Milyen borokat szeretünk?
Közepes minőség, esetleg elsőosztályú?
Gondoltuk volna, hogy egy apró trükkel még a legegyszerűbb bor is lehet ízletes, éppen olyan, mint a kiváló minőségűek?
Vajon mi a titok nyitja?
Ismerjük a szakkifejezéseket és megnevezéseket, mint például Cuvée, Terroir.
Aki nem ismeri ki jól magát a borok között, szívesebben választ a kedvező árú, esetleg közepes minőséget képviselő borok közül, így kímélve pénztárcáját.
Jó hírek!
Létezik egy megoldás, ami minden bort ízletesebbé tesz.
Így teljesedik ki a bor aromája
Amikor a bort kinyitjuk, öntsük át egy üvegkancsóba.
Ez tulajdonképpen az átfejtés egyik módja.
Az átfejtés során a bor minden része érintkezik a levegővel, az aromák kiteljesednek.
Az ok nem más, mint, hogy a borban található savak, fanyar ízek, szenes hidrogén molekulák, melyek az alap ízét adják és meghatározzák egy bor ízét, gyorsan kémiai kapcsolatba tudnak lépni egymással.
Ettől a bor íze megváltozik pozitív irányba.
A legjobb választás egy olyan kancsó, aminek a szája jóval szűkebb, mint maga a kancsó.
Minél több levegővel tudjuk összezárni a bort, annál jobban előjönnek az aromák.
Amikor a bort bort kancsóba fejtettük, hagyjuk állni legalább egy-két órát.
Ez a megoldás minden bor esetén kiválóan alkalmazható, de a különbséget igazán a vörösboroknál