… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife A 7 legnépszerűbb salátafajta

A 7 legnépszerűbb salátafajta

Régebben a saláta szóról kizárólag a fejes saláta jutott eszünkbe. Nincs is finomabb, mint a tojásos nokedli vagy a csirkepörkölt mellé elropogtatni egy finom ecetes salátát. Ugyanakkor a reformtáplálkozás és a diéták korszakában inkább csak a saláta engedélyezett. De ki akar fejes salátát enni magában?

Nálunk is egyre népszerűbbek a többféle zöldlevélből álló vegyes saláták. Az a jó bennük, hogy laktatóak, egészségesek és a fűszerzésnek köszönhetően finom, pikáns újítások lehetnek akár egy diétában is. Az éttermek már előszeretettel használják a néha érdekes formájú és színű salátákat. De hogy otthon is el tudj készíteni a saját ízlésed szerint egy tál finom salátát, ismerd meg a legfinomabb és legfelkapottabb fajtákat.

Ahol beszerezheted
Manapság már a nagyobb szupermarketekben és a piacokon is találkozhatsz különböző salátafélékkel. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre nagyobb az igény a változatos zöldségekre a diétázók és a reformételeket kedvelők részéről.  Persze nagyon fontos, hogy csak a friss és ép salátákat vedd meg, mert a barnulásnak indult darabok már nem ízletesek és jelentősen csökkent a vitamintartalmuk.

Rukkola
Ez a hosszúkás formájú saláta Olaszországból származik. Ott leginkább pizzákra teszik, vagy rizottó tetejére szórják, illetve előszeretettel használják levesekben is. Nálunk leginkább vegyes salátákban találkozhatsz vele, kicsit keserű az íze, de éppen ezért nagyon jól feldobhatod vele az ételeket. Egész évben megveheted, pár napig a hűtőben tartva megőrzi frissességét. Sok kalciumot és vasat tartalmaz ez a jellegzetes ízű saláta, de emellett olyan nélkülözhetetlen vitaminokat is, mint az A-, C- vagy a K-vitamin.

Jégsaláta
Formája miatt gyakran összetévesztik a káposztával, de íze sokkal semlegesebb és színe is halványabb. Nagyon magas a rost- és víztartalma, így kiváló hidratáló zöldségfajta. A jégsaláta a leghosszabb ideig eltartható salátaféle, akár egy hétig is eltartható a hűtőben. Nevéhez híven még a jég hátán is megél. Halványzöld színe miatt kitűnik a többi salátaféle közül, ezért gyakran használják díszítésként.

Radicchio
Hosszúkás és kerek formája is létezik ennek a halványlila „zöldségnek”. Nagy levelei miatt a látványkonyhában is előszeretettel használják, például kiváló salátaágy. Rápakolhatsz mindenféle tölteléket, túrós, húsos krémeket, így beújíthatsz diétás és mégis finom falatokkal. A radicchio nemcsak nyersen finom, akár még grillezheted is, nem veszít ízéből és színéből. Tépkedd kis darabokra, mert ha késsel vágod, akkor megbarnul a széle. Finom, sós típusú sajtok kihozzák igazi ízét. Tekerj bele darabolt juhsajtot, majd a felcsavarás után locsold meg olívaolajjal, majd tedd a sütőbe. Az esti tévézéshez kiváló csipszhelyettesítő.

Spenót
Kicsi maradsz, ha nem eszed meg a spenótot! Hányszor hallottad ezt gyerekkorodban? A spenót valóban sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de közel sem annyi vasat, mint korábban gondolák. Nálunk leginkább főzelékként eszik, de a környező országok inkább salátaként fogyasztják. Így a főzés során nem veszít az értékes tápanyagokból, és nyersen még azok is szeretik, akik utálják a főzeléket. Remek diétás étel, mert alacsony a kalóriatartalma, de nagyon laktató például tükörtojással vagy könnyű tésztaféléken. Magas a K-vitamin tartalma, és nagyon könnyen emészthető.

Lollo rosso
Lehet zöld vagy vörös, ez a fodros saláta nagyon jól mutat a tányéron. Egyelőre leginkább csak a vendéglátóiparban használják, mivel nem lehet túl gyakran találkozni vele a piacokon. Európa mediterrán térségéből, honnan máshonnan, mint Olaszországból került hozzánk. Fanyar íze pikánssá teszi, és nemcsak salátába keverheted, hanem szendvicsekbe is teheted, hogy ne mindig csak fejes saláta kerüljön bele. Magas a kalcium, magnézium és vastartalma, de nem elhanyagolható a B1-, B2-, B6 -és K-vitamintartalma sem. Már csak ezek miatt is érdemes kipróbálni.

Fejes saláta
Azért ne hagyjuk ki a sorból a megszokott formát és ízt, a magyar konyha által leginkább használt fejes salátát sem. Szinte az egész világon ismerik és termesztik, ezért a leggyakrabban előforduló salátaféle. A többi salátaféléhez hasonlóan magas a vitamintartalma, de óvatosan kell bánni vele! Ugyanis oxidáció hatására nemcsak, hogy gyorsan megbarnul, hanem veszít vitamintartalmából is.

Madársaláta
Élénkzöld, zsenge saláta, íze édeskésen zamatos. Más salátalevelekkel és szószokkal együtt a legízletesebb. De köretként húsfélékhez is szokták tálalni. Ha még nem ettél, akkor először alapos mosás után kóstold meg önmagában, utána könnyebb lesz eldönteni, hogy mihez is szeretnéd felhasználni. A többi salátához hasonlóan tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, úgyhogy feltétlenül próbáld ki!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest