A gasztro forradalom világában egyre népszerűbbek a friss fűszernövények.
De csakis a frissek!
A szárított fűszerek ideje ha nem is járt le, de nem trendi.
Ráadásul a friss fűszernövények teljesen más ízt adnak az ételeknek, mint a szárítottak.
Az egyik ilyen kedvenc fűszernövény nem más, mint a bazsalikom.
Ugye milyen csábító a boltok polcain a cserépben kapható bazsalikom?
Hazavisszük, és pár nap múlva azt látjuk, már nem érzi jól magát a növény, levelei lekonyulnak, földje kiszárad. Vagy éppenséggel a túlöntözéstől kezdenek el levelei megbarnulni, majd elhullani.
Így semmi élvezetet nem nyújt a növény.
Mit teszünk ekkor?
Letépdeljük a leveleit, hátha hűtőszekrénybe téve még friss marad majd.
A bazsalikom növényről, ha letépjük a leveleket, a növény nagy valószínűséggel el fog pusztulni, de az biztos, hogy bolti állapotában már nem fogjuk látni, ha csak meg nem fogadunk pár hasznos tippet.
1. Hűtőben tárolva
Csakis úgy maradnak frissek a bazsalikom levelei, ha nedves papírtörlőbe vagy nedves rongyba tesszük. De nem ám akárhogyan!
A bazsalikom leveleit szárastul vágjuk le, és ezt tesszük nedves papírtörlőbe, majd a hűtőszekrénybe. És persze valamilyen dobozba. A dobozt azonban nem zárjuk le fedéllel.
A nedves papírtörlőt két naponta érdemes kicserélni, ha nem használjuk fel a bazsalikomot főzéshez.
Mit tapasztalunk majd?
5-ik napra a levelek még mindig frissek maradnak. Még a bazsalikom friss illatát is érezhetjük.
7-ik napra, ha rendszeresen cseréltük a nedves papírtörlőt, akkor a nedves környezetben a bazsalikom levei még mindig nem lesznek penészesek, és ha összevágjuk a leveleket, akkor még mindig érezni fogjuk az aromás illatot, bár nem annyira intenzíven, mint például az 5-ik napon.
10-ik napra a levelek azonban el fognak fonnyadni, és önmagért fog a látvány beszélni.
De így sikerült hosszan frissen tartanunk a bazsalikom leveleket hűtőszekrényben tárolva.
2. Szobahőmérsékleten tárolva
Nincsen hely a hűtőben?
Nem probléma, a következő módszerrel is frissen tarthatóak a bazsalikom levelei.
Most csak a bazsalikom leveleit fogjuk tárolni, a szárat nem. Tépdeljük le a leveleket egészen a tőnél.
Helyezzük légmentesen zárható dobozba, majd öntsünk alá kevés vizet.
A vizet kétnaponta cseréljük ki, majd zárjuk vissza a dobozt.
5-ik napra a levelek még mindig frissek maradnak, és, ha összeaprítjuk a leveleket, akkor érezhetjük az aromás illatot.
6-ik napra már biztosan olyan ételt kell készítenünk, amihez bazsalikom levelekre is szükségünk lesz, mert ez az utolsó nap, amikor a levelek még teljes ízt képesek adni.
3. Fólia
Aki nem szeretné a bazsalikom leveleit és szárait levágni, megpróbálkozhat a cserépben tartással fóliás módszerrel.
A bazsalikomot csakis alulról szabad locsolni, akár az ibolyát.
Kis tálkában adagoljuk a cserép a alá a vizet.
A bazsalikom legtöbbször azért pusztul el a lakásban, mert túl alacsony a levegő páratartalma, esetleg keveset locsoljuk, és azt is felülről, vagy éppenséggel túlöntözzük.
Ez a sok baki lekerülhető, ha a növény köré frissen tartó fóliát tekerünk lazán, a tetején pedig kicsit nyitva hagyjuk, hogy kapjon a növény friss levegőt.
Állítsuk napos, világos helyre a bazsalikomot.
Amikor a tálkájából elfogyott a víz, töltsük meg újra.
Ezzel a módszerrel a növény szép marad, mindig lesz friss levele, amit letéphetünk.
De ügyeljünk, ha a száron már csak kevés levél maradt, akkor azokat használjuk fel mielőbb, a szárat pedig vágjuk vissza fele hosszúságra. Így fog a bazsalikom szép új leveleket hozni.
Kellemes kísérletezést, és kikapcsolódás, no és persze sok friss bazsalikom levelet kívánunk.