… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A gőzgombóc nem ajánlott! – téli üdülési tippek cukorbetegeknek

A gőzgombóc nem ajánlott! – téli üdülési tippek cukorbetegeknek

A következő hónapokban sokan indulnak a környező országok síterepeire, hogy kedvenc télisportjuknak hódoljanak. Az olyan hétköznapokétól eltérő fizikai aktivitás, mint a síelés, vagy a sífutás azonban a megszokottól is nagyobb figyelmet igényel a cukorbetegségben érintettektől, ezért érdemes előre felkészülni az utazásra. A Tartsd a szintet! Facebook oldal segítségképp összegyűjtött néhány hasznos tippet, hogy a cukorbetegek is gondtalanul élvezhessék a téli pihenést.

„Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a téli sportok nyújtotta élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és sportolhat”- hívja fel a figyelmet dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus.

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a diabéteszes egyén, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a téli üdülés alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; de minél inkább odafigyelünk, annál szabadabban tölthetjük a szabadságot. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal az utazás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban”- tanácsolja a diabetológus.

Hasznos tippek téli üdüléshez:

 • Utazás előtt kössön baleset- és betegbiztosítást, szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg és ellenőrizze, mire terjed ki a biztosítási fedezet.
 • Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító többnyelvű „Cukorbeteg vagyok” kártyát, esetleg karkötőt is beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.
 • Legyen Önnél vércukormérő, megfelelő mennyiségű tesztcsík, ami az átlagosnál több vércukorméréshez is elég, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulinadagoló toll vagy fecskendő, szőlőcukor, illetve glükagon injekció. Növeli a biztonságérzetet, ha tartalék vércukormérőt, ujjbegyszúrót és inzulinadagoló tollat visz magával arra az esetre, ha a fentiek közül elvész valamelyik. Az inzulinpumpával kezelteknél is mindig legyen inzulinadagoló toll!
 • Tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhat, így tájékozódhat azok hozzávetőleges szénhidráttartalmáról. Ha nem tudja egy ismeretlen édesség szénhidráttartalmát megbecsülni és szeretné megkóstolni, akkor a felszolgált mennyiség harmadát tanácsos elfogyasztani. Az ausztriai hüttékben kapható közkedvelt gőzgombóc gyorsan és jelentősen emeli a vércukrot, legalább a vanília öntetet ne kérjük hozzá!  Az utazáshoz mindig vigye magával az úgynevezett “hipós” csomagot (szőlőcukor, cukortartalmú üdítő, keksz)!
 • Körültekintést igényel az utazás megszervezése, különösen akkor, ha a messzi célpontra csak repülővel lehet eljutni. Mivel a fagypont alatti hőmérséklet és a nagy meleg egyaránt károsíthatja az inzulint, tanácsos a kézipoggyászban tartani és a fedélzetre vinni, ehhez azonban a diabetológus írásos igazolására is szükség van.
 • Az inzulint óvni kell az extrém hatásoktól, túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából. Síelés közben az inzulinadagoló tollat tanácsos egy, a test közelében lévő zsebben elhelyezni. Ne hagyjuk kint, hátizsákban, fára akasztva, mert az inzulin megfagyhat!
 • A vércukormérő készüléket és tartozékait mindig tartsa magánál, vigyen magával tartalékelemet és elegendő tesztcsíkot! A modern készülékek már széles hőmérséklet tartományban (8-44°C) lehetséges a pontos vércukormérés. A vércukormérő készüléket és a tesztcsíkot szintén egy test közeli zsebben, övtáskában vagy a hátizsák belső felszínéhez közel javasolt tartani, így a vércukormérés az esetek döntő többségében még hidegben is sikeres lesz. Praktikus a vércukormérő készüléket egy vastag zokniban tartani. Ha a hideg miatt mégsem mér a készülék, menjünk be egy zárt helyre és ott ismételjük meg a mérést. Ha alacsony vércukrot érzünk, de mérni nem sikerül, akkor előbb igyunk/együnk, és csak utána keressünk a mérésre alkalmas helyet. Síelés közben vércukormérésre jól kihasználhatjuk a zárt, ülős felvonókat.
 • A tesztcsíkokat 2-32°C között kell tárolni. A hirtelen hőmérsékletváltozás páralecsapódáshoz vezet, ezért ne tárolja a tesztcsíkot hűtőszekrényben és használat után azonnal zárja vissza a tubust! A modern tesztcsíkok így felbontás után is lejárati idejük végéig felhasználhatók.
 • Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábán, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábai. A cukorbetegség következtében idegkárosodás alakulhat ki, mely miatt az egyén esetleg nem érzi a kisebb sérülések okozta fájdalmat. Ha sérülést észlel, változtasson cipőt és kímélje, pihentesse a lábát!
 • Az aktív téli sportos üdülés során valószínűleg kevesebb nappali és éjszakai inzulinra lesz szüksége. Az inzulinigény csökkenése az első napon még nem szokott jelentkezni, mivel az előző vagy az aznapi többórás utazás miatti nyugalom, ülés inkább emeli a szükséges inzulinmennyiséget. Az otthonihoz képest kevesebb inzulin adására általában a 2. naptól lehet számítani. Természetesen a vércukorértékeket és a szükséges inzulin mennyiségét jelentősen befolyásolja, hogy az étkezés az üdülés során mennyire tér el az otthon megszokottól. Könnyen belátható, hogy miért kell többször vércukrot mérni a téli szabadság alatt, ugyanakkor a gyakori önellenőrzés növeli az egyén biztonságérzetét.
 • Talán sokan nem gondolnák, de távoli utazás alkalmával az inzulinadag mennyisége szempontjából az sem mindegy, merre vesszük az irányt. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest