… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Anti-aging és ami kell hozzá

Anti-aging és ami kell hozzá

A nők többsége pénzt, időt és sokszor fájdalmat nem sajnálva próbálja megőrizni fiatalságát. Mivel a kozmetikai ipar és az orvostudomány is felismertea kereslet nagyságát, így megjelentaz anti-aging (öregedés megelőzés) fogalma.

Genetikailag arra vagyunk programozva, hogy 100-120 évig éljünk. Ez sajnos keveseknek adatik meg, mert romboló életmódunkkal jelentősen megrövidítjük életünket. Az idő előtti öregedésért csak mi vagyunk a felelősek, de nem lehetetlen, hogy tegyünk annak érdekében, hogy minél tovább éljünk. Azzal, hogy minél tovább akarunk élni, együtt jár, hogy fiatalságunkat is meg akarjuk hosszabbítani. A sejtkutatók szerint minden esélyünk meg van rá, hogy negyvenévesen olyan külsővel rendelkezzünk, mint huszonévesen.

A szabadgyökök roncsoló hatása
Fő kérdés az, hogy mitől maradhatunk fiatalok. Testünk öregedésében nagy szerepet játszanak a szabadgyökök és az ellenük bevethető antioxidánsok. Sejtjeinket ugyanis a szabadgyökök támadják, melyek valamilyen behatás (röntgensugárzás, ultraibolya fény, idegen, a testünk számára felismerhetetlen anyagok, stb.) következményeképpen sokasodnak meg a szervezetünkben. Az a sejtrészecske, melyet egy szabadgyök megtámadott, vagy elpusztul, vagy megsérül. Ilyenkor jobb esetben távozik a szervezetből, rosszabb esetben pedig ott marad hibásan. Sejtjeink attól függően károsodnak vagy menekülnek meg a támadásoktól, hogy fokozzuk vagy csökkentjük a szabadgyökök kialakulásának lehetőségét, illetve hogy rendelkezünk-e olyan anyagokkal, amelyekkel fel tudjuk venni a harcot a sejtroncsolódás megelőzése érdekében.

Mivel ártunk a legtöbbet?
Amikor például kifekszünk a tűző napra, dohányzunk, nehéz, zsírban és cukorban gazdag ételeket eszünk, sűrűn és sok alkoholt fogyasztunk, akkor bizony nem kedvezünk fiatalságunk és egészségünk megőrzésének. Tudományos magyarázat szerint ekkor a szabadgyökök elektront rabolnak el a fehérjemolekulákból, így az enzimek nem tudják biztosítani a különböző anyagok megfelelő beépülését és lebontását. Ebből mi csak azt érzékeljük, hogy jobban látszik rajtunk az idő múlása. Aki dohányzik, annak ez nemcsak a bőrén látszódik meg, mert a nikotin sietteti a változó kor kezdetét is. A zsíros és cukros ételek pedig fokozottabb szövetkárosodást idézhetnek elő. A szabadgyökök tulajdonképpen a természet eszközei arra, hogy elpusztítsák a régit és helyette újat teremtsenek. Vagyis alapvetően nem a szabadgyökökkel van a gond, hanem azzal, ha túl sok keletkezik belőlük. A megoldás az, ha bőven ellátjuk szervezetünket olyan anyagokkal, melyek segítenek ennek kiküszöbölésében. Ezen anyagok főként a növényi vitaminok, melynek valamennyi formája (A-. E-. D-. C-. B- stb.) részt vesznek a szabadgyökök fékezésében. Vagyis annak, hogy mit és milyen formában eszünk nagy szerepe van az öregedés előrehaladásában vagy éppen késleltetésében. Ha kapkodva és rohanva eszünk, ráadásul egészségtelen, tartósított élelmiszereket, akkor ezek mind savas irányba tolják el a szervezet pH-ját. Így a sejtek gyorsabbak öregednek és idő előtt elhalnak. Ezért az anti-aging hívei a sav-bázis egyensúlyra törekedő étkezést javasolják. Azok az ételek (főként zöldségek) bázikusak, melyek sok nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaznak: burgonya, borsó, uborka, sárgarépa, zeller, cékla, karalábé, saláta. Mellesleg az étekés módja is kihat a sav-bázis háztartásra, vagyis ha rendesen megrágjuk az ételt, akkor az ételekben található savak könnyebben lebomlanak.

Anti-aging tippek, hogy minél tovább fiatal maradj:

  • Egyél naponta többször friss, nyers zöldségeket, gyümölcsöket
  • Állati zsírok helyett hidegen sajtolt olajokat használj
  • Felejtsd el a tartósított, konzervált élelmiszereket
  • Só helyett keresd a friss vagy szárított fűszereket
  • Kerüld a túl cukros ételeket, édesítésre használj inkább mézet
  • Válaszd a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut és tésztát
  • Igyál naponta legalább 2,5 liter ásványvizet, gyógyteát vagy cukrozatlan gyümölcslevet
  • Csökkentsd (vagy, ha meg tudod állni, akkor hagyd el) a kávé- és alkoholfogyasztást és hagyj fel a dohányzással
  • Mozogj minél többet a friss levegőn, mert ez élénkíti a boldogság- és a növekedési hormonok termelődését. Mellesleg erősödnek izmaid és feszesebbé válik bőröd is
  • A szaunázással járó izzadás szintén jó hatással van a bőrre

Sejtfiatalító vitaminok:
A Q1 és Q10 vitaminok az energiatermeléshez nélkülözhetetlen enzimek, melyek a szervezetben természetes módon vannak jelen. Az kor előrehaladtával a Q1 és Q10 szintje is folyamatosan csökken a szervezetben. Így romlik a teljesítőképesség, az immunaktivitás és felgyorsulnak az öregedési folyamatok. Ezért van az, hogy számos anti-aging arckrém és kapszula is tartalmazza a két sejtfiatalító vitamint.

+ 1 tipp: Zöld tea
A zöld tea egészségvédő és fiatalító hatása a benne található nagy mennyiségű flavonoidoknak köszönhető. Rendszeres fogyasztása segít a szabadgyökök semlegesítésében. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ezzel hozzájárul még olyan élettani tényezőkhöz is, mint a koleszterinszint normalizálása. A zöld tea amellett, hogy szellemileg felfrissít, ellazítja az ereket, így a vér könnyebben áramlik, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Mivel erősíti az immunrendszert, így véd a fertőzésekkel szemben. A legjobb bőrvédő ital, mert segíti a rugalmasságot adó kollagének munkáját, a benne lévő polifenol fokozza a sejtek aktivitását is.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest