… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Egészséges-e a flip-flop papucs?

Egészséges-e a flip-flop papucs?

Nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip- flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak, orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnámi papucsot húzni. Hogy miért is, most dr. Hargitai Gergelytől, a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédusától megtudhatjuk.

NYŰZSGŐ BAKTÉRIUMOK ÉS FOKOZOTT SEBFERTŐZÉS VESZÉLY
Egy 2009- ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnámi papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus- t és más, fekáliából származó kórokozót is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek 25- 30%- ánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip- flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp: A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt – gumi – strandpapucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkenthetjük a sebfertőzés kockázatát, és ha már kisebesedett a lábunk, akkor egy pár napig más lábbelit viseljünk, ne azt, ami feltörte a lábunkat.

KAPASZKODÓ LÁBUJJAK NYOMÁN BÜTYKÖK ÉS KALAPÁCSUJJ
Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és – a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló – „sarat” alkotva, ki ne csússzon a papucsból. „Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip- flopot viselve a ’kapaszkodó’ lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai láb- deformitások fokozódhatnak” – hangsúlyozza Hargitai doktor.
Tipp: Éjjel az alváshoz viseljünk bütyökkorrigálót, ún. hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászati segédeszköz boltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.

HÓLYAGOCSKÁK A LÁBUJJAK KÖZÖTT
Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre- hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve. „Idővel kisebb- nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet” – figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp: A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem csinálni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsuk el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseljük ki az összes folyadékot belőle, majd ragasszuk le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.

HOSSZANTI BOLTOZAT- SÜLLYEDÉS, ISMERTEBB NEVÉN LÚDTALP
A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése Hargitai doktor szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tipp: Ez csak megfelelő lábbeli viselésével kerülhető el. Az ideális sarokmagasság 3- 4 cm, a lábbelinek pedig a sarkat meg kellene támasztania legalább egy sarokpánttal. Ezen a kritériumoknak a flip- flop papucs sajnos egyáltalán nem tesz eleget.

SAROKFÁJDALOM
Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25- szorosa, futáskor pedig a 2,75- szorosa nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik. „A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított „ütések” szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén – magyarázza ortopédus szakértőnk. A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként”
Tipp: Esténként hazatérve tornáztassuk meg lábujjainkat, vegyünk egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógassuk, hanem inkább támasszuk fel, pihentessük. Legjobb a párunktól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne.

A BOKA FÖLÖTT…
A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip- flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek, és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ami hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.
Tipp: Ha tehetjük, füves, kavicsos felületen, homokban járjunk mezít­láb, mivel a talaj egyenetlenségei folyamatos alkalmazkodásra kényszerítik lábunkat, ezáltal erősödnek a talpi, és láb­szárizmok, ami segíti a láb egészségének fenntartását.

A kényelmes és megfelelő támasztású lábbeli viselése tehát KIEMELTEN FONTOS, hiszen a két lábunk viszi a teljes testsúlyunkat!
HA MÁR ÉG A TALPUNK ÉS FÁJ A SARKUNK: A talpi fascia gyulladásáról, más néven plantar fasciitis- ről

A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé – ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve – például álló munka, nem megfelelő cipő(!!) vagy túlsúly esetén -,  a sarokcsonton tapadó rész begyullad, és bizony fájni kezd. Ugyan a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, ezen gyulladás következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet, súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat. „A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem a következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással” – hangsúlyozza a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédus szakértője.

Sokáig nem volt hatékony módszer a gyógyításukra, mostanáig. Az ún. lökéshullám terápia segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és a gyógyításban, németországi klinikai vizsgálatok is bizonyítják a terápia gyógyító erejét. Hargitai doktor állítja, a több éves tapasztalat alapján a gyógyulás esélye 80% egy 2- 3 hetes, mindössze 4- 5 alkalomból álló kezelés sorozat esetén. A lökéshullám terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsont fájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető, mert a kezelés sorozat a sarok fájdalom okát szünteti meg, nem a tüneteket kezeli ideig-óráig.

Ha szeretnénk újra talpfájás nélkül élni, sportolni, és mindezt gyógyszeres kezelés, injekciók és sebészi beavatkozás nélkül, úgy érdemes tenni egy próbát, hogy ne égjen talpunk alatt a talaj.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest