… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség 10 lecke a bőrápolásról

10 lecke a bőrápolásról

A bőrápolás kapcsán könnyen bizonytalannak és tanácstalannak érezheted magad, hiszen az új trendek és az új termékek számos kérdést vetnek fel. Miért nem elegendő a bőrt csak vízzel tisztítani? Mennyire fontos az étrend a szépség szempontjából? Tényleg gyógyítja az aknét a nap? Mi a fontos a bőr szépségét és egészségét illetően?

Bár az internet végtelen számú választ kínál a témával kapcsolatban, a túl sok információ nagyon könnyen össze is zavarhat. Ezért összegyűjtöttük a 10 legfontosabb tudnivalót.

 1. CSAK SEMMI KÍSÉRLETEZÉS

A bőrápolás fontos, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Néhány nő több terméket használ a bőre különböző területeire, ezért az nem tudja, hogyan reagáljon, összezavarodhat és irritálódhat. Különösen az érzékeny bőrűeknek nem érdemes kísérletezni a többféle, különböző hatóanyagot tartalmazó kozmetikumokkal. Legyen szó akár növényi kivonatokról vagy vitaminokról, ezek ilyen esetben kiolthatják egymás hatását. Ezért mindig a bőrtípusunknak és a korunknak megfelelő bőrápolást válasszuk, és ne váltogassuk túlságosan gyakran a kozmetikumokat. A hatás ugyanis mindig csak bizonyos idejű használat után jelentkezik, általában 4–6 hét elteltével.

 1. SE SOKAT, SE KEVESET

Összehasonlítva a bőrüket helyesen ápoló nőket és férfiakat azokkal, akik nem törődnek magukkal, a különbség az évek múlásával egyre szembetűnőbb. Két szélsőséggel is lehet azonban találkozni: az egyik a túlzott bőrápolás, ami akár bőrbetegségek (pl. perioral dermatitis) kialakulásához is vezethet, vagy éppen ellenkezőleg, a bőrápolás fontosságának lebecsülése. Ideális esetben a bőrt reggel és este kell tisztítani, az életkornak és a bőr típusának megfelelő krémekkel pedig ápolni. Mindezt rendszeresen.

 1. TISZTÍTANI, TISZTÍTANI, TISZTÍTANI

A bőrápolással kapcsolatos legnagyobb mítosz talán az az állítás, miszerint a bőr tisztításához elég az arcot vízzel leöblíteni. A víz azonban nem oldja fel a faggyút, nem távolítja el teljesen a szennyeződéseket, a benne lévő klór adalékanyag pedig irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt. Így az érzékeny bőr egyre rosszabb állapotba kerül, hámlani és kérgesedni kezd. A tisztító kozmetikumok, úgy mint a sminklemosó, a tonik vagy a micellás víz használata, a rendszeres reggeli és esti bőrtisztítás tehát elengedhetetlenül fontos.

 1. RENDSZERESEN ÉS KÍMÉLETESEN

A mindennapos bőrtisztításnak nem csak rendszeresnek, hanem kíméletesnek is kellene lennie. Semmiképpen sem irritálhatja a bőrt, mert így megsérül a legfelső védőréteg, ami dehidratáltsághoz, kiszáradáshoz, vagy túlzott zsírosodáshoz vezet. A nem kímélő bőrtisztítás hatására a bőr feszül, kipirosodik, csökken a rugalmassága és gyorsabban kialakulnak rajta a ráncok is. A bőrtisztítás módja ezért éppen annyira számít, mint a gyakorisága.

 1. RENDSZERES FOLYADÉKBEVITEL KÜLSŐLEG IS

A megfelelő mennyiségű folyadék rendszeres bevitele nagyon fontos a bőr számára, a hidratált bőr ugyanis finomabb és feszesebb lesz ezáltal. A rendszeres folyadékfogyasztás azonban nem jelenti azt, hogy a víz eljut egészen a bőr felszínéig. Reggelente, a sminkelés előtt, este pedig az arctisztítás után használj ásványi spray-t! Így juttathatod be a legtöbb nedvességet a bőrödbe.

 1. TÁPLÁLD A BŐRÖDET

Az élettel teli, megfelelően hidratált és egészséges bőr szempontjából a friss gyümölcsökben, zöldségekben és fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott étrend ugyanúgy számít, mint a rendszeres folyadékbevitel. Ajánlott csökkenteni viszont a finomított fehércukor bevitelét. Mindezt egészítsd ki elegendő, pihentető alvással, friss levegőn végzett rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott életvitellel.

 1. AZ ÉTEL NEM MINDIG ELEGENDŐ

Az öregedés természetes folyamat, amely a bőrön is nyomot hagy. Utóbbiban szerepet játszik többek között a szépséghez elengedhetetlenül szükséges anyagok szintjének csökkenése. A kollagén és a Q10 koenzim például természetesen vannak jelen a testünkben, de idővel a mennyiségük csökkenni kezd. Ezek az anyagok élelmiszerek és étrend-kiegészítők segítségével bekerülhetnek ugyan pluszban a szervezetünkbe, de azt javasoljuk, hogy megfelelő kozmetikumok segítségével kívülről is juttassuk be őket a bőrünkbe. A modern készítmények olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek könnyen behatolnak a bőrbe, jól beszívódnak és elérik a bőr mélyebb rétegeit is.

 1. A BŐRÜNK A BENSŐNK TÜKRE

A szép bőr alapja az egészséges életmód és az általános jóllét. Nem csak az egészséges táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, de a pihentető alvásra is, mert ez képes „gondoskodni“ a szép bőrről. Tartsd észben, hogy a bőr tükrözi azt is, ami lejátszódik benned. A bőrünkön ugyanúgy észrevehetőek a stressz és a rossz közérzet jelei, mint ahogy az átmulatott éjszakák vagy a dohányzás. A bőrhibák valójában egyfajta diagnosztikai segédeszköz-félék: mindig elárulják, hogyha belül valami nincs rendben.

 1. A ZSÍROS BŐRNEK IS SZÜKSÉGE VAN KRÉMRE

Azt mondják, hogy a zsíros bőrt nem szabad krémekkel kezelni. Ez így nem egészen igaz, mert a zsíros bőrnek is szüksége van ápolásra. Ha a bőr nem képez védőréteget a felszínen, a bőr önmaga fogja pótolni a hiányzó zsiradékot, méghozzá túlzott faggyúműködéssel. A zsíros bőrre ne kenjünk nehéz, zsíros krémeket, az ápoláshoz inkább használjunk valamilyen könnyű texturájú krémet.

 1. ÓVATOSAN A NAPSÜTÉSSEL

A napsütötte bőr gyönyörűnek tűnhet, és úgy érezheted, hogy lebarnulva jobban nézel ki, de jó, ha tudod, hogy a túlzásba vitt napozás hatása visszafordíthatatlan. Ezért a túl kevés napvédő használata, vagy a fényvédelem teljes mellőzése súlyos hibának számít. Az UVA- és az UVB-sugárzás elleni védelemnek magától értetődőnek kellene lennie a bőrápolási rutinodban. Ne becsüld alá a napozás káros hatásait akkor sem, ha pattanásos a bőröd. Azt gondolni ugyanis, hogy a nap gyógyítja a pattanásokat, szintén nagy hiba. A pattanásos bőr gyógyításával és megfelelő ápolásával kapcsolatban mindenképpen szakorvos felkeresését javasoljuk.

 1. Micellás Szemfestéklemosó Gél, NIVEA, 125 ml, 1349 Ft
 2. Kétfázisú Szemfestéklemosó, NIVEA, 125 ml, 1899 Ft
 3. URBAN SKIN Nappali Arckrém, NIVEA, 50 ml, 1799 Ft
 4. Q10plus C Energetizáló Ránctalanító Éjszakai Arckrém, NIVEA, 40 ml, 3899 Ft
 5. URBAN SKIN 1 Perces Méregtelenítő Arcmaszk, NIVEA, 75 ml, 1799 Ft

Hozzászólások

Pin It on Pinterest