Az indiai fűszerek egyre elterjedtebbek hazánkban, egyelőre inkább a főzés, ízesítés terén használjuk, pedig rengeteg gyógyító, megelőző hatásaik is vannak. Szinte mindegyik fűszernövény kiváló hatással van a gyomor, illetve bél problémákra. Nagyon egészségesek, dekoratívak és finomak.
Kurkuma
A gyömbér családjába tartozó fűszer jellegzetes világossárga színéről ismert. A kurkuma növény tisztított, szárított gyökereiből nyerik ki. A curry por alapvető eleme, az európaiak indiai sáfránynak nevezték el. A kurkuma nemcsak az ételek ízesítéséhez, de az egészségünk megőrzésében is segít. Tele van antioxidánssal és az Alzheimer-kór leghatékonyabb ellenszerének bizonyul a kurkumin, ami kizárólag a kurkumában található meg. Nem szükséges fűszerként fogyasztanunk, hogy kezelje a betegséget, létezik kapszula formájában is. Emellett gyulladásgátló hatása is van, állandó fogyasztása megakadályozza a daganatok és depresszió kialakulását. A népi gyógyászatban izületi gyulladások, májbetegségek, felfújódás kezelésére is használták. A nőknek különösen ajánlanánk, hiszen menstruációs panaszok orvoslására is kiváló. Érdemes kurkuma növényt otthon is tartanunk, hiszen nem utolsó sorban remek dekorációként is szolgál.
Római kömény
Erős, aromás illatát mindenki felismeri, a bors helyettesítőjeként használták a rómaiak, ugyancsak a curry por egyik fő alkotóeleme. Jótékony hatással van a belekre, illetve szélhajtó hatással is rendelkezik. Illóolajának köszönhetően gyulladáscsökkentésre is alkalmas. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása már régóta kimutatott, a rákos elváltozások növekedését gátolja.
Fahéj
Az őshonos indiai növény nagyon kellemes illatú és ízű, ugyancsak használják a főzésben és a gyógyászatban is. A fahéj megelőzi a vércukorszint ingadozását és növeli az inzulin hatékonyságát. Magas fenoltartalmának köszönhetően fellép a szívbetegségek és az öregedés ellen is. Légúti megbetegedések és megfázás esetén természetes megoldást nyújt.
Asafoetida
Az érdekes nevű növényt az ördög trágyájának is nevezik, jellegzetes szúrós illata van. Jól elzárt csomagolásban tároljuk, mert nagyon erős az illata. Nagy lakomák után ajánljuk a fogyasztását, hiszen emésztést elősegítő hatása van. Gyomorfertőzések, bélproblémák, köhögések kezelésére is használják. Stresszes időszakok alkalmával fogyasszuk bátran, hiszen jótékony hatással van az idegrendszerre.
Kardamom
Malabár – part környékéről származik, az ott élők már ősidők óta előszeretettel fogyasztják. Elsősorban teát és kávét ízesítenek vele, de különböző szószok és húsok fűszerezésénél is használják. Migrénes fejfájás, köhögés és emésztés javító. Fontos, hogy a szívizmok működését is serkenti. A kozmetikai termékeknél is előszeretettel alkalmazzák tonizáló hatása miatt.