… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 8 tipp az ideális testsúly és a jó közérzet elérése érdekében

8 tipp az ideális testsúly és a jó közérzet elérése érdekében

Nem mindegy, hogyan készülünk fel a bikiniszezonra: a hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a tartós eredményhez kapkodó fogyókúrák helyett életmód- és szemléletváltásra van szükség. A hosszú távon is ideális testsúly néhány egyszerű szabály betartásával elérhető, melyek jelentősen hozzájárulnak a jó közérzethez és az aktív, energikus élethez Dr. Chen Zhen, a tradicionális kínai orvoslás szakértője szerint.

A különböző hangzatos „villámfogyókúrák” különösen a tavaszi időszakban találnak sok követőre, hiszen mindenki formába akarja hozni magát a nyári bikiniszezonra. Azonban nagyon fontos, hogy ha nekikezdünk egy diétának, ne essünk  a sokak által jól ismert „jojó effektus”-ba!
A hagyományos kínai orvoslás azt tanítja, hogy az elhízás hátterében lévő okokat kell megszüntetni, melyek nem merülnek ki pusztán a túlzott kalória-bevitelben és a mozgáshiányban. Ide tartozik a szervezetben felgyülemlett méreganyagok nagy mennyisége, a hormonháztartást felborító különböző készítmények, a különféle anyagcsere-problémák, a nyomelemek hiánya, a kiegyensúlyozatlan idegrendszer, valamint az „Epe és szív mestere” meridián keringési zavara, sőt a rossz minőségű vagy nem elegendő alvás is. Ezen okok megszüntetéséhez hosszú távú életmód- és szemléletváltozásra van szükség, melyhez ideális a természet megújulásának időszaka, vagyis a tavasz!

Hogyan kezdjünk hozzá?
A megtisztulást kezdjük azzal, hogy bevezetjük a napi ötszöri, kisebb étkezést, és megnöveljük a folyadékfogyasztásunkat, magyarázza Dr. Chen Zhen, a hagyományos kínai orvoslás professzora. A napi sóbevitel csökkentése és az elfogyasztott zöldség mennyiségének növelése mellett az is fontos, hogy étkezzünk minél változatosabban az ízek tekintetében is, hiszen minden szervre más íz hat a holisztikus szemlélet szerint. Hasznos a napot egy csésze szűzteával indítani, mely amellett, hogy antioxidánsként támogatja a szervezet védekezőképességét, hatóanyagainak (egyes polifenolok, EGCG – epigallocatechin-3-gallate) köszönhetően véd a szabad gyökök támadásaival szemben, és segíti a méreganyagok távozását is a szervezetből, ezáltal támogatva a testsúlykontrollt, hiszen hozzájárulhat a szervezet energiatermeléséhez és zsíranyagcseréjének növeléséhez.

Fontos, hogy a megfelelő időben aludjunk!
„A kiadós evésnél még jobb a kiadós alvás”, idézi Dr. Chen Zhen a kínai mondást, mely arra hívja fel figyelmünket, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás meghatározó jelentőséggel bír. A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint az alvás során harmonizálja szervezetünk a vér és a „qi” (csí) egyensúlyát, energiát gyűjt, és eltávolítja a méreganyagokat, vagyis regenerálja a szervek működését. Mindannyian néztünk már tükörbe egy álmatlan éjszaka után, és jól tudjuk, mennyi energiánk van napközben, ha éjszaka kellemesen kipihentük magunkat. Tehát a szépség és a fiatalosság megőrzése miatt is fontos a pihentető alvás, melyre különösen alkalmas az este 11 és éjjel 1 óra közötti időszak, ugyanis ilyenkor a leghatékonyabb a szervezet energia-felvevő képessége.

Nem szabad megfeledkezni a mozgásról sem: naponta legalább fél órát töltsünk el aktívan a friss levegőn, mely a kalóriaégetés mellett stresszűző hatással bír, és kedélyállapotunkra is kedvezően hat. A kitartóan és türelemmel megvalósított életmódváltás hosszú távú súlycsökkenést, jókedvet és energiában gazdag mindennapokat eredményez.

Dr. Chen 8 tippje a helyes táplálkozáshoz

1. Együnk naponta többször, kevesebbet. Az ideális a napi ötszöri étkezés.
2. A szénhidrátok mennyisége lehetőleg ne lépje túl a napi 250 grammot. A rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás támogatja a szervezet emésztési folyamatait.
3. Kezdjük a napot egy csésze szűz teával (melyet ízesíthetünk egy kanál mézzel). A tea hatóanyagai  felgyorsítják az anyagcserét, így a salakanyagok könnyen eltávoznak a szervezetünkből.
4. Ebédre lakjunk jól, de ne fogyasszunk utána édességet. Jegyezzük meg, hogy a fehérjék nem hizlalnak, viszont a cukor igen, tehát ha veszíteni szeretnénk a súlyunkból, minden napszakban kerülni kell az édességek fogyasztását.
5. A napi sóbevitel ne lépje túl az 5 grammot. Étkezzünk lassan, alaposan megrágva a falatot, az emésztés hatékonysága így megsokszorozódik.
6. Fogyasszunk minél gyakrabban vörös-, és fokhagymát, zöldségeket (naponta kb. 500 g) és egyéb magas rosttartalmú ételeket. Ételeinket ízesítsük különböző fűszerekkel és gyógynövényekkel, hisz az összetett íz is teltségérzetet biztosít. Az étkezések közötti éhséget enyhítsük sok folyadék, pl. gyógyteák fogyasztásával (pl. szűztea, fehértea, kamilla)
7. A tartós súlycsökkenés érdekében este 7 óra után, ill. lefekvés előtt 4 órával ne együnk semmit, előtte is csak kevés és könnyen emészthető ételeket pl. zöldségeket, zöldséglevest, gombát, könnyű leveseket, gabonakását. Igyunk zöldségleveket vagy cukormentes szűztea italt. Kerüljük az olajban, zsírban sült ételeket és az édességeket.
8. Mozogjunk rendszeresen legalább napi fél órát a friss levegőn. A mozgás során lebomlanak a zsírsejtek és a légzéssel rengeteg méreganyag távozik a szervezetből. Stresszűző hatása mellett kedélyállapotunkra is kedvezően hat.
Forrás: Dr. Chen Zhen  

Hozzászólások

Pin It on Pinterest