút inthetünk az álmatlanságnak!

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest