… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Ezért nem működik a diétád!

Ezért nem működik a diétád!

Folyamatosan küzdesz a fölös kilókkal, szigorú diétát követsz, mégsem sikerül lefogynod? A most következőkben bemutatunk néhány kizáró okot, amire érdemes odafigyelned!

Fehérjehiány
A fehérje megemésztése sokkal több kalóriát igényel, mint a szénhidrátoké, ez azt jelenti, hogy sokkal több kalóriát égetsz el emésztés közben, ha olyan étrendet követsz, mely fehérjét is tartalmaz. Éppen ezért fontos, hogy minden nap fogyassz sovány húst, halat, babot, diót, vagy alacsony zsírtartalmú tejterméket, így a fogyás is könnyebb lesz.

Nagy adag nassolnivalók
A kis mennyiségű snackek, apró harapnivalók fontos részét képezik a fogyókúrának. Étkezések között ezzel tarthatod szinten a vércukorszintedet, energiát nyersz, és serkented az agyműködést is. Azonban fontos, hogy semmiképpen ess túlzásokba, a napi snack mennyiség ne haladja meg a 150 kalóriát. Minden ami e-fölé esik már árt a diétádnak.

Kalciumhiány
Étkezési szakértők szerint, ha a szervezetben nincs elég kalcium, a fogyás menete is lelassul. A kalcium segít a szervezetnek a zsírégetésben, fogyassz legalább kétszer naponta zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejterméket. Tanulmányok bebizonyították, hogy azok, akik több proteint juttatnak szervezetükbe, ugyanannyi idő alatt majdnem kétszer annyit veszítenek súlyukból, mint azok, akik csak ritkán fogyasztanak belőle.

Tévhit: a vegetarianizmus egyenlő a fogyással
Bár bizonyos kutatások azt mutatják a vegetáriánusok átlagosan kevesebb kalóriát fogyasztanak átlagosan, mint a húsevők, a számok sokszor megtévesztőek lehetnek. Sokan ugyanis félreértelmezhetik a vega fogalmat. Ha nem megfelelő étrendet követsz, létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, és fehérjéjet vonhatunk meg a szervezetünktől. A vegetarianizmus kezdetén sokan hizlaló élelmiszerek tömegét kezdik el két marokkal habzsolni, mint a vegetáriánus csipsz, vagy vegetáriánus sütemény, melyek többet ártanak, mint használnak. Fontos, hogy ha szemléletet váltasz, törekedj a kiegyensúlyozott étkezésekre, a kalóriák 20%-át pedig fehérjéből szerezd meg.

Kihagyott érkezések
Ha úgy gondolod, hogy a kihagyott étkezések, vagy az önsanyargatás eredményes lesz a diéta során, akkor itt az ideje átértékelni a fogyókúra jelentését. Ha pl. sokszor hagyod ki a reggelit, ebédre akaratlanul is jóval többet fogsz enni, mint a normál mennyiség. Mivel a szervezet a kihagyott étkezések miatt úgy érzi éhezik, ezért tartalékol, ami azt jelenti, hogy a következő étkezés során többet eszel, mint amennyit normál esetben kellett volna.

Hétvégi dőzsölés
Vannak akik, eltökélten követik a szigorú diétaszabályokat egész héten, majd mikor elérkezik a szombat, elengedik magukat. Bár csábító a gondolat, a hétvégi habzsi-dőzsi sokszor önmagában elég, hogy kudarcot vallj a fogyókúra terén. Ehelyett engedj a kísértésnek hétköznap két, vagy három naponta, és csempéssz be az étkezések közé egy kis finomságot is, hogy ne legyen túl nagy a kísértés. Ez sokkal jobb, mintha megtagadnád magadtól kedvenc édességeidet.

Tévhit: a szénhidrát rossz
Sokan gondolják, hogy a szénhidrát elhagyása az étkezések során fogyáshoz vezet, pedig a szervezetnek nagy szüksége van rá, mivel energiát ad, gazdag esszenciális vitaminokat, tápanyagokat, és élelmi rostokkal látja el a szervezetet. A szénhidrát mellőzése nem csak, hogy alacsony B-vitamin szintet eredményez, de elvonja a szervezettől a rostokat is, és a jó érzést keltő hormont, a szerotonint, mely a jó hangulatért felelős.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest