… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Rukkola- a modern salátaalap

Rukkola- a modern salátaalap

Az elmúlt pár évben a rukkola hihetetlen divatos étel lett, a modern konyha nélkülözhetetlen eszközévé vált. Amellett, hogy hihetetlenül magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, az emésztőrendszeri betegségek, köhögés, és testszag ellen is kiválóan használható. Az ételeknek pedig különleges ízvilágot ad.

A múltban a rukkolát számos területen alkalmazták, egyesek akkoriban titkos afrodiziákumként tartották számon. Íze kissé borsos, enyhén csípős némileg emlékeztet a mustárra, emiatt kiválóan feldobja a tésztákat, szendvicseket, húsokat. Akár saját kis konyhakertedben is termesztheted, a leveleit magában salátákhoz is fogyaszthatod, vagy készíthetsz belőle pestot. A rukkola Marokkó partvidékén őshonos, de a legjelentősebb rukkola termelő helyek közé tartozik Olaszország, Franciaország és Egyiptom is. Pár éve igencsak megnőtt népszerűsége, a modern konyha egyik jelképévé vált. És, hogy miért ilyen népszerű?

Igazi vitaminbomba és baktériumölő zöld csodaszer

Az köztudott, hogy az összes zöld salátalevél alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és nagyon egészséges, de csak kevés tartalmaz annyi tápanyagot, mint a rukkola. Ez a salátaalap kiemelkedik a többi zöld levelű társa közül, mivel gazdag vitamin és ásványi anyag forrás. Összehasonlítva pl. a jégsalátával a rukkola nyolcszor több kalciumot, ötször több A, C, és K-vitamint, és négyszer több vasat tartalmaz. Olyan ásványi anyagok gazdag forrása, mint a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium. Erős baktériumölő és emésztés segítő hatása van, fogyasztásával csökken a gyomorsav mennyisége, de használják köhögés elleni szirup készítésére is, emellett szabályozza a vércukorszintet.

Ínycsiklandozó rukkola receptek
A rukkola pizzafeltétként, és szendvicsben is megállja a helyét. Mozzarella sajttal, és paradicsommal nagyszerű hármast alkotnak, a kecskesajt ízét is különlegessé teszi.

Kecskesajtos rukkola saláta dióval
Hozzávalók: 3 maréknyi rukkola, 1 csésze dió, 2 dkg friss kecskesajt, ¼ csésze extra szűz olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet
Elkészítés: Közepes lángon  száraz serpenyőben pár percig pirítsd meg a diót, amíg barna kezd lenni. A rukkolát tedd tányérokra, és morzsold rá a kecskesajtot, majd szórd meg a pirított dióval. Végül tegyél rá olívaolajat, és balzsamecetet, vagy fehérborecetet, és ízlés szerint borsozd, vagy sózd meg.

Parmezános rukkola pesto tésztával
Hozzávalók: 2 csokor rukkola, ¼ csésze fenyőmag, 3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt, ¼ csésze olívaolaj
Elkészítés: Turmixold össze a rukkola leveleket a fenyőmaggal, és a parmezán sajttal, amíg sima nem lesz, eközben folyamatosan add hozzá lassanként az olívaolajat. Végül ízlés szerint sózd, borsozd, ha gondolod egy kis citromlével is megbolondíthatod, majd hagyd állni 2 órán keresztül szobahőmérsékleten. Egy adag tésztával remek párosítás, de akár pirítóssal, burgonyával, vagy pizza tetejére kenve is fogyaszthatod.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest