… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Génjeiden múlik, hogy mitől fogyhatsz!

Génjeiden múlik, hogy mitől fogyhatsz!

Gondolkoztál már azon, miért nem működnek mindenkinél a divat diéták? Eleged van a sorozatos kudarcokból? Akkor étkezz génjeidnek megfelelően! Egy tudományos vizsgálat szerint génekre szabott diétával akár 5X hatékonyabb lehet a fogyókúra.

Hányan hányféle fogyókúrát és csodaszert próbáltunk már?
Sokszor már maga a diéta is szenvedés, és hatása is csak átmeneti. Ilyenkor elkedvetlenedünk, majd egy idő múlva újult erővel valami más módszert választunk, de az eredmény sajnos legtöbbször ugyanaz. A fogyókúra céljából diétázók 95%-a visszanyeri leadott kilóit, sőt 41%-uk még többet is. Ilyenkor „barátaink” megmondják nekünk, hogy nincs itt titok, csökkentsük a kalóriabevitelt és mozogjunk sokat, belülről azonban tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Amikor a test nélkülöz, akkor raktározó üzemmódra kapcsol, és ha újra élelemhez jut, fénysebességgel töltődnek fel raktáraink, melyet kínkeservesen kiürítettünk. A megoldás csak az lehet, ha olyan diétát választunk, mely nem érezteti testünkkel a nélkülözést.

Testünk számára az az étrend jó, melyet genetikai felépítése megkíván
Ez főként a makrotápanyagok arányában mutatkozik meg, illetve a vitaminok és ásványok ideális mennyiségében. A makrotápanyagok diétánk alapvető elemei. Az évtizedek óta hangoztatott dietetikai mítosz, miszerint napi energiabevitelünk (kalóriánk) fele szénhidrátból, harmada zsírból, a maradék rész pedig fehérjéből kell, hogy származzon, elavultnak tűnik a legújabb ismeretek fényében. Az elhízással kapcsolatos gének vizsgálata során ugyanis bebizonyosodott, hogy nem mindenki ugyanúgy dolgozza fel ezeket a táplálékokat: egyesek arányaiban többet vagy kevesebbet igényelnek bizonyos tápanyagokból. Az American Heart Association 2011-es kongresszusán egy kanadai tanulmány eredményeit ismertették. A vizsgálatban 138 nő vett részt, akik diétáját génvizsgálatuk eredményéhez igazították. Ennek köszönhetően a vizsgált csoport tagjai átlagosan 5 és fél kilót fogytak, a kontroll csoport 1 kg-jához képest. Emellett javultak vérzsír paramétereik, és csípő körfogat értékeik is. A kutatást végző szakemberek hangsúlyozták: a súlyvesztés kulcsa az volt, hogy a géneknek megfelelő típusú kalóriát iktatták ki, vagyis a fehérje, szénhidrát, zsír megszorítása egyénre szabott volt.

Az egyénre szabott tápanyagbevitel fontossága
Az indiai és kínai gyógyászat évezredek óta egyénre szabott diétát javasol, melyek alapja az egyén testfelépítése, habitusa, energetikai alkata. A megfelelő tápanyagarány szükségességét a múlt században a nyugati orvoslás és dietetika egyes képviselői is magukévá tették. 1956-ban Dr. Roger Williams a Biochemical Individuality (Biokémiai egyediség) című könyvében kifejtette: nemcsak külső tulajdonságainkban, hanem anyagcserénkben is különbözőek vagyunk.  Enzimműködéseink eltérései tekintetében pontos méréseket végzett, és már akkor megfogalmazta az egyénre szabott tápanyagbevitel fontosságát. Az ő elméletét több orvos és táplálkozási szakember felkarolta, melynek eredményeként többfajta egyénre szabott diétás rendszer is létrejött. Ilyenek az anyagcsere (metabolic typing) és test típus (body typing) diéták.

A személyre szabottság nemcsak a fő tápanyagok, hanem a mikrotápanyagok (vitaminok, nyomelemek) szintjén is megvalósul. Léteznek ennek megfelelően összeállított étrend-kiegészítők, sőt ma már a testalkatot, anyagcserét is figyelembe veszik egyes multivitamin készítmények összeállításánál.

Dr. Gulyás Tamás, a Vitaminsziget.com orvosszakértője

Hozzászólások

Pin It on Pinterest