Előfordul, hogy fejtörést okoz, hogy mit együnk és/vagy adjunk a családnak reggelire, tízóraira vagy uzsonnára – hogy az finom, laktató, egészséges és változatos is legyen.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár kedvencet segítségképpen, de a finom receptek előtt azonban vegyünk át néhány általános tanácsot, amelyeket érdemes szem előtt tartani, saját és családunk egészségének megőrzése érdekében:
- Törekedjünk rá, hogyha kenyeret, pékárut fogyasztunk, akkor az lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből (pl.: rozs, durum, tönköly) készüljön a fehér finomliszt helyett.
- Idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasszunk minél többet napi szinten, ha nem is biót, de lehetőleg ellenőrzött forrásból származót. Segítségükkel nélkülözhetetlen vitaminokkal láthatjuk el szervezetünket.
- A finomított fehér cukrot, a margarint és az olajban sült fogásokat lehetőség szerint kerüljük, vagy csak nagyon ritkán fogyasszuk.
- Igyunk meg napi több liter szénsavmentes, lehetőleg lúgos vizet, vagy gyógyteát, esetleg 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet.
- Napi 4-5 dkg magvat is érdemes elrágcsálni.
Kedvenc reggeli ötleteink
1. Mazsolás és almás zabkása
A zabkásának rengeteg jótékony hatása ismert. Lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, ami magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, nyugtatja a gyomrot, a beleket.
Hozzávalók:
- 1 pohár/2 dl zabpehely
- 2 pohár víz
- mazsola és alma ízlés szerint
- mokkáskanálnyi fahéj
- mokkáskanálnyi kókusztejpor
- méz
Elkészítés: A zabpelyhet sűrűn kevergetve szárazon átforrósítjuk. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a vizet, a fahéjat, a kókusztejport, illetve annyi mazsolát és meghámozott, feldarabolt almát, amennyit szeretnénk. Mindezt kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ezután kevéske mézzel tálaljuk.
2. Házi müzli
A változatosság gyönyörködtet! Éppen ezért inkább vásároljunk külön magokat, pelyheket, és mi magunk készítsünk el a saját, egyedi müzlinket reggelire. Gyümölcsökkel és natúr joghurttal dúsítva igazán mennyei! Ráadásul nem tartalmaz annyi szénhidrátot, mint az előrecsomagolt bolti társai.
Hozzávalók:
- 25 dkg zabpehely
- 10 dkg puffasztott rizs
- 10 dkg durvára tört mogyoró
- 10 dkg durvára tört mandula
- 10 dkg durvára tört dió
- 10 dkg mazsola
- tálaláshoz gyümölcs, natúr joghurt ízlés szerint
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és egy csavaros üvegben tároljuk. Tálaláskor különféle gyümölcsöket és natúr joghurtot adunk hozzá ízlés szerint.
Kedvenc tízórai ötleteink
1. Fahéjas körte/barackturmix
Hozzávalók:
- 2 pohár natúr joghurt
- 1 db körte és 1 db őszibarack
- fahéj, méz ízlés szerint
Elkészítés: Turmixgépben összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd poharakban, hűtve tálaljuk.
2. Céklás-almás smoothie
Hozzávalók:
- 5-6 édeskés alma
- kis fej cékla
- gyömbér, fahéj, citromlé ízlés szerint
Elkészítés: Az almákat mossuk meg és vágjuk ki a magházát. A céklát hámozzuk meg vékonyan és vágjuk nagyobb darabokra. Ezeket turmixgépben összeturmixoljuk, kevéske vízzel hígítjuk, majd gyömbérrel, fahéjjal, citromlével ízesíthetjük.
1. Avokádókrém
Hozzávalók:
- 1 érett avokádó
- 1 evőkanál tejföl
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- só, bors, citromlé ízlés szerint
Elkészítés: Vágjuk félbe az avokádót, evőkanállal kaparjuk ki a belsejét, majd villával törjük össze. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, és frissen fogyasszuk el. Amúgy kb. 2 napig eláll a hűtőben, de előfordulhat, hogy kissé bebarnul a teteje, de citromkarikával lefedve kivédhetjük ezt.
2. Majonézes padlizsánkrém
Hozzávalók:
- 2 db közepes padlizsán
- 2 közepes fej vöröshagyma
- só, bors
- 3 dl házi majonézhez: 2 db tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, só, bors ízlés szerint
Elkészítés:A padlizsánt puhulásig sütjük (kb. 40 perc), a héját lehúzzuk, majd műanyag szeletelővel apróra vágjuk. A padlizsánpéphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután elkészítjük a házi majonézt: egy keverőtálba tesszük a tojássárgákat, majd hozzákeverjük fakanállal a sót, a borsot és a mustárt. Ezután óvatosan, vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük hozzáadagolni a szobahőmérsékletű olajat. Ha felvette az olajat és kellően krémes, akkor kész a majonéz. Ezután alaposan elkeverjük a majonézt a padlizsánpéppel, és hűtve tálaljuk.
3. Cukkini krém
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge cukkini (lehetőleg kisebb darabokból)
- olívaolaj
- só, bors, fokhagyma ízlés szerint
Elkészítés:A meghámozott cukkinit uborkareszelőn lereszeljük, majd teszünk rá sót, borsot ízlés szerint. Olívaolajon, sűrű kevergetés mellett megfonnyasztjuk. A végén adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát,párszor még megkeverjük, aztán lehúzzuk a tűzről. Kihűlve tálaljuk.
4. Körözött
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 2 dl tejföl
- fél kávéskanál piros arany
Elkészítés: A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. Pár órára hűtőbe rakjuk, csak utána tálaljuk.
www.vitaminsziget.com