… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 4 gyakori jel a szemeken, ami súlyos betegségre utalhat

4 gyakori jel a szemeken, ami súlyos betegségre utalhat

A szemek nem csupán pillanatnyi érzelmi hangulatunkról árulkodnak, a tükörbe nézve saját egészségi állapotodról is számos információt kaphatsz. A rajta található elváltozások,  apró elszíneződések allergiát, vagy akár súlyosabb betegségeket is jelezhetnek, így nem árt figyelemmel követned a tüneteket!

A szemek olyan kivételes helyen vannak testünkben,  hogy rajta keresztül első kézből kaphatunk információkat a vénákról és artériákról. Éppen ezért a szemorvos azonnal  felismerheti az olyan súlyos egészségügyi problémákat, mint cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

Ezüst, vagy réz színű artériák
Több 20%-a az embereknek nem tudja, hogy magas vérnyomásban szenved, pedig ez egy olyan probléma, melyet a szemekből is ki lehet olvasni. Mindezt onnan ismerhetjük fel a szakértő szerint, hogy a retinában található erek ezüst, vagy arany színűre változnak. Ha nem kezelik a betegséget megfelelően, véredényeket jelenhetnek meg a retinában, és az egész test megkeményedik, ezzel növelve a szívroham, illetve az agyvérzés kockázatát.

Megduzzadt erek a szemfehérjében
Az olyan allergének, mint a pollen, a por, vagy az állati szőr gyakran befolyásolják szemünk állapotát. Mint védő mechanizmus, szemeidben gyulladáscsökkentő antihisztaminok és egyéb természetes vegyszerek választódhatnak ki,  de nem  minden mellékhatás nélkül. A folyamat duzzadt, szem felszíni ereket, valamint vörös, viszkető, könnyező szemeket idéz elő.

Sárgás szemek
Ha a szemfehérje besárgul, az utalhat májproblémára, a folyamat mögött egy a sárga pigmentért felelős bilirubin nevű anyag áll. A bilirubint a máj bontja le, ha azonban ez a létfontosságú szervünk nem funkcionál megfelelően, több bilirubin jelenik meg a vérben, ami sárgás színt idéz elő a szemfehérjén.

Retina problémák
Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás elváltozásokat okozhatnak a retina véredényeiben. A magas vércukorszint eltömheti, vagy károsíthatja a retina ereit, melyek idővel egyre gyengébbek lesznek. Ilyenkor jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a vérzés, vagy folyadék szivárgás. A retina károsodása ilyenkor vaksághoz is vezethet, ezért fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk!

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest