… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 4 komoly jel, ami súlyos étkezési zavarokra utalhat

4 komoly jel, ami súlyos étkezési zavarokra utalhat

A nők legtöbbször örök harcban állnak a testükkel. A háttérben általában súlyos érzelmi okok bújnak meg, melyek megoldásához elképzelhető, hogy egészen a gyerekkorig le kell ásni. Az étkezési zavarokat időben felismerhetjük, bizonyos jelek  már a betegség korai szakaszában megjelennek. 

Sárga fogak
Az anorexiát könnyű észrevenni, ha egy kórosan sovány nővel találkozunk, a betegség sokszor egyértelmű. A bulimiát viszont már sokkal nehezebb diagnosztizálni, az ilyen problémákkal küzdő nők átlagosak, vagy teltkarcsúak. A folyamatosan sárga, vagy repedt fogak utalhatnak bulimiára, a gyomorsav ugyanis erodálja a fogzománcot. A hánytatás miatti erőlködés emellett bevérzett szemeket okozhat, ez a tünet azonban néhány nap alatt eltűnik.

Elvékonyodott, töredezett haj
A vitaminok és ásványi anyagok hiányának hatására a haj ritkábbá válik, a biotin nélkülözése pedig töredezett, vékony körmöket eredményez, emellett a vashiány hatására a haj elkezd hullani. A kevés niacin a szervezetben a bőrön ekcéma szerű állapotot idéz elő, a cinkhiány pedig szárazzá, repedezetté teszi. Ha az arc fakó, vagy szürke az tápanyagmegvonásból származhat, a betegség súlyosságától függően a tünetek akár már heteken belül jelentkezhetnek.

Alacsony önértékelés
Az étkezési zavarokkal küzdő nők alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, és kényszerképzetek gyötrik őket a külsejükkel kapcsolatban. Megszállottan kerülik a nyilvános étkezéseket, az anorexiások csak egyedül hajlandók enni, a bulimiások pedig kerülik a nyilvános éttermeket, és a wc-ket. Az alacsony káliumszint és nátriumszint befolyásolja az energiaszintet, ebben az időben gyakran bukkan fel a betegeknél a depresszió. A szemkontaktus kerülése, a görnyedt váll sokszor árulkodó lehet. Egyes betegek egész nyáron több réteg ruhát viselnek, hogy elrejtsék csontos alkatukat.

Ciklus hiánya
A tüneteket nehéz értelmezni, de ha valaki már olyan szinten korlátozza a kalóriabevitelt, hogy elmarad a menstruációja, az biztos jele az anorexiának. Ha ilyen tüneteket ismerünk fel valakin környezetünkben, fontos, hogy megbizonyosodjunk róla nincs-e komoly baj, és orvosi segítséget kérjünk. Az anorexia jár a legmagasabb halálozási aránnyal a pszichiátriai betegségek között.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest