… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Előzd meg a fényallergiát és óvd a bőröd!

Előzd meg a fényallergiát és óvd a bőröd!

Itt a nyár! Mindenki megy a strandra vagy kirándulni! Azonban sokan nem vesznek róla tudomást, hogy a nappal sajnos együtt jár az UV sugárzás is. Nagyon fontos a megfelelő védekezés, hiszen komoly problémákat előzhetünk meg vele!

Szemünk, látásunk védelme
Amennyiben hosszabb sétára, kirándulásra indulunk mindig vigyünk magunkkal megfelelő napszemüveget. Szemüveg vásárlásnál mindig figyeljünk oda, hogy az védjen az ultraibolya sugárzásokkal szemben. Ebben akkor lehetünk biztosak, ha a szemüvegen rajta van az európai érvényességű „CE” jelzés, mely tanúsítja a biztonságos kezelhetőséget. Emellett vigyázzunk az utcai árusokkal, hiszen bármennyire is csábítóak az olcsó szemüvegek, a legtöbbjük csak dísznek jó. A kontaktlencsét viselők is hordjanak napszemüveget még akkor is, ha a lencséjük UV-szűrővel van ellátva, hiszen a magas sugárzás mellett az már nem elég. Az állandó sugárzásnak kitett szem komoly károsodásokkal járhat, tehát figyeljünk oda ezekre, mert utólag már nem biztos, hogy kezelhető a probléma!

Bőrünk védelme
A szem védelme mellett ugyanolyan fontos a bőr védelme is. Kimutatott tény, hogy az UV sugarak nagy százalékban tehetnek a bőröregedésért is. Manapság szerencsére már lehet mindenféle készítményt kapni, amelyek segítenek a védekezésben.Természetesen nem kell magunkat állandóan naptejjel kenni, ahogy kilépünk az utcára, de nem árt, ha van nálunk tartalékba. Lehet már olyan nappali hidratáló krémeket, alapozókat, púdereket, ajakápolókat kapni, amelyek ellenállnak az UV sugaraknak. Itt kiemelnénk az ajkak védelmét, hiszen arról sokan megfeledkeznek!  A gyermekek érzékeny bőre még több odafigyelést igényel. Ma már lehetőség van arra, hogy UV – szűrős ruhákat vásároljunk, mely nagyon kedvező a kisbabák számára. Mindig a bőrünknek megfelelő védőkrémet használjunk!

Fényallergia
A fényallergia egy nagyon gyakori betegség, mely általában a bőr kipirosodását, kidudorodását, viszketését, csípő, szúró érzését jelenti, mely leggyakrabban a napfénytől jelentkezik bőrünkön. Valakinél súlyosabbak, kellemetlenebbek a tünetek és állandóan előjönnek, nekik érdemes kerülni a nappal való közvetlen érintkezést. Vannak azonban olyanok is, akiknek csak néha, akár évek elteltével jelentkezik egy-egy allergiás tünet, nekik általában könnyebb a helyzetük, hiszen különböző antihisztaminos krémekkel hamar kezelhető a probléma. A megelőzésben segít, ha mindig odafigyelünk az általános napozási szabályokra, például nem megyünk ki a déli órákban a tűző napra. Az érzékeny bőrűeknek ajánlatos egy szakemberhez is ellátogatniuk, aki segít, hogy milyen erősségű és fajtájú krémeket használjanak. Amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állunk, olvassunk el mindent figyelmesen a készítményekről, hiszen számos gyógyszer okozhat fényérzékenységet, ami kiválthatja az allergiát.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest