… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A prevenció fontossága a szájápolásban

A prevenció fontossága a szájápolásban

Mindennapi életünkben sajnos az étkezések közötti időt már szinte alig tudjuk megúszni valamilyen kiegészítő – általában fogászatilag káros – étel fogyasztása nélkül, pedig ez az idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen. A szájüregi problémák döntő többségét a szájban élő, illetve táplálkozással felvett egyéb baktériumok okozzák – hívja fel figyelmet Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos.

A fogak fontossága mindenki számára magától értetődik, hiszen az emésztés első fázisát, a rágást teszik lehetővé, amely nélkülözhetetlen mindannyiunk számára. Arra viszont már kevesebb figyelmet fordítunk, hogy a fogak állapotának megőrzésében a legfontosabb a prevenció. A szájüregi problémák döntő többségét a szájban élő, illetve táplálkozással felvett egyéb baktériumok okozzák. Sajnos a nyugati táplálkozás rengeteg savas és cukros étel és ital elfogyasztásával növeli a rizikófaktorokat. Emellett a rossz szájhigiénia, a fluoridok mellőzése, a magas szénhidráttartalmú ételek, a dohányzás, a szájszárazság, a gyenge immunrendszer és a droghasználat mind növelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

„Aktív gyermeknevelő szülőként az a véleményem, hogy a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni” – vallja Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa. „Három fő csoportra osztanám a prevenciót a fogszuvasodás rizikófaktorainak csökkentése érdekében: ezek a táplálkozás minősége és az étel által okozott problémák, a szájhigiénia, valamint az étkezés és a tisztítás között eltelt idő. Mind a három csoporttal fontos foglalkozni, azonban tapasztalatom szerint az utolsóról esik a legkevesebb szó napjainkban, noha az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen” – tette hozzá a szakember.

„Mindennapi életünkben sajnos az étkezések közötti időt már szinte alig tudjuk megúszni valamilyen kiegészítő – általában fogászatilag káros étel – fogyasztása nélkül” – hívja fel a figyelmet a fogszakorvos. „A helyzet iróniája, hogy azokon a helyeken, ahol hozzájutunk ezekhez az élelmiszerekhez, elérhetőek a fogszuvasodás megelőzése szempontjából rendkívül fontos rágógumik is. Saját példámból tanulva, a gyermekeim számára már kizárólag rágógumit tartok az autóban, vagy ha mindenképpen cukorkát kérnek, akkor abból csak cukormenteset” – mondta el Dr. Balsai Tamás.

A rágóguminak számos pozitív hatása van: rágása a nyáltermelés fokozódásával növeli a szájüreg PH-ját, ami csökkenti a szájban lévő baktériumok aktivitását; és kiváló a szájszárazság kezelésére is. „Szájszárazságtól szenvedő betegeimnek (nyálmirigy daganatból felépült betegek, erős dohányosok), mindenképpen a rágógumizást javaslom cukorkák, vagy cukros üdítők helyett” – tette hozzá a fogszakorvos.

„Összefoglalva, fogászati szempontból a megelőzést tartom a legfontosabbnak. Mivel a táplálkozással kapcsolatban általában több információval rendelkeznek a betegek, a szájápolással pedig számos egyéb fórumon foglalkoztam, az étkezések közötti holt idő fontossága az, aminek tudatosításában, véleményem szerint mindenképpen javítani lehet a megelőzés szempontjából” – nyilatkozta Dr. Balsai Tamás.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest