… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Egy vitamin lenne a megoldás a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen?

Egy vitamin lenne a megoldás a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen?

Fontos tisztában lennünk szervezetünk felépítésével, testünk legerősebb izmának fáradhatatlan működésével. Szívünk a vérkeringés központjában helyezkedik el, s mint egy pumpaként szolgál, amely percenként közel nyolcvanszor összehúzódva tartja fent a vérkeringés egyensúlyát.

Folyamatos, egészséges ember esetében egyenletes működése biztosítja testünk különböző részeinek vérellátását. Az oxigéndús vér az artériákon keresztül jut el testünk számos pontjába, míg az oxigénszegény vér a vénákon keresztül szállítódik a tüdőbe. Ez a körülbelül ököl méretű szerv percenként 5 liter vér átpumpálására képes. Ugye, milyen meglepően hangzik?

Létfontosságú megemlíteni azt is, hogy, sajnálatos módon napjainkban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén – a magyarok több mint fele valamilyen szívműködéssel kapcsolatos problémának esik áldozatául. Természetesen, mint oly sok más betegség esetében, itt is a dohányzás, a zsíros táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a magas vérnyomás és a cukorbetegség sorolható a legismertebb kockázati tényezők körébe, de az előrehaladott életkor és a genetika is okozhatja a betegség kialakulását. Túlsúly esetében különösen azok érezhetik fenyegetve magukat, akikre az „alma” típusú testalkat, azaz a hasra, felsőtestre való hízás jellemző. A férfiak biztos azt mondanák: bezzeg, a nőknek megint milyen jó, és talán most valóban vehetünk egy mélyebb levegőt, hiszen a férfiak körében ez sokkal inkább jellemző megbetegedésnek mondható. De, hogy mindenkinek egy kicsit mosolyra álljon a szája, kialakulásának esélye csökkenthető.

A vitamindús étkezés, a zsírszegény táplálkozás, a transzzsírok és az állati eredetű telített zsírok fogyasztásának csökkentése és a rendszeres testmozgás is hozzájárul szívünk helyes működésének fenntartásához. Többek között a vérnyomás szabályozásban is fontos szerepet játszó Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egyensúlya egyre több pozitív visszajelzést kap a szívbetegségekkel szembeni védőhatásáról. Az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (hal, napraforgó olaj, repceolaj) fogyasztásának növelése minden ember számára hasznos lenne.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest