… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Egy veszélyes divatkellék- A flip-flop papucs

Egy veszélyes divatkellék- A flip-flop papucs

Bár úgy tűnik a flip-flop papucs tökéletes viselet egy forró nyári napon, a legfrissebb kutatások szerint, nem a legjobb választás lábaink számára. Egyes szakértők állítják: veszélyesebbek lehetnek, mint a tűsarkúak!

Orvosok szerint, a flip-flop befolyásolja a járást, és kellemetlen egészségügyi problémákat okozhat a lábnál, a csípőnél és a hátnál egyaránt. Bár úgy tűnik ezek a lábbelik nagyon kényelmesek, valójában erősen megterhelik az izmokat. Viselőjüket arra készteti, hogy a lábujjakkal  kapaszkodjon a pántokba, ennek következtébenpedig  megváltozik a lábtartás, egyúttal pedig a járás.

Lábfájás és gerincbántalmak
A járás természetesen kihat gerincünkre is, így a divatos lábbelik rendszeres használta gyakran vezet fájdalomhoz a hátban. A papucsok rendszerint nagyon vékony talppal vannak ellátva, így lábunk sokkal keményebben ütődik a talajnak, mint egy normál cipő esetében. Ilyenkor a fájdalom a bokában kezdődik, amit íngyulladás okoz, majd ez kihat a derékra, és a hátra is.

Veszélyes bőrbetegségek
Nyáron általában fényvédő krémet, és naptejet alkalmazunk minden olyan testrészünkön, mely ki van téve a napsugárzásnak, gyakran azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy lábainkat is óvni kell az UV sugaraktól. Egyes kutatók éppen ezért állítják, hogy ezek a papucsok növelhetik a bőrrák kialakulásának esélyét. A pántos cipők keveset takarnak,  így a napsugarak közvetlenül érik a lábfej érzékeny bőrét. Az árulkodó foltok könnyen észrevétlenek maradhatnak, ha el vannak rejtve a lábujjak között. Érdemes kerülni a gumiból, és műanyagból készült változatokat is, ezek ugyanis növelik a gombás fertőzések kialakulásának esélyét.

Tényleg veszélyes?
Mindez persze nem azt jelenti, hogy végleg le kéne mondanunk erről a nyári kedvencről, ha azonban lúdtalp, vagy boltozati rendellenesség áll fenn, a flip-flop túlterhelheti lábainkat.  Ha teheted, válassz kényelmesebb cipőt hosszú gyaloglásokra, a flip-flopot pedig tartogasd a tengerpartra, vagy a medence mellé. Manapság számos fazon közül válogathatsz, keresd azokat a papucsokat, melyek vastagabb talppal rendelkeznek, és védik a talpat az egyeletlen felületektől, és az éles tárgyaktól. Használj a lábfejeden is naptejet, és ellenőrizd rendszeresen az anyajegyeket.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest